GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΡΩΣΙΑ! Χιλιάδες εγκατέλειψαν το Κούρσκ...

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης για χιλιάδες πολίτες από την περιφέρεια του Κούρσκ την Παρασκευή, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι εξα...


Οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης για χιλιάδες πολίτες από την περιφέρεια του Κούρσκ την Παρασκευή, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να εκδίδουν προειδοποιήσεις για ενεργές πυραυλικές απειλές εν μέσω της ουκρανικής επίθεσης, η οποία εισήλθε στην τέταρτη συνεχόμενη μέρα των σφοδρών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν ένα υπερηχητικό μαχητικό και βομβαρδιστικό αεροσκάφος SU-34 να ρίχνει δύο βόμβες πάνω από τη συνοριακή περιοχή της περιοχής του Κούρσκ, ενημερώνοντας ότι στοχοποιήθηκαν «προσωπικό και στρατιωτικός εξοπλισμός» του ουκρανικού στρατού.
«Αφού έλαβαν επιβεβαίωση από τις μυστικές υπηρεσίες για την καταστροφή των στόχων, τα πληρώματα επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο αναχώρησης», γνωστοποίησε ο ρωσικός στρατός, προσθέτοντας ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε την πόλη Μπέλγκοροντ περίπου στη 13:00 ώρα Μόσχας (10:00 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή.
Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, εκτελών χρέη κυβερνήτη του Κούρσκ, δήλωσε ότι οι πληγέντες πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από την «πρόσθετη οικονομική βοήθεια» που ενέκρινε η κυβέρνηση και η οποία θα χορηγηθεί σύντομα. Οι πολίτες μπορούν να λάβουν μια γενική πληρωμή ως θύματα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μια πληρωμή για επιπτώσεις στην υγεία, μια άλλη για απώλεια περιουσίας και μια τελική πληρωμή που προορίζεται για τα μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, πρόσθεσε. Προειδοποίησε επίσης τους πολίτες να μην κινηματογραφούν την αεράμυνα, καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακούσια τον ουκρανικό στρατό.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε την Παρασκευή ότι μετακινεί περισσότερα στρατεύματα και όπλα στη νοτιοδυτική περιοχή του Κούρσκ, μετακινώντας μονάδες του στρατού με «εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων BM-21 Grad, ρυμουλκούμενα πυροβόλα, άρματα μάχης, βαρέα ερπυστριοφόρα οχήματα, φορτηγά Ural και Kamaz στην περιοχή Σουτζάνσκι του Κούρσκ», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο.
Εν τω μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας την Παρασκευή, τα 27 ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πολλών περιοχών στην Ουκρανία καταρρίφθηκαν ολοσχερώς.
«Ως αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής μάχης, όλα τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από κινητές ομάδες πυρός των Ουκρανικών Δυνάμεων Άμυνας, μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου στις περιοχές του Κιέβου, της Πολτάβα, του Σούμι, του Μυκολαίβ, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Ντνιπροπετρόβσκ», δήλωσε ο διοικητής.
Πρόσθεσε ότι στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα Shahed-136 και 131, ιρανικής σχεδίασης.
Κάποιες επιθέσεις όμως των ουκρανικών δυνάμεων βρήκαν τον στόχο τους, καθώς «μαζική» επιδρομή με drones εξαπολύθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ, η οποία δεν γειτονεύει με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της, Ιγκόρ Αρταμόνοφ.
«Προσοχή! Η Λίπετσκ έγινε στόχος μαζικής επίθεσης drones», ανακοίνωσε ο κ. Αρταμόνοφ μέσω Telegram. «Ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιά» με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε κατόπιν, διαβεβαιώνοντας πως αποκαταστάθηκε ήδη στα περισσότερα από τα νοικοκυριά που επλήγησαν.
Ο περιφερειάρχης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας, ενώ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών στα περίχωρά της «για την ασφάλειά τους» – το μέτρο αφορά 416 νοικοκυριά. Ζήτησε εξάλλου από τους κατοίκους της πόλης Λίπετσκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τη λήξη του συναγερμού. Η πόλη Λίπετσκ βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Στη Σεβαστούπολη, στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ έκανε λόγο για ουκρανικές επιθέσεις με εναέρια και ναυτικά μη επανδρωμένα οχήματα.

Επίθεση σε ουκρανικό mall
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 35 έχουν τραυματιστεί από την επίθεση σε μικρό mall στην Κοστιαντίνοβκα, στο Ντονέτσκ, δήλωσε στο Telegram ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ιχόρ Κλιμένκο.
Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το σημείο της επίθεσης, την οποία η Ουκρανία αποδίδει στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών συνεχίζουν να εργάζονται στο σημείο, όπου αναφέρθηκαν επίσης ζημιές σε κοντινά κτίρια κατοικιών, καταστήματα και περισσότερα από δώδεκα οχήματα.
Περαιτέρω, Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει μέσα σε περιοχές στο ουκρανικό Ντονέτσκ, απωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις.
Οι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν με επιτυχία προς το χωριό Βρέμιεβκα από το Ουροζάινιο, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Ρογκόφ, αξιωματούχο του Επιμελητηρίου Πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον οποίο επικαλείται το κρατικό TASS.
«Παρά την ενεργή αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τις προσπάθειες αντεπιθέσεων, αλλά και τα ναρκοπέδια, τα παιδιά μας κατάφεραν να απωθήσουν τον εχθρό αρκετές εκατοντάδες μέτρα», δήλωσε ο Ρογκόφ.
EPA/Donetsk Regional State Administration HANDOUT

EPA/Donetsk Regional State Administration HANDOUT

Σκύλοι-ρομπότ στο μέτωπο του πολέμου
Σκύλοι-ρομπότ έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο για να απαλλάξουν τους Ουκρανούς στρατιώτες από επικίνδυνες αποστολές όπως έρευνες στα ρωσικά χαρακώματα και εντοπισμό ναρκών, και μπορεί επίσης να μεταφέρει πυρομαχικά ή φάρμακα στο πεδίο της μάχης.
Σε μια επίδειξη σε μια απόρρητη τοποθεσία της Ουκρανίας, ένας μεταλλικός σκύλος, μοντέλο «BAD One», που μόλις βγήκε από το κουτί του, σηκώνεται στα πίσω πόδια, τρέχει ή αναπηδά, υπακούοντας στις εντολές του τηλεχειριστή του. Υπάρχει και μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του, το «BAD Two», που όμως δεν παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους, για λόγους ασφαλείας.
Καθώς τα ρομπότ είναι κοντά, και επομένως εντοπίζονται δύσκολα, μπορούν να ελέγχουν τα εχθρικά χαρακώματα ή το εσωτερικό κτιρίων στις εμπόλεμες ζώνες, χάρη στις θερμικές κάμερές τους. «Στέλνουμε σε αναγνωριστικές αποστολές στρατιώτες (…) που συνήθως είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, πολύ έμπειροι» αλλά «εκτίθενται διαρκώς σε κίνδυνο», εξήγησε ο «Γιούρι» [ψευδώνυμο], ο χειριστής του ρομπότ, κατά τη διάρκεια της επίδειξης.
«Ο σκύλος περιορίζει τους κινδύνους για τους στρατιώτες και αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες», πρόσθεσε ο «Γιούρι», ο οποίος εργάζεται για μια βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει στρατιωτικές λύσεις.
Το ρομπότ που παρουσιάστηκε στην επίδειξη κινείται με μπαταρία και έχει αυτονομία «δύο-τριών ωρών». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ναρκών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών,
«Δεν μπορώ να σας πώ πόσους έχουμε αναπτύξει, ούτε φυσικά πού βρίσκονται» στην Ουκρανία, είπε ο «Γιούρι», εκτιμώντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η μάχη σε όλον τον κόσμο».
«Ένας σκύλος που στοιχίζει μερικές χιλιάδες δολάρια μπορεί να αναλάβει αποστολές για τις οποίες θα έπρεπε σε διαφορετική περίπτωση να αναπτύξετε πολλούς ειδικούς, συστήματα επικοινωνίας και τουλάχιστον τρεις έως πέντε στρατιώτες», εξήγησε. Και, αν ακινητοποιηθεί ή «συλληφθεί», ο «σκύλος» είναι εξοπλισμένος με μηχανισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος διαγράφει όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Πεντάγωνο: Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία «συνάδει» με την πολιτική των ΗΠΑ για τη χρήση όπλων
Η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Ουκρανία «λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό της» και η εισβολή της στα σύνορά της με τη Ρωσία είναι σύμφωνη με την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τη χρήση αμερικανικών όπλων.
«Λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις που προέρχονται από μια περιοχή που είναι εντός της αμερικανικής πολιτικής για το πού μπορούν να επιχειρούν, τα όπλα μας, τα συστήματά μας, τις δυνατότητές μας», δήλωσε η Σινγκ, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση από την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
«Είναι σύμφωνο με την πολιτική μας, και έχουμε υποστηρίξει την Ουκρανία από την αρχή για να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις που έρχονται από τα σύνορα και για την ανάγκη για διασταυρούμενα πυρά», πρόσθεσε.
Η Σινγκ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τα όρια της πολιτικής σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
«Δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς προς [τη Ρωσία]. Το έχουμε πει αυτό από την αρχή», είπε. «Δεν πρόκειται να σχεδιάσω, ξέρετε, έναν κυκλικό χάρτη εδώ για εσάς για το πού μπορούν και πού δεν μπορούν να χτυπήσουν, αλλά ήμασταν πολύ σαφείς με τους Ουκρανούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση