GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΛΟΓΕΣ στη Γαλλία! Επικράτηση της Λεπέν με 33% δείχνουν τα exit poll...

Πρωτιά για την παράταξη της Μαρίν Λεπέν, όπως εξάλλου αναμενόταν, δίνουν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Οι εκτιμ...


Πρωτιά για την παράταξη της Μαρίν Λεπέν, όπως εξάλλου αναμενόταν, δίνουν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BFMTV σε συνεργασία με το Elabe δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν 33%, ενώ στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό του Κέντρου και της Αριστεράς το 28,5%. Τρίτη και από απόσταση είναι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 22%.
Το σημαντικό είναι το πώς μεταφράζονται αυτά σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη της Λεπέν έχει 260-310 έδρες ενώ χρειάζεται 289 για την αυτοδυναμία. Το Μέτωπο θα έχει περίπου 115-145 και η παράταξη του Μακρόν περίπου 90-120 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.
Σημαντική παράμετρος που ίσως αποδέχτηκε καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 70%. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) ήταν περίπου στο 60% ή 20 και πλέον μονάδες πάνω από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ρεκόρ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν θα έχει η παράταξη της Λεπέν τη δυνατότητα να κατακτήσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο ή άν το Μέτωπο μπορέσει να αποτελέσει πραγματικό ανάχωμα στην ακροδεξιά παράταξη. Και βέβαια, πώς θα εξελιχιθεί η συγκατοίκηση του Μακρόν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση