GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ! ΑΥΤΟΙ ήταν (ονομαστικά) οι κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator...

«Φωτιές» ανάβει νέο δημοσίευμα για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων, καθώς αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο των στόχων του Pre...


«Φωτιές» ανάβει νέο δημοσίευμα για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων, καθώς αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο των στόχων του Predator είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της ΕΥΠ.
Η αποκάλυψη έρχεται από τον ιστότοπο insidestory.gr με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι αυτό προέκυψε από την διασταύρωση της λίστας που ήρθε μετά την έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα, οι πραγματογνώμονες που διόρισε με μεγάλη καθυστέρηση ο Αχιλλέας Ζήσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινή στόχευση ατόμων τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator ήταν... σύμπτωση και ότι οι μέθοδοι παρακολούθησης δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ορισμένοι από τους στόχους ήταν υπό παρακολούθηση ακόμη και για διάστημα δύο ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας.

Γράφει το inside story:
Σύμφωνα με το εμπιστευτικό πόρισμα της ΑΠΔΠΧ, από τους 115 αριθμούς των οποίων οι κάτοχοι ταυτοποιήθηκαν, οι 32 ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, οι 64 ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και τα 19 νούμερα είναι κινητά «μίας χρήσης», ή αλλιώς burners, δηλαδή νούμερα που έχουν καταχωρηθεί σε ονόματα υπηκόων ασιατικών χωρών και φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιο δοκιμαστικό από τους χειριστές του Predator.
Η Αρχή εντόπισε περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς 94 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρικά κινητά δηλαδή). Από τους υπολογισμούς έχουν αφαιρεθεί τα burners και οι αριθμοί προσώπων που φαίνεται πως δεν σχετίζονται με απόπειρα εγκατάστασης Predator. Κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα και αποκαλύπτει το inside story είναι ότι μέσα σε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς είναι το κινητό του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, όπως και του δημοσιογράφου και εκδότη του Πρώτου Θέματος, Τάσου Καραμήτσου.
Ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση απέδειξε ότι από αυτά τα 87 πρόσωπα, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Με άλλα λόγια, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας. Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.
Τα νούμερα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά, πιθανότατα δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερα και οι λόγοι είναι δύο:Διότι η έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει πιάσει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή εστίασε μόνο σε γραπτά μηνύματα που εστάλησαν μόνο το 2021 μέσω δύο συγκεκριμένων SMS center και δεν ασχολήθηκε με αυτά που έχουν σταλεί είτε το 2020 είτε μέσω εφαρμογών (θύμα Predator πήρε μολυσμένο μήνυμα στην εφαρμογή signal για παράδειγμα)
Διότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης μαζί με τους δύο πραγματογνώμονές του επέλεξε να πάει στην ελεγχόμενη για την υπόθεση ΕΥΠ και όχι στους παρόχους. Αν είχε πάει στους παρόχους, θα είχε πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις άρσης απορρήτου ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έκρυψαν 6.705 άρσεις απορρήτου για εθνική ασφάλεια για λόγους εθνικής ασφαλείας, δηλαδή όχι μόνον αυτές που παραγγέλθηκαν από την ΕΥΠ, αλλά και αυτές που εκδίδονται κατόπιν αιτήματος της Αντιτρομοκρατικής και αποτελούν τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, κατά την επίσκεψή τους στην ΕΥΠ δεν είχαν απευθείας πρόσβαση στο αρχείο της Υπηρεσίας, αλλά τα αιτούμενα στοιχεία τούς παρασχέθηκαν.

Τα ονόματα και οι παρακολουθήσεις
Ανάμεσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης υποκλοπής επικοινωνιών βρίσκονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας, αλλά κι ένας εφοριακός, ένας εισαγγελέας και μια τραπεζικός.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα ονόματα που προκύπτουν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

Οι παρακολουθήσεις το 2020
Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η άρση απορρήτου ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου έως τον Ιούνιο. Τον Νοέμβριο ξεκίνησε η νόμιμη επισύνδεση, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 έλαβε το πρώτο μολυσμένο με Predator μήνυμα στο κινητό του.
Γιώργος Μυλωνάκης, γενικός γραμματέας της Βουλής: Την 1η Ιουνίου ξεκινά η άρση απορρήτου και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Μέσα στο 2021 το Predator επιχείρησε 11 φορές να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή του.
Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος: Την 1η Ιουνίου ξεκινά η άρση απορρήτου. Η παρακολούθηση ολοκληρώθηκε εσπευσμένα τον Αύγουστο, όταν πήγε στην ΑΑΔΕ η καταγγελία. Στις 31 Ιουλίου είχε ήδη δεχθεί μήνυμα από το Predator.
Χρήστος Μπαρδάκης, Οικονομικός εισαγγελέας: Την 1η Ιουνίου ξεκινά η άρση απορρήτου, η οποία κράτησε, με ορισμένα διαλείμματα, σχεδόν δύο χρόνια.
Γιάννης Ολύμπιος, Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ιδρυτές της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων V+O. Η ΕΥΠ τους παρακολουθούσε για σχεδόν δύο χρόνια, ενώ έγιναν 11 απόπειρες εγκατάστασης του Predator.
Αργυρώ Ξαγοράρη, συνεργάτιδα επί χρόνια της Μαρέβας Γκραμπόφσκι: Η επισύνδεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ενώ δέχθηκε τουλάχιστον τρία μολυσμένα μηνύματα μέσα στο 2021.
Κώστας Χατζηδάκης, τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Η ΕΥΠ τον άκουγε από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο του 2021. Λίγο πριν το τέλος της νόμιμης επισύνδεσης και λίγο μετά, ο υπουργός έλαβε δύο μολυσμένα μηνύματα στο κινητό του. Συνολικά έγιναν τουλάχιστον έξι απόπειρες εγκατάστασης Predator στο τηλέφωνό του.
Αριστείδης Αλεξόπουλος, τότε γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Άμυνας: Τέλη Δεκεμβρίου 2020 (και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2022) μπαίνει σε επισύνδεση από την ΕΥΠ. Μέσα στο διάστημα αυτό λαμβάνει τουλάχιστον ένα μολυσμένο μήνυμα με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Οι παρακολουθήσεις το 2021
Λάκης Λαζόπουλος, ηθοποιός: Στις 20 Φεβρουαρίου του 2021 ξεκινά η επισύνδεση της συσκευής, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ενώ τον ακούει η ΕΥΠ, οι χειριστές του Predator στέλνουν μολυσμένο sms στο κινητό του.
Στέφανος Χίος, δημοσιογράφος: Στις 22 Φεβρουαρίου 2021, η ΕΥΠ ανοίγει τον διακόπτη στην τηλεφωνική γραμμή του δημοσιογράφου. Μετά από διαδοχικές ανανεώσεις η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του σταματά στις 17 Αυγούστου 2022. Στο μεταξύ έχει γίνει στόχος και του Predator.
Φωτεινή Ιωάννου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας: Στις 2 Απριλίου 2021 μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΥΠ με το πρόσχημα της εθνικής ασφαλείας. Από τον Μάιο του 2019 ήταν Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η επισύνδεσή της θα κρατήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, δηλαδή για 14 μήνες. Τον Απρίλιο του 2021 δέχεται τρεις διαδοχικές απόπειρες μόλυνσης του κινητού της με το κατασκοπευτικό λογισμικό της Intellexa.
Πηνελόπη Μηνιάτη, τότε υποστράτηγος και διευθύντρια της υποδιεύθυνσης βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Ελληνικής Αστυνομίας: Στις 10 Μαΐου 2021 αρχίζει η πολύμηνη επισύνδεση του τηλεφώνου της. Στην υποδιεύθυνση αυτή είχε βρεθεί το κινητό του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που είχε πέσει νεκρός έξω από το σπίτι του τον Απρίλιο του 2021. Μόλις 18 ημέρες μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της, η Πηνελόπη Μηνιάτη δέχεται στο κινητό της μολυσμένο sms.
Τόνια Πρίμπα, νομική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Στις 22 Ιουνίου 2021 ξεκινά η επισύνδεση. Τρεις ημέρες μετά, στις 25 Ιουνίου 2021 λαμβάνει μήνυμα για παγίδευση με Predator. Η ΕΥΠ άκουγε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Τόνιας Πρίμπα έως και τα μέσα Αυγούστου 2022.
Ιωάννης Φυτίλης, υπήρξε δικηγόρος του Στέφανου Χίου για μικρό χρονικό διάστημα το 2021: Στις 22 Ιουνίου 2021 ξεκινά η επισύνδεση. Τρεις ημέρες μετά, στις 25 Ιουνίου 2021 λαμβάνει μήνυμα για παγίδευση με Predator. Η ΕΥΠ άκουγε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του έως τις αρχές Απριλίου του 2022.
Άρτεμις Σίφορντ, τότε στέλεχος της Facebook (META): στις 23 Ιουλίου 2021 η Eλληνοαμερικανίδα μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Λίγους μήνες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 το κινητό της μολύνθηκε με μήνυμα που προσομοίαζε σε αυτό του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Η επισύνδεση του τηλεφώνου της κράτησε για πάρα πολλούς μήνες, έως και τις 2 Ιουνίου 2022. Για ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με την Άρτεμις Σίφορντ, η ΕΥΠ άκουγε και την υπάλληλο του Μαξίμου, Μαίη Ζαννή. Το κινητό της επίσης είχε παγιδευτεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator όταν έλαβε κακόβουλο μήνυμα στις 2 Αυγούστου 2021, δηλαδή λίγο μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της από την ΕΥΠ.
Νίκος Ανδρουλάκης, τότε ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ: Η επισύνδεση ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021 και παύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ακρόασης των συνομιλιών του από την ΕΥΠ, έλαβε το πρώτο μήνυμα Predator.
Μαρία Διαμαντή, τότε εργαζόμενη στο Μαξίμου, αποχώρησε στον απόηχο της παραίτησης Δημητριάδη: Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινά η επισύνδεση. Η ΕΥΠ άκουγε την Μαρία Διαμαντή μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ τρεις ημέρες πριν την επίσημη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της η υπάλληλος του Μαξίμου (και νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας) έλαβε SMS στο κινητό της με σκοπό να επιμολυνθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό.
Σπύρος Κουσουνής, τότε στέλεχος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ): Στις 15 Οκτωβρίου του 2021 μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπαίνει. Η ΥΕΔΔΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, είχε προχωρήσει το 2021 στη δέσμευση των λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου – του επιχειρηματία δηλαδή που μέσω της εταιρείας Krikel συμφερόντων του έχει υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με την Ελληνική Αστυνομία για τους ασυρμάτους TETRA και επίσης συνδέεται με το Predator.

Οι παρακολουθήσεις το 2022
Μένιος Φουρθιώτης, παρουσιαστής και εκδότης, Στις 28 Ιανουαρίου γίνεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η επισύνδεση θα λήξει στις 28 Ιουλίου 2022. Ο παρουσιαστής είχε στοχευθεί και με Predator το 2021, όπως προκύπτει από τα τουλάχιστον τρία μηνύματα που έλαβε.
Κωνσταντίνος Φλώρος, τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η επισύνδεση ξεκινά τον Μάρτιο του 2022, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Και αυτός είχε στοχευθεί το 2021 με Predator.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση