GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΕΛΙΔΗΣ! Ποιο είναι το χάλκινο «θηρίο» που χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα...

Ποδαρικό στα μετάλλια έκανε η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με τον Θεόδωρο Τσελίδη, τον τζουντόκα που κέρδισε το χάλκινο μετά...


Ποδαρικό στα μετάλλια έκανε η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με τον Θεόδωρο Τσελίδη, τον τζουντόκα που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είναι παράλληλα το τρίτο στην ιστορία της χώρας στο αγώνισμα τζούντο.
Ο Θεόδωρος Τσελίδης (Φιόντορ Νικολάγιεβιτς Τσελίντι), γεννήθηκε στη Βόρεια Οσσετία τον Αύγουστο του 1996, από Έλληνα πατέρα (γεγονός που τον βοήθησε στην πορεία να αποκτήσει εύκολα την ελληνική υπηκοότητα). Έχει δύο αδέρφια, τον Γιώργο και τη Μαρίνα.
Αποφοίτησε το 2019 με πτυχίο Παγκόσμιας Οικονομίας από το North Ossetian State University που βρίσκεται στη Ρωσία.
Στα χόμπι του είναι η Ιστορία και τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ φιλοδοξία του ήταν να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο -κάτι που κατάφερε πριν λίγο- όπως αναφέρει στο προφίλ του στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μιλάει τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Ρωσικά και Αγγλικά.
Λατρεύει την ποίηση και την ιστορία – Η καριέρα του στον αθλητισμό
Στη συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο αναφέρθηκε στην επιρροή του από τον Ρώσο ποιητή Vladimir Mayakovski, «γιατί είναι ένας από τους καλύτερους ποιητές».
Η φιλοσοφία του στηρίζεται στη φράση: «Κάνε αυτό που μπορείς, μη λυπάσαι και μη μετανιώνεις»
Ο Θεόδωρος ξεκίνησε να εξασκείται στο τζούντο σε ηλικία 15 ετών στην πόλη Vladikavkaz της Ρωσίας, επειδή «ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούριο», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2024.
Από το 2018 εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς τζούντο. Στην αρχή, συμμετείχε ως αθλητής της Ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια της πολεμικής τέχνης sambo και του τζούντο.
Το 2017 είχε φτάσει στον τελικό του Ρωσικού Πρωταθλήματος τζούντο και κέρδισε τον τίτλο του αντιπρωταθλητή στη Ρωσία. Τον Απρίλιο του 2018 έκανε την εμφάνισή του με την ελληνική εθνική ομάδα στο Γεωργιανό Grand Prix με το όνομα Θεόδωρος Τσελίδης.
Το 2018 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο. Κέρδισε, επίσης, χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2018.
Στις 31 Ιουλίου 2024, ο Θοδωρής Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, στην κατηγορία των 90 κιλών.

«Είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου» 

Ο Θοδωρής Τσελίδης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο, χάλκινης απόχρωσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το τρίτο στη χώρα μας στην Ιστορία του τζούντο στο μεγάλο ραντεβού του αθλητισμού. Στον τελικό των ρεπεσάζ στα -90κ. ο Τσελίδης νίκησε τον Ισπανό Τριστάνι Μοσαχλισβίλι.
O 27χρονος τζουντόκα μπήκε αποφασισμένος και με βαζάρι με το… καλησπέρα, πήρε το προβάδισμα (1-0 στα 40΄΄). Με ψυχραιμία διαχειρίστηκε το υπόλοιπο της αναμέτρησης, χωρίς να αμφισβητηθεί σε κανένα σημείο η υπεροχή του. Η τακτική του, άλλωστε, ήταν αυτή που του επέτρεψε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Μάλιστα, αυτό το χάλκινο είναι το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου και τρίτο συνολικά για το ελληνικό τζούντο, μετά το χρυσό του Ηλιάδη στην Αθήνα το 2004 και το χάλκινό του στο Λονδίνο το 2012.
Ο τρομερός Τσελίδης ξεκίνησε την πορεία του στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αποκλείοντας με ippon τον Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία στη φάση των «32», ενώ στη συνέχεια έκανε τη μεγάλη έκπληξη, πετώντας εκτός συνέχειας τον Σέρβο, Νεμάνια Μάιντοφ, Νο.2 στον κόσμο και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Στα προημιτελικά ηττήθηκε από τον Γάλλο, Μαξίμ-Γκαέλ Αμπού, αλλά συνέχισε στα ρεπεσάζ, όπου συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, επικρατώντας αρχικά του Αράμ Γκριγκοριάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και στη συνέχεια του Ισπανού, Τριστάνι Μοσακλισβίλι, κάνοντας δικό του το χάλκινο μετάλλιο.
Ο Τσελίδης, που αγωνίζεται για την Ελλάδα από το 2017 και έπειτα, έφθασε πανάξια στην κορυφαία επιτυχία, να βρεθεί στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην πορεία του με το εθνόσημο ο πρωταθλητής που γεννήθηκε στον Οσετία, έχει κατακτήσει τα χάλκινα μετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο Τελ Αβίβ (2018) και στη Σόφια (2022).
Φέτος πήρε το χρυσό μετάλλιο στο IJF στην Τασκένδη, ενώ σε επίπεδο Μεσογειακών Αγώνων, ήταν 2ος στο Οράν το 2022 και 3ος στην Ταραγόνα το 2018.

H απονομή του χάλκινου μεταλλίου στον Τσελίδη
Ο Θόδωρος Τσελίδης ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και έγινε το πρώτο μέλος από την ελληνική ομάδα που το καταφέρνει.
Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία κατέκτησε ο Γεωργιανός, Λέσα Μπεκαούρι, το ασημένιο ο Ιάπωνας, Σανσχίρο Μουράο, ενώ το 2ο χάλκινο πήγε στον Γάλλο, Μαξίμ Νγκιάπ Αμπού.

Τσελίδης: «Χαρούμενος που χάρισα στην πατρίδα μου το πρώτο της μετάλλιο»
Ο 27χρονος τζουντόκα στην πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη του επί του Τριστάνι Μοσακλισβίλι, αναφέρθηκε στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα ο Τσελίδης, είπε: «Χαίρομαι που μπόρεσα να κρατήσω τον λόγο μου και να κατακτήσω μετάλλιο. Το όνειρό μου έγινε πραματικότητα. Είναι η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής μου.
Ήρθα στο Παρίσι για να βρεθώ ακόμη πιο ψηλά, αλλά ότι έγινε-έγινε. Είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας και χαίρομαι πολύ. Είμαι χαρούμενος που πρόσφερα στην πατρίδα μου το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού».
«Ένα τρελό θαύμα έγινε σήμερα!», είπε ενώ έπλεε σε πελάγη ευτυχίας ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγα λεπτά μετά τον θρίαμβο.
Σε ερώτηση για την πορεία του μέχρι τον μικρό τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά τζούντο στο Παρίσι, ο Τσελίδης απάντησε:
«Είμαι χαρούμενος. Είναι κάτι τρελό αυτό που συνέβη και χαίρομαι που κράτησα τον λόγο μου και έφερα μετάλλιο στην Ελλάδα».
Πού αφιερώνει το μετάλλιο;
«Το μετάλλιο αυτό ανήκει σε όλους που ήταν δίπλα μου. Τίποτα δεν μπορείς να καταφέρεις μόνος και αν δεν έχεις σωστή υποστήριξη. Το μυστικό κρύβεται στην ομαδική δουλειά. Ο Αλεξάνδρος (σ.σ. Ντανατσίδης), ο Νίκος (σ.σ. Ηλιάδης), όλοι. Αυτό το μετάλλιο ανήκει σε όλους μας και είμαι χαρούμενος».
Το ονειρευόταν το μετάλλιο πριν ταξιδέψει στο Παρίσι;
«Ονειρευόμουν σε όλη τη ζωή μου ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου».
Τέλος, στο μήνυμα του στους Έλληνες που παρακολούθησαν την πορεία του και περίμεναν τη διάκριση, είπε:
«Ευχαριστώ πολύ όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο έθνος. Είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία και τους το ανταπέδωσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση