GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Αυγούστου! Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συλλαμβάνονται...

Στις 4 Αυγούστου 1944, η Ναζιστική Γκεστάπο συλλαμβάνει την 15χρονη Εβραία Άννα Φρανκ και την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο τμήμα μιας α...


Στις 4 Αυγούστου 1944, η Ναζιστική Γκεστάπο συλλαμβάνει την 15χρονη Εβραία Άννα Φρανκ και την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο τμήμα μιας αποθήκης στο Άμστερνταμ, όπου είχαν καταφύγει τα τελευταία δύο χρόνια για να αποφύγουν την απέλαση σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μαζί τους βρίσκονταν και άλλοι τέσσερις Εβραίοι.
Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και μετακόμισε με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ το 1933 για να γλιτώσει από την αυξανόμενη ναζιστική καταπίεση. Τον Ιούλιο του 1942, όταν η μεγαλύτερη αδερφή της, Μάργκοτ, κλήθηκε να παρουσιαστεί σε ναζιστικό «εργασιακό στρατόπεδο», η οικογένεια Φρανκ κατέφυγε σε ένα μυστικό δωμάτιο στο γραφείο του πατέρα της, Ότο Φρανκ.
Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, η Άννα κρατούσε ένα ημερολόγιο, καταγράφοντας τις καθημερινές της εμπειρίες, τις σχέσεις με την οικογένειά της και τις σκέψεις της για τον επικίνδυνο κόσμο γύρω της. Η είσοδος ήταν κρυμμένη πίσω από μια βιβλιοθήκη και οι φίλοι Χριστιανοί τους προμήθευαν με τρόφιμα και προμήθειες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.
Στις 1 Αυγούστου 1944, η Άννα έγραψε την τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό της. Τρεις μέρες αργότερα, η Γκεστάπο, με τη βοήθεια κάποιου πληροφοριοδότη, ανακάλυψε και συνέλαβε την οικογένεια Φρανκ και τους υπόλοιπους κρυμμένους. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ολλανδία και αργότερα στο Άουσβιτς. Τελικά, η Άννα και η αδερφή της, Μάργκοτ πέθαναν από τύφο στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν τον Φεβρουάριο του 1945.

Μετά τον πόλεμο, ο Ότο Φρανκ, ο μόνος επιζών της οικογένειας, επέστρεψε στο Άμστερνταμ και βρήκε το ημερολόγιο της Άννας, το οποίο είχε διασωθεί από τη φίλη τους, Μίεπ Γκις. Το ημερολόγιο εκδόθηκε το 1947 και έγινε αμέσως επιτυχία, μεταφραζόμενο σε περισσότερες από 70 γλώσσες. Το έργο της Άννας αποτελεί σήμερα μια λογοτεχνική μαρτυρία για τα σχεδόν έξι εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Το κρησφύγετο της οικογένειας Φρανκ στην οδό Prinsengracht 263 στο Άμστερνταμ λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη της Άννας και της φρίκης του Ολοκαυτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση