GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ! Αντισυνταγματικές οι περικοπές αποδοχών γιατρών του ΕΣΥ...

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών ιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας Υγείας, των επίκουρων και των ...



Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών ιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας Υγείας, των επίκουρων και των ειδικευομένων. Το 2022 είχαν δικαιωθεί και πάλι από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τις αποδοχές τους με τις αποφάσεις 3/2022 και 4/2022.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ, ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.
Επιπλέον, η απόφαση αναφέρει ότι «με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι’ αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».
Ακόμη, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 αντίκεινται στις ίδιες συνταγματικές αρχές (αναλογικότητας, ισότητας, κ.λπ.) και κατά το σκέλος που ίσχυσαν αναδρομικά από 1.1.2017.
Στην περίπτωση των γιατρών του ΕΣΥ έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νόμου 3205/2003 όπως ίσχυαν πριν επιβληθούν οι περικοπές και των νόμων 4093/2012 και 4472/2017.
Ο δικηγόρος των γιατρών του ΕΣΥ, Ιωάννης Τουτζιαράκης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τόσο το 2022 όσο και τώρα, επισήμανε ότι «οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση