GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΤΟΧΑ! Η ΧΑΜΑΣ απορρίπτει την πρόταση, ο Μπάιντεν "προαναγγέλει" συμφωνία...

Το Ισραήλ εξακολουθεί να θέλει να παρεμποδίσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε πηγή της ηγεσίας της Χαμάς την Παρασκευή για τον ...


Το Ισραήλ εξακολουθεί να θέλει να παρεμποδίσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε πηγή της ηγεσίας της Χαμάς την Παρασκευή για τον τρέχοντα γύρο των συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Ντόχα του Κατάρ τις τελευταίες 48 ώρες, και οι οποίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η Χαμάς φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ, και δηλώνει, σε πέντε συναπτά σημεία, ότι:«Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει να αποφεύγει, να εμποδίζει γενικώς και στο δια ταύτα, και να επιμένει να προσθέτει νέους όρους για να εμποδίσει τη συμφωνία»
«Η νέα αμερικανική πρόταση ανταποκρίνεται στους όρους της κατοχής και ευθυγραμμίζεται με αυτούς»
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε όσα συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου, με βάση τη δήλωση Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
«Καλούμε τους διαμεσολαβητές να πιέσουν την κατοχή και να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα»
«Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την παύση της επίθεσης εναντίον του λαού μας και την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας»
Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την παροχή κατεπείγουσας ανακούφισης άμαχου πληθυσμού και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.
Η Χαμάς έμεινε επισήμως εκτός των συνομιλιών, αλλά συναντήθηκε με τους διαμεσολαβητές στη συνέχεια για διαβουλεύσεις, με ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς να απορρίπτουν την πρόταση και να ισχυρίζονται ότι απέχει σημαντικά από την προσφορά που είχε υποβάλει στις αρχές Ιουλίου.
Η οργάνωση δήλωσε ότι η πρόταση περιλάμβανε «νέους όρους» από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας απαίτησης να παραμείνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου για την αποτροπή του λαθρεμπορίου, τονίζει το Αλ Τζαζίρα.
Το Ισραήλ «δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα» σε προηγούμενες συνομιλίες, δήλωσε στο Ρόιτερς ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ αλ Ρισκ.
Ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο AFP ότι η Χαμάς απαιτεί «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, κανονική επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής» χωρίς περιορισμούς.
Στο κοινό ανακοινωθέν των διαπραγματευτών στη Ντόχα που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή δεν παρέχονται λεπτομέρειες για το τι, συγκεκριμένα και με σαφήνεια, συμπεριλαμβάνει η νέα πρόταση, πέραν μιας γενικής περιγραφής όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών του Κατάρ, και το ότι «βασίζεται στην πρόταση Μπάιντεν».

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, δήλωσε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας «για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».
Η συμφωνία δεν είναι ακόμη «ώριμη», όπως τόνισε, αλλά «οι πλευρές είναι πιο κοντά από ό,τι ήταν πριν από τρεις ημέρες, δηλαδή πριν από τη σύνοδο κορυφής για τη συζήτηση των ομήρων που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα.»
«Δεν θέλω να γρουσουζέψω τίποτα…αλλά ίσως να έχουμε κάτι [απτό στα χέρια μας]», πρόσθεσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συμφωνία «δεν έχει επιτευχθεί ακόμη», παρότι είχε εκφράσει – στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν – την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί, μόνο και μόνο για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, για πολλοστή φορά, στις αρχές Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την δική του πρόταση για διέξοδο από το τέλμα.
Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ, ανώτεροι αξιωματούχοι έκαναν σήμερα Παρασκευή θετικές δηλώσεις δια μέσω κοινού ανακοινωθέντος, το οποία εστίασε περισσότερο, λεκτικά, στο θέμα των ισραηλινών ομήρων παρά στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Λωρίδα της Γάζας.
Η  ανακοίνωση των διαπραγματευτών στην Ντόχα ήταν αντικειμενικά ασαφής, αλλά τουλάχιστον όρισε ένα θετικό πλαίσιο τοποθέτησης, εν όψει της συνέχειας των διεργασιών σφυρηλάτησης συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση