Σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας μέσω του διεθνή οργανωτή ...
Σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδιών από την Γερμανία FTI, που τη Δευτέρα (3/6) κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
Αλυσιδωτές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει το «κανόνι» από τον FTI, τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα (tour operator) της Ευρώπης, καθώς πέρα από τους τουρίστες και τα διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και άλλες συσχετιζόμενες επιχειρήσεις.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό λουκέτο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν “αλυσίδα” και σε υπόλοιπες εταιρείες, σε υπόλοιπες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα», επισήμανε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνης, Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update», αναφερόμενος στην ανακοίνωση περί κατάθεσης αίτησης πτώχευσης, στην οποία προχώρησε ο Γερμανικός τουριστικός κολοσσός, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της διοίκησής της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
«Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα, με το τέλος της περσινής σεζόν του 2023 είχε αφήσει πάρα πολλά υπόλοιπα ανεξόφλητα σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. Κάποια στιγμή διαφάνηκε ότι βρέθηκε κάποια λύση. Κάποιοι επενδυτές προσφέρθηκαν να βάλουν χρήματα ούτως, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο tour operator. Όμως η ζημιά που είχε πάθει το όνομα αυτό καθήλωσε τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν οι επενδυτές να μη βλέπουν το σωστό αριθμό κρατήσεων και έτσι, από ό,τι φαίνεται, κρατήθηκαν προς τα πίσω. Δε θέλησαν να βάλουν παραπάνω χρήματα», συνεχίζει, εξηγώντας την κατάσταση.
«Όντως πληρώθηκαν τα περισσότερα ξενοδοχεία και μάλιστα στη φετινή σεζόν οι κρατήσεις για μέχρι αύριο είναι σχεδόν προπληρωμένες εδώ στην Κρήτη. Επομένως, οι πελάτες που είναι εδώ ήδη αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούν για το αν θα μείνουν. Με τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από τους tour operators είναι πληρωμένα τα ξενοδοχεία και θα έχουν και κανονική επιστροφή. Αναμένουμε οδηγίες για το τι θα ισχύει για τις κρατήσεις από 4/6 και μετά…», προσθέτει, αναφερόμενος στο κατά πόσο θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στην Κρήτη.
«Δυστυχώς, αυτούς τους πελάτες που ήταν να έρθουν όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι τους έχουμε αυτή την στιγμή με ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε αν θα πραγματοποιηθούν τα πακέτα αυτά ή αν θα πρέπει οι ίδιοι οι πελάτες να κανονίσουν τις διακοπές τους σε μια τέτοια περίπτωση. Είναι αλυσίδα το πρόβλημα. Δηλαδή, εάν θεωρηθεί ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό λουκέτο, αυτό μπορεί να περάσει, να λειτουργήσει σαν αλυσίδα και σε υπόλοιπο σε υπόλοιπες εταιρείες, σε υπόλοιπες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα», συνεχίζει ο κ. Τσακαλάκης και καταλήγει υποστηρίζοντας πως «προοιωνίζεται μια χρονιά με αρκετούς τουρίστες. Επομένως οι υπόλοιποι tour operators θα καλύψουν το κενό».
Σημειώνεται ότι ο FTI είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οργανωτής ταξιδιών στον κόσμο και η πτώχευση του θα προκαλέσει προβλήματα σε πολλά ταξίδια, καθώς η εταιρία έχει ήδη δηλώσει ότι από αύριο Τρίτη (4/6) ήδη ταξίδια που ήταν προγραμματισμένα θα ακυρωθούν ή θα εκτελεστούν εν μέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές των ατόμων αυτών από την ανακοίνωση πτώχευσης του διεθνούς οργανωτή ταξιδιών.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, κατά την ίδια πηγή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών από τον διεθνή οργανωτή ταξιδιών.
Ωστόσο, αναφέρεται ότι υπάρχουν και περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.
Ο διεθνής οργανωτής ταξιδιών FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει χάρη σε 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit.
Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν.
Εσεις,τωρα,περιμενετε να παρεμβει ο Μητσοτακης;Αντε γεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή