GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΟΣ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο (Ολλανδός) Μαρκ Ρούτε...

Ο Μαρκ Ρούτε είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργ...


Ο Μαρκ Ρούτε είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Ιωχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ.
Ο Ρούτε αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του στις 2 Οκτωβρίου, δηλαδή πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπου αναλόγως του αποτελέσματος θα κριθούν και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουάσινγκτον.
Ο 57χρονος Ρούτε, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας την περίοδο 2010-2024, έχει «συνυπάρξει» με πολλούς ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ.
Ο απερχόμενος ολλανδός πρωθυπουργός διεξήγαγε εκστρατεία για την θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν υποστηρίξει από νωρίς την υποψηφιότητα του Ρούτε, προκαλώντας όμως την αντίδραση των Ανατολικοευρωπαίων.
Στην πορεία, ωστόσο, έδωσαν τη συναίνεσή τους. Η Ουγγαρία είχε παραμείνει η μόνη που διαφωνούσε.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Washington Post, οι Ρούτε και Ορμπαν είχαν συνάντηση προ ημερών στις Βρυξέλλες και, ως φαίνεται, «τα βρήκαν» με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να ανακοινώνει μάλιστα μέσω ανάρτησής του στο δίκτυο X ότι η Βουδαπέστη πλέον στηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού για το ΝΑΤΟ, πράγμα που οδήγησε και τον Ρουμάνο Κλάους Γιοχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητα του.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν την επιλογή Ρούτε την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση