GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"ΟΜΕΡΤΑ" για το νέο δικαστικό σκάνδαλο με την Siemens...

Η σκανδαλώδης δικαστική απόφαση για την επιστροφή των «κατασχεθέντων» της Siemens σε όλους τους κατηγορουμένους της υπόθεσης (που έγινε πρώτ...


Η σκανδαλώδης δικαστική απόφαση για την επιστροφή των «κατασχεθέντων» της Siemens σε όλους τους κατηγορουμένους της υπόθεσης (που έγινε πρώτο θέμα στη «δημοκρατία» την περασμένη Τετάρτη) αγνοήθηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό Τύπο. Κατά τη δημοσιογραφική ορολογία «θάφτηκε» για να γίνει έτσι πιο μεγάλη η ταφόπλακα στην αξιοπιστία και σοβαρότητα των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας.
Το ακόμη πιο ντροπιαστικό όμως είναι ότι αυτό που δεν έκαναν ως όφειλαν τα ελληνικά media, για μια υπόθεση μείζονος δημοσίου συμφέροντος, συνέβη στον γερμανικό (ναι!) Τύπο. H εκτενής ανταπόκριση στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, την TAZ, προσφέρει από την άποψη αυτή ένα πολύτιμο μάθημα το οποίο όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι θα βρει και πολλούς αποδέκτες στα καθ' ημάς.
Άλλωστε από την αρχή της εκδήλωσης αυτού του κολοσσιαίου -και ενός από τα μεγαλύτερα της μεταπολιτευτικής περιόδου- σκανδάλου, αντιμετωπίστηκε με ομερτά και διαθέσεις συγκάλυψης,στοιχεία που έγιναν εμφανέστερα όταν ξεκίνησε και η νεότερη γερμανική κατοχή της χώρας μέσω των μνημονίων.
Υπό τον τίτλο με την χαρακτηριστική γερμανική έκφραση “Straflosigkeit, die zum Himmel schreit”(δηλαδή “ατιμωρησία που φωνάζει στον ουρανό”) ο αρθρογράφος της εφημερίδας Φέρρυ Μπατζόγλου περιγράφει με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο το “τέλος στο σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens", επαναλαμβάνοντας μάλιστα τους χαρακτηρισμούς της “δημοκρατίας” για «άλλη μια ιδιαίτερα ταπεινωτική απόφαση» από πλευράς της ελληνικής δικαιοσύνης.
“Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία” χαρακτηρίζει την υπόθεση το δημοσίευμα και ύστερα από μια αναδρομή στο ιστορικό της σημειώνει ότι «η ποινική δίωξη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν έως το 2002 “τελικά σταμάτησε” λόγω παραγραφής» καθώς ενώ “η ποινική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό ήταν ακόμη σε εξέλιξη, οι δικαστές απλώς επέτρεψαν τη διολίσθηση της δίκης στην παραγραφή για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών και ελληνικών κορυφαίων διευθυντών της Siemens”. Και ως προς την τελευταία εξέλιξη στιγματίζει το γεγονός ότι “το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε να επιστρέψει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ως προϊόντα νομιμοποίησης δωροδοκίας όχι μόνο στους αθωωθέντες κατηγορούμενους, αλλά και στους 19 πρώην κατηγορούμενους εναντίον των οποίων η δίωξη είχε παραγραφεί”.
Η ΤΑΖ θυμίζει με την ευκαιρία κι άλλα: Ότι ο Χριστοφοράκος “είχε τις καλύτερες επαφές στην κορυφή των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, ότι “οι ελληνικές επιχειρήσεις έγιναν ένα πραγματικό ορυχείο χρυσού για τη Siemens τις δεκαετίες του 1990 και του 2000”, ότι “δωροδοκίες συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων είχαν εισρεύσει σε Έλληνες”...
Στην Ελλάδα θέλουν να μας κάνουν να τα ξεχάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση