Οι ιθαγενείς Αμερικανοί καλλιεργούσαν την πατάτα από το 8.000-5.000 π.Χ. Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν τη γεύση της αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμ...
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί καλλιεργούσαν την πατάτα από το 8.000-5.000 π.Χ. Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν τη γεύση της αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα, μια μέρα σαν αυτή (γκρόσο μόντο) του 1586, όταν ο σερ Φράνσις Ντρέικ την εισήγαγε από την Κολομβία. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη ιστορία γύρω από την πατάτα ο θαλασσοπόρος Ντρέικ επιστρέφοντας στην Αγγλία από την Καραϊβική, σταμάτησε στην Κολομβία για προμήθειες, μεταξύ των οποίων και καπνού και πατάτας.
Σταδιακά, η καλλιέργεια της πατάτας διαδόθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γρήγορα αποτέλεσε ένα δημοφιλές τρόφιμο χάρη στην ευκολία της καλλιέργειάς της, τη θρεπτική της αξία και την ικανότητά της να μεταφέρεται και να συντηρείται εύκολα.
Ο πρώτος που διέδωσε την πατάτα στην Ελλάδα φέρεται να ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη και έκρινε ότι ήταν μια οικονομική και θρεπτική τροφή.
Σύμφωνα μάλιστα με ιστορίες, όταν ο Καποδίστριας έφερε την πατάτα στην Ελλάδα, δεν είχε αρχικά ευρεία αποδοχή από τον κόσμο.
Για να δελεάσει τον λαό, έδωσε εντολή να ξεφορτώσουν πατάτες στην παραλία και στη συνέχεια έβαλε φρουρούς να τις «προσέχουν» νυχθημερόν. Ζήτησε όμως, αν έρθουν πολίτες να «υπεξαιρέσουν λαθραία γεώμηλα» οι φρουροί να προσποιηθούν ότι δεν τους βλέπουν και να τους αφήσουν να πάρουν όσες πατάτες θέλουν. Αυτό -λέγεται- ήταν το κόλπο του για να κάνει την πατάτα θελκτική, και όπως αποδείχτηκε, πέτυχε.
Σήμερα, η πατάτα είναι ένα από τα πιο καλλιεργούμενα και καταναλισκόμενα τρόφιμα παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση