GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

250 ΜΕΤΡΑ από τις ακτές! ΣΕ ΚΛΟΙΟ τουρκικών αλιευτικών η Σάμος...

Έρχονται και φεύγουν ανενόχλητοι. Από τον Μαραθόκαμπο μέχρι την Κερβέλη, τις τελευταίες μέρες, και σε καθημερινή βάση πλέον, μηχανότρατες απ...


Έρχονται και φεύγουν ανενόχλητοι.
Από τον Μαραθόκαμπο μέχρι την Κερβέλη, τις τελευταίες μέρες, και σε καθημερινή βάση πλέον, μηχανότρατες από την Τουρκία πλησιάζουν ακόμα και στα 250 μέτρα από τις ακτές.
Μπάνιο στη θάλασσα παρέα… με στόλο τουρκικών αλιευτικών κάνουν εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα στη Δυτική Σάμο, με τους ντόπιους να εκφράζουν την έκπληξή τους για την πρωτοφανή αδράνεια που επιδεικνύει το Λιμενικό.
Από τον Μαραθόκαμπο μέχρι την Κερβέλη, τις τελευταίες μέρες, και σε καθημερινή βάση πλέον, μηχανότρατες από την Τουρκία πλησιάζουν ακόμα και στα 250 μέτρα από τις ακτές. Στις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, όπως αναφέρει μιλώντας στην «Απογευματινή» η αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αγγέλα Χατζίνη, το Λιμενικό απαντά ότι οι μηχανότρατες πραγματοποιούν αβλαβή διέλευση. «Θίγεται η εθνική μας υπηρηφάνεια και ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού», δηλώνει η κυρία Χατζίνη, σημειώνοντας ότι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από τους Σαμιώτες, με πολλούς να αναρωτιούνται «αν και εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε σε αβλαβή διέλευση στα τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να βρεθούμε στα τουρκικά μπουντρούμια».
Οι οχλήσεις από τις τουρκικές τράτες έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου μια εβδομάδα, αλλά η παρουσία τους έχει γίνει πιο έντονη τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Ενδεικτικά, προχθές η κυρία Χατζίνη πηγαίνοντας για μπάνιο αντίκρισε επτά αλιευτικά σε απόσταση μόλις πεντακόσια μέτρα από την παραλία, ενώ την προηγούμενη ημέρα στο ίδιο σημείο υπήρχαν εννέα σκάφη. Οι κάτοικοι της Δυτικής Σάμου έχουν καταμετρήσει τουλάχιστον… 25 αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας να ψαρεύουν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, σέρνοντας στον πυθμένα της θάλασσας έναν μεγάλο ανοιχτό σάκο με δύο μεγάλες σιδερένιες πόρτες.
Η όλη διαδικασία όμως προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και οι ντόπιοι αλιείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι από την 1η Ιουνίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές. Συνεπώς οι τουρκικές μηχανότρατες, εκτός της παραβίασης των χωρικών υδάτων, παραβιάζουν και αυτές τις απαγορεύσεις και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση