GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΝΩΛΗ αιγοπροβάτων! 18 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, θανατώθηκαν σχεδόν 8.000 ζώα...

Σχεδόν 8.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ή αναμένεται να θανατωθούν από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο...


Σχεδόν 8.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ή αναμένεται να θανατωθούν από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης, σε κτηνοτροφική μονάδα στο Καστράκι Καλαμπάκας. Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που αποδεδειγμένα η συγκεκριμένη ζωονόσος πέρασε τα σύνορα της χώρας.
Μέχρι χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν θανατωθεί 3670 ζώα και αναμένεται να θανατωθούν άλλα 4238. Συνολικά έχουν χαθεί ήδη 7.908 ζώα στα πρώτα 18 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Ν.Τρικάλων, την Ελασσόνα, αλλά και τον δήμο Τεμπών που είχαμε και τα τελευταία κρούσματα.
Χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα έρευνα ώστε να απαντηθεί το πως, το ποτέ και από ποιον και από που εισήλθαν τα ζώα που έφεραν τον ιό . Όμως και οι κτηνιατρικές αρχές ακολουθούν το ίδιο δρόμο καθώς εκτός από τις ζώνες ελέγχουν , δείγματα λαμβάνονται και από στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές εκτός της επιτήρησης . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ήδη αξιοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες οι κτηνιατρικές αρχές γνωρίζουν την πορεία αλλά και που κατέληξαν τα άρρωστα ζώα που ήρθαν από τρίτη χώρα όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο μέχρι στιγμής . Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο θέλουν πρώτα να τελειώνουν με την εξάπλωση της νόσου και μετά σε δεύτερο χρόνο να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις για το πως μπήκε στην χώρα η πανώλη .
Πάντως τα αποτελέσματα των δειγμάτων των επόμενων ημερών είναι κρίσιμα ώστε να επιβεβαιώσουν ή όχι την αισιοδοξία που υπάρχει για την εξάπλωση της νόσου. Σήμερα ο Περιφεριάρχης Θεσσαλιας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Τρικαλων μετά από δημοσίευμα που αφορούσε σε ταφή ζώων με πανώλη που δεν έγινε με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν διαπιστωθεί συνολικά 18 κρούσματα πανώλης αιγοπροβοβατών που έχουν καταγραφεί σε Τρίκαλα και Λάρισα από τις 11 Ιουλίου οπότε καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό. Από αυτά τα 10 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τα 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ως κρούσμα νοείται ολόκληρο το κοπάδι.
Λόγω των κρουσμάτων έχουν ορισθεί δύο ζώνες:
- η πρώτη είναι ζώνη προστασίας και έχει ακτίνα 3 χλμ.
- η δεύτερη είναι ζώνη επιτήρησης και έχει ακτίνα 10 χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 300.700 ζώα που βρίσκονται στις δύο ζώνες και στις δύο περιφερειακές ενότητες έχουν ελεγχθεί 182.400 ως εξής:
- Στην ΠΕ Τρικάλων στην ζώνη προστασίας υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500 και στη ζώνη επιτήρησης 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000.
- Στην ΠΕ Λάρισας έχουν ορισθεί τρεις ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο αριθμός των ζώων και των ζωνών αυξάνεται κάθε φορά που επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από ζώα που φέρουν συμπτώματα αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα.
Τους ελέγχους πραγματοποιούν καθημερινά 38 συνεργεία αποτελούμενα από 90 κτηνιάτρους, οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής.
Σε επίπεδο τυροκομείων από τα συνολικά 90 έχει γίνει ενημέρωση στα 70 και αύριο, Παρασκευή, εκτιμάται ότι η ενημέρωση θα έχει ολοκληρωθεί.
Συνολικά για την διαχείριση της πανώλης των αιγοπροβάτων απασχολούνται περισσότερα από 140 άτομα (επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό στο πεδίο και στη διοικητική υποστήριξη και στα κτηνιατρικά εργαστήρια) με την επιχείρηση να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έως ότου ελεγχθεί το σύνολο των ζώων και επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *