GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΑΚΟΜΗ πιο υψηλή η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον σημερινό δεύτερο γύρο των ...


Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,64 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022, καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).
Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 76 βουλευτές (στους 577 συνολικά), οι οποίοι στη μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.
Από τους εκλεγμένους βουλευτές 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

«Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές στη Μασσαλία, αλλά μερικοί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι με τις επιλογές που είχαν μπροστά τους»

Ο Ιμπτισέμ Γκενφού μεταδίδει από τη Μασσαλία για το Al Jazeera ότι:
«Το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά σήμερα το 51%. Τα γραφεία δημοσκοπήσεων μας λένε ότι αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από τον πρώτο γύρο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ μεγάλη συμμετοχή.  Μίλησα με έναν ψηφοφόρο που μου είπε ότι πιστεύει ότι τα κόμματα δεν ήταν προετοιμασμένα (σ.σ. για τις εκλογές). Δεν καταλάβαινε πολλά για τα προγράμματά τους ή για το αν αυτές οι συμμαχίες θα μπορούσαν πραγματικά να αντέξουν. Είπε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν ευκαιριακές συμμαχίες, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν την ακροδεξιά. Η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, τα κόμματα ήλπιζαν να δημιουργήσουν δυναμική με το να μπλοκάρουν οι ψηφοφόροι την ακροδεξιά.
Αυτό λειτούργησε μέχρι στιγμής, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου λειτουργεί όλο και λιγότερο.
Ορισμένοι ψηφοφόροι απλώς απογοητεύτηκαν μετά τον πρώτο γύρο – όταν οι υποψήφιοί τους αποχώρησαν από την κούρσα, αποφάσισαν να απέχουν. Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί σήμερα – θα εμφανιστούν και θα μπλοκάρουν την ακροδεξιά για άλλη μια φορά ψηφίζοντας έναν υποψήφιο που δεν υποστηρίζουν;».

 Πόσες είναι οι «τριγωνικές» αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο

Υπενθυμίζουμε ότι στον σημερινό δεύτερο γύρο σε 409 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Εκλέγεται ο πρώτος.
Σε περίπου 200 εκλογικές περιφέρειες, που με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα έπρεπε να αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι, οι παρατάξεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Αριστεράς αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας να αποσύρουν τους υποψήφιους τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες να εκλεγεί ο μη ακροδεξιός υποψήφιος.

 Πόσοι βουλευτές εκλέχτηκαν από τον πρώτο γύρο

Περίπου 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής εξελέγησαν 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων στην περιφέρεια τους.
Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

 Πρώτα αποτελέσματα από ορισμένα υπερπόντια εδάφη – Εξελέγησαν οι πρώτοι βουλευτές
Στη Γουαδελούπη, οι απερχόμενοι αριστεροί βουλευτές επανεξελέγησαν με ποσοστά μεταξύ 69 και 77,5% στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες αφού αντιμετώπισαν δύο υποψηφίους του Εθνικού Συνασπισμού (RN), οι οποίοι είχαν προκριθεί στον δεύτερο γύρο.
Στη Μαρτινίκα, και οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες πήγαν σε υποψηφίους του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP).
Στη Γαλλική Γουιάνα, οι δύο απερχόμενοι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από το NFP επανεξελέγησαν, με τον Νταβί Ριμάν να λαμβάνει το 100% των ψήφων, ελλείψει αντιπάλου.
Ορισμένα αποτελέσματα στα υπερπόντια εδάφη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ιδίως στη Νέα Καληδονία, τη Ρεϊνιόν και τη Μαγιότ, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται αυτή την Κυριακή.

 Η ανάρτηση των γαλλικών αρχών για τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές
Ο επίσημος λογαριασμός των γαλλικών αρχών στο Twitter για τις εκλογές έχει κάνει ανάρτηση για τη μαζική συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι στις 12:00 που είχε ψηφίσει το 26,63%.
Δηλαδή 7,64% περισσότερο από το 2022 και 0,73% πάνω από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Η στιγμή που ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν
Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ψήφισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου σε εθνικό επίπεδο
Οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.
240–270 Εθνικός Συναγερμός
180-200 Νέο Λαϊκό Μέτωπο
60-90 Ensemble! (Εμανουέλ Μακρόν)
30-50 Les Républicains και διάφορα δεξιά κόμματα
13-21 Άλλα

 Ο χάρτης συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 26,63% στη Γαλλία στις 12 το μεσημέρι

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί «ίσως» στους Γάλλους σήμερα το βράδυ
Ερωτηθείς για μια πιθανή ομιλία του αρχηγού του κράτους μετά τις 8:00 μ.μ., το περιβάλλον του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» προς το παρόν, «όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα», σύμφωνα με την Le Figaro.

 Μικρότερη αναμένεται ότι θα είναι η αποχή
Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022 (18,99%), καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).
Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο Le Touquet
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε γύρω στις 12:30 μπροστά από το εκλογικό του κέντρο στο Le Touquet. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ. Ο αρχηγός του κράτους αφιέρωσε χρόνο για να χαιρετήσει τους ντόπιους κατοίκους.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στο Ηλύσια στο τέλος του απόγευμα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή έως το μεσημέρι
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.

 Στο 26,63% η συμμετοχή
Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ανήλθε στο 26,63%, όπως έγινε γνωστό.
Το ποσοστό αυτό είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το 2022, όταν ήταν μόλις 18,99%, ενώ παρόμοιο ποσοστό έχει να καταγραφεί από το 1981, όταν και έφτασε το 28,3%.

 Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και αλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες, πάνω κάτω όσους είχαν.






Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση