GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ των Άνδεων που θέλουν διακαώς οι ΗΠΑ! ΓΙΑΤΙ η CIA οργάνωσε το πραξικόπημα στη Βολιβία...

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν τη Βολιβία προκειμένου να τοποθετήσουν μια κυβέρνηση - μαριονέτα που θα διασφαλίζει την προμήθεια...


Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν τη Βολιβία προκειμένου να τοποθετήσουν μια κυβέρνηση - μαριονέτα που θα διασφαλίζει την προμήθεια λιθίου στην αμερικανική βιομηχανία.
Το πραξικόπημα στη Βολιβία την Τετάρτη (26/6/2024) διήρκεσε μόνο τρεις ώρες, καθώς είχε χαμηλή υποστήριξη τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ούτε ο πληθυσμός το υποστήριξε — ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να προστατεύσει τη δημοκρατία.
Όλοι απέδωσαν τα εύσημα στις αρχές αν και υπήρξαν κάποιες στιγμές πανικού στην πρωτεύουσα La Paz, όταν οι άνθρωποι έτρεχαν σε σχολεία, ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ, βλέποντας τανκς να κινούνται στους δρόμους.
Ωστόσο η κατάσταση τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο.

Ο στρατηγός πίσω από το πραξικόπημα
Ζητήθηκε από τον στρατηγό Juan José Zúñiga, τον αρχηγό των στασιαστών, να αποσύρει τους στρατιώτες του από τα κυβερνητικά κτίρια.
Εκείνος αρνήθηκε και σύντομα συνελήφθη.
Ο Zúñiga απομακρύνθηκε από τη θέση του ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων την παραμονή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, επειδή τόλμησε να εμπλακεί στην πολιτική, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.
Αντιτάχθηκε δημοσίως στον διορισμό του πρώην προέδρου Evo Morales ως υποψήφιου για νέα προεδρική θητεία.
Ο Zúñiga σχεδίαζε επίσης να απελευθερώσει τους ηγέτες του φιλοαμερικανικού πραξικοπήματος του 2019 — Jeanine Áñez και Fernando Camacho — που εκτίουν ποινές κάθειρξης στη φυλακή.
Οι ΗΠΑ οργανώνουν τα πραξικοπήματα στη Βολιβία
Όλες οι γειτονικές χώρες της Βολιβίας, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βολιβία, χωρίς κάποια αντίδραση ή δήλωση.

Δέκα ημέρες πριν από το πραξικόπημα, η επιτετραμμένος των ΗΠΑ στη La Paz Debra Hevia κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Βολιβιανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές στην Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι οι ενέργειες της πρεσβείας των ΗΠΑ συνιστούν «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας».
Στις 13 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομίας της Βολιβίας κατηγόρησε ευθέως την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι προετοίμαζε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Luis Arce στον απόηχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα με τα καύσιμα.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται τον εθνικό θησαυρό της Βολιβίας, το λίθιο
Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν δικούς τους ανθρώπους στη La Paz, αφού η Βολιβία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο — ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών.
Η ζήτηση για αυτό το μέταλλο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
Τον Μάρτιο του 2023, η Laura Richardson, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι το «τρίγωνο λιθίου» (Βολιβία, Αργεντινή, Χιλή) θεωρείται «ζήτημα εθνικής ασφάλειας στην πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Είναι ενδιαφέρον ότι η Χιλή και η Αργεντινή είναι οι μόνες δύο χώρες από τη Νότια Αμερική που παρακολούθησαν την ελβετική διάσκεψη για την Ουκρανία στο υψηλότερο επίπεδο και υπέγραψαν το ανακοινωθέν.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce βρισκόταν στη Μόσχα τη στιγμή της συνόδου κορυφής για να συνάψει συμφωνία για την παραγωγή λιθίου με τη βοήθεια της Rosatom (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας).

Εθνικό πλεονέκτημα για τη Βολιβία
Η Βολιβία κατανοεί ξεκάθαρα ότι το λίθιο είναι το εθνικό της πλεονέκτημα.
Η κρατικοποίηση της εξόρυξης ορυκτών το 2008 και η δημιουργία της κρατικής εταιρείας YLB το 2017 συγκέντρωσαν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα στα χέρια του κράτους.
Οι ειδικοί λένε ότι πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Βολιβίας μπορούν να λυθούν εάν η χώρα εδραιώσει έναν πλήρη κύκλο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές μεταλλευμάτων θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση της Βολιβίας να εκσυγχρονίσει τις υποδομές, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή και η Χιλή έχουν ιδιωτικοποιήσει τη βιομηχανία εξόρυξης λιθίου, αν και οι δύο χώρες προσπάθησαν να την εθνικοποιήσουν πριν από μερικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση