GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΥΓΧΥΣΗ! Οι Ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν τον διοικητή της Χεζμπολάχ, "επέζησε" λέει η οργάνωση...

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Κα...

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Και αυτό διότι ενώ οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι νεκρός, πηγή προσκείμενη στη σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι επέζησε, κάνοντας παράλληλα λόγο για τρεις νεκρούς αμάχους, μιας γυναίκας και δύο παιδιών από τον βομβαρδισμό των Ισραηλινών.
Ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε στην ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο την Τρίτη, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Ο εκπρόσωπος του IDF ανακοίνωσε ότι χθες, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Φουάντ Σουκρ, “Sid Mahsan”, τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και επικεφαλής του στρατηγικού σχηματισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στο στρατηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις άμαχοι, γυναίκα και δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στον ισραηλινό βομβαρδισμό χθες Τρίτη το βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κατά τον μέχρι στιγμής προκαταρκτικό απολογισμό.
Το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον Φουάντ Σουκρ, αξιωματούχο της Χεζμπολά, σιιτικού κινήματος προσκείμενου στο Ιράν. Πηγή προσκείμενη στο κίνημα ανέφερε πως επέζησε, παρόλο που οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως είναι νεκρός. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την τύχη του αξιωματούχου.

Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα
Την ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου πυροδότησε το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.
Η Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ εξέφρασε την ανησυχία της αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το «αποψινό ισραηλινό πλήγμα στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού», το οποίο προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» αναφέρει, καλώντας τις δύο πλευρές, το Ισραήλ και τον Λίβανο, να εξετάσουν όλους τους διπλωματικούς τρόπους για να επιστρέψουν στη διακοπή των εχθροπραξιών και να δεσμευτούν εκ νέου στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.
Η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ δήλωσε ότι είναι σε στενή επαφή με βασικούς συνομιλητές και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως «κατάφωρη επιθετικότητα» το ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο απόψε στα νότια προάστια της Βηρυτού έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, ο οποίος δεν σκοτώθηκε.
Σε δήλωσή του, ο Μικάτι κατήγγειλε μια «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και ότι σκοπεύει να υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου είπε στο Reuters πως ελπίζει η οποιαδήποτε απάντηση της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οποίας ο πυρήνας βρίσκεται σε αυτά τα νότια προάστια, να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.
Το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πρόκειται για ένα χτύπημα που εντείνει τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, ενώ το έχουν ήδη καταδικάσει το Ιράν και η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν το φόβο πως ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν είναι αναπόφευκτος.

Η έντονη αντίδραση του Ιράν
Το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «φαύλο» το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που είχε στόχο έναν διοικητή υπεύθυνο σύμφωνα με το Ισραήλ για τη φονική επίθεση με ρουκέτα στα προσαρτημένα Υψίπεδα του Γκολάν.
«Η αχρεία και εγκληματική ενέργεια» δεν θα εμποδίσει «σίγουρα την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικού Νάσερ Κανάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχος της Χαμάς και ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα κοινά τους σύνορα σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή της γενίκευσης του πολέμου
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός μαραθώνιος με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους να έχουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά την επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας προσέγγισαν τις τελευταίες ημέρες τους ομολόγους τους στον Λίβανο, το Ισραήλ και το Ιράν, καταβάλλοντας προσπάθειες να πείσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για το Παρίσι και τη Ρώμη, που έχουν εκατοντάδες στρατιώτες σταθμευμένους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), στη νότια περιοχή της χώρας όπου το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν συχνά πυρά τον περασμένο μήνα.
Την Τρίτη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην πέσει στην «παγίδα» των αντιποίνων, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ, πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση στον Λίβανο. Μιλώντας από την Κίνα, είπε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους «στέρεους δεσμούς» του με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης.
Ο κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης αυξήθηκε σημαντικά μετά την επίθεση με ρουκέτα, η οποία σκότωσε 12 παιδιά στην πόλη των Δρούζων Majdal Shams το Σάββατο. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέδωσαν το χτύπημα στη λιβανική πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, αλλά η σιιτική ένοπλη οργάνωση αρνήθηκε την ευθύνη για τη φονική επίθεση.
Μετά την επίσκεψη στο Majdal Shams τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται και δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σοβαρή».
Τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην περιοχή. Το λιβανέζικο μέσο L’Orient Le Jour μετέδωσε ότι για την Ουάσιγκτον ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό ή στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, αποτελούν κόκκινες γραμμές.
Παρόλα αυτά, το πρωί της Τρίτης η Βρετανία παρότρυνε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «λόγω κινδύνων που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση», αφού και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa, η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, η Air France και η Transavia ακύρωσαν πτήσεις προς τη Βηρυτό.

«Ανοιχτές γραμμές» με Ιράν, Λίβανο, Ισραήλ
Στα παρασκήνια, Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με περιφερειακούς ομολόγους τους – αν και παραμένει ασαφές πόση επιρροή έχουν στην πραγματικότητα στο Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, μίλησε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο είναι ευρέως γνωστό ότι η λιβανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο στη Χεζμπολάχ.
Ο Λάμι είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας ότι τηλεφώνησε στον Μικάτι «για να εκφράσει την ανησυχία του για αυτό το τελευταίο περιστατικό».
«Εδώ και μήνες βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης και περιφερειακής αποσταθεροποίησης είναι τώρα πιο έντονος από ποτέ… ζητάμε αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης», είπε ο Λάμι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ήδη μιλήσει με τον Νετανιάχου την Κυριακή, τηλεφώνησε στον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν τη Δευτέρα το βράδυ απευθύνοντας έκκληση προς την Τεχεράνη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της περιοχής.
Ο Γάλλος πρόεδρος «επέμεινε ότι… το Ιράν είχε έναν ρόλο να παίξει σε αυτό με το να σταματήσει την υποστήριξή του στους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και καλώντας τους σε αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία βρίσκεται σε επαφή με «όλα τα μέρη».
Ωστόσο, η ιρανική ανάγνωση του ίδιου τηλεφωνήματος ανέφερε ότι «οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ».
Η Ιταλία ανησυχεί ιδιαίτερα για τα στρατεύματά της στον νότιο Λίβανο και έχει μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους ομολόγους της στην περιοχή.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι ζήτησε από τους ομολόγους του τού Ισραήλ και τού Λιβάνου, Ισραήλ Κατς και Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, να διασφαλίσουν την προστασία των δυνάμεων της UNIFIL.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροσέττο, επανέλαβε το αίτημα της Ρώμης για ψήφισμα του ΟΗΕ που προβλέπει τη δημιουργία «μιας ζώνης αφοπλισμού μεταξύ της Γαλάζιας Γραμμής και του ποταμού Λιτάνι στην οποία θα παρευρίσκονται μόνο η UNIFIL και οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μίλησαν επίσης, χωριστά, με τον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. Ο Μπορέλ – επικριτής του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα – συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπντούλ Γκέιτ για «την ανάγκη να διευκρινιστούν οι αιτίες, να αναζητηθούν τρόποι αποκλιμάκωσης και αποφυγής ενός περιφερειακού πολέμου και να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα τώρα. “
Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι η Χεζμπολάχ δεν θέλει έναν πλήρη πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, αλλά είναι έτοιμη να πολεμήσει εάν ξεσπάσει σύγκρουση. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα άρχισε να μετακινεί έξυπνους πυραύλους ακριβείας και να τους προετοιμάζει για χρήση εάν χρειαστεί, είπε ο αξιωματούχος.

Το χρονικό της επίθεσης
Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.
Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον IDM και συγκεκριμένα του διοικητή που φέρεται να είχε τον συντονισμό της επίθεσης στα Υψίπεδα του Γκολάν όπου και σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νεαροί ενήλικες.
Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Βηρυτό και πυκνός καπνός υψωνόταν από τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας γύρω στις 19.40 (τοπική και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.





«Σκληρή απάντηση» στη Χεζμπολάχ είχε ορκιστεί ο Νετανιάχου
Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε τη Δευτέρα πως θα υπάρξει «σκληρή» ανταπόδοση της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά στο κατεχόμενο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν
Μήνες τώρα, εκφράζονται ανησυχίες από τη διεθνή κοινότητα για ανάφλεξη όλης της περιφέρειας εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Μέτωπο

Η εκτόξευση της ρουκέτας το Σάββατο εναντίον του κατεχόμενου από το 1967 τμήματος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν αποδόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στη Χεζμπολάχ, που αρνείται την κατηγορία. Το λιβανικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν και της Χαμάς, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών από την επομένη του ξεσπάσματος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι, δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Η ανταπόδοσή μας θα έρθει, και θα είναι σκληρή», απείλησε ο Νετανιάχου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς, στο υψίπεδο του Γκολάν, στην περιοχή των συνόρων του Λιβάνου, της Συρίας και του Ισραήλ.
Σε αυτή τη μικρή πόλη Δρούζων, με πληθυσμό 11.000 κατοίκων, 12 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, σκοτώθηκαν όταν έπεσε η ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Δεκάδες κάτοικοι της Ματζντάλ Σαμς, ορισμένοι φωνάζοντας «δολοφόνε, δολοφόνε» διαδήλωσαν εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου, κάποιοι πίσω από μεταλλικές μπαριέρες, υπό την επιτήρηση ισχυρής δύναμης της αστυνομίας. «Στο Γκολάν θέλουμε μόνο ειρήνη. Ο Νετανιάχου να γυρίσει σπίτι του! Εξαιτίας του ξέσπασε ο πόλεμος», είπε ο Καμίλ Χάτερ, κάτοικος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με μέλος της κοινότητας των Δρούζων, παρακλαδιού του ισλάμ, και κατοίκους. Στο κατεχόμενο και προσαρτημένο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν ζουν περίπου 25.000 Ισραηλινοί πλάι σε 23.000 Δρούζους, που δηλώνουν στην πλειονότητά τους Σύροι, αν και έχουν την ιδιότητα των κατοίκων του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «ακριβά», προειδοποιούσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έλαβε πράσινο φως από το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του να αποφασίσει, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, «για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *