Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία, μετά την συντριπτική ήττα του Μακρόν στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά και την προκήρυξη πρόωρων εκ...
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία, μετά την συντριπτική ήττα του Μακρόν στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με αντιφαστιστικές διαδηλώσεις και «ζυμώσεις» σε Αριστερά και Δεξιά για συγκρότηση μετώπων.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, χιλιάδες αντιφασίστες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις κατά της ακροδεξιάς, με γαλλικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως υπήρχαν πολλοί νέοι, κάποιοι για πρώτη φορά στο δρόμο, οι οποίοι με υψωμένα τα μεσαία δάχτυλα φώναζαν: «Όλοι μισούν τη Λεπέν», κρατώντας μεταξύ άλλων και Παλαιστινιακές σημαίες.
Σήμερα συνεχίζονται πάντως οι διαβουλεύσεις σε (ακρο)δεξιά και Αριστερά. Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αριστεράς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της, δηλαδή της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ, στην δημιουργία ενός «Λαϊκού Μετώπου».
Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου. Είχαν συνεργασθεί ξανά στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το 2022, πριν μια κούρσα για την ηγεσία και διαφορές πολιτικής -μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Γάζα- προκαλέσουν ρωγμές στη συμμαχία τους.
Παράλληλα, τόσο τα γαλλικά συνδικάτα όσο και περίπου τριακόσιες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων κάλεσαν τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς να κατέβουν ενωμένα στις βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε να φράξουν τον δρόμο στην ακροδεξιά.
Γαλλία: Ζυμώσεις και στην ακροδεξιά
Όπως προαναφέρθηκε, κινητικότητα υπάρχει και στην ακροδεξιά.
Η Marion Maréchal, η επικεφαλής υποψήφια με το εθνικιστικό κόμμα Reconquest του Ερίκ Ζεμούρ στις ευρωεκλογές της Κυριακής και ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τη Λεπέν και τον υποψήφιο πρωθυπουργό Ζορντάν Μπαρντελά, έτσι ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμαχίας.
Η ίδια είχε γυρίσει την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στο άλλο ακροδεξιό κόμμα, το οποίο ξεπέρασε για λίγο το 5% (απαραίτητο για την εκλογή ευρωβουλευτή), μετά τα αποτελέσματα των φετινών ευρωεκλογών υποστηρίζει πως πρέπει οι δυο τους να συμμαχήσουν.
«Το εθνικό στρατόπεδο έλαβε ένα ιστορικό σκορ», έγραψε η Maréchal σε ανάρτηση τη Δευτέρα στο X. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, ήθελα να συναντήσω τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά για να αδράξω την ευκαιρία να οικοδομήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό», σχολίασε.
Τέλος, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων, ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, Ερίκ Σιοτί υποστήριξε την συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του, που θεωρείται κληρονόμος του Γκωλισμού, με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.
«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI. Σημειώνεται πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί.
Στο εσωτερικό του κόμματος, υπάρχουν πάντως ήδη φωνές κατά της συμμαχίας με τη Λεπέν. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε γενικότερα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».
Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας»
Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε επίσης «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε επίσης «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.
Χαίρεται η Λεπέν
«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Με τη σειρά της, η Λεπέν χαιρέτισε την «θαρραλέα επιλογή» και την «αίσθηση καθήκοντος» του Ερίκ Σιοτί.
«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου. Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη ενδέχεται να έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 31,4%, με την παράταξη του Μακρόν να φτάνει το 14,6%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέγραψε ποσοστό 13,8%, ενώ ριζοσπαστική Αριστερά της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε 9,8%. Τέλος, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί 7,25%, και οι Οικολόγοι 5,5%.
Μακρόν: Δεν παραιτείται από την προεδρία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.
«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».
«Πάω για να κερδίσω!», είπε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.
Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Οχι, καθόλου!». «Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, “μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε».
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας την γραμμή του». Πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργασθούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».
«Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις», είπε. «Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση