GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΑΛΕΣΜΑ της Λεπέν σε Μελόνι! ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ «υπερομάδας» στο Ευρωκοινοβούλιο...

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, πρότεινε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη νέα σύν...


Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, πρότεινε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν σημαντική άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στις επικείμενες ευρωεκλογές και η Μαρίν Λεπέν απηύθυνε ανοιχτή πρόταση συνεργασίας στη Τζόρτζια Μελόνι. «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο», δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να γίνουμε η δεύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσουμε μια τέτοια ευκαιρία» σημείωσε.
Την πρότασης Λεπέν προηγήθηκε η ανακοίνωση της ακροδεξιάς ευρωομάδας της ότι αποβάλλει το γερμανικό AfD, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID)» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αποβολή όλων των ευρωβουλευτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από τις τάξεις της.

Στη συνέντευξη, η Λεπέν αρνήθηκε ότι η διακοπή των σχέσεων με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη. Σχετικά με τη Μελόνι, είπε: «Πιστεύω ότι αυτή και εγώ συμφωνούμε στα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».
Τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο διαχωρίζονται επί του παρόντος μεταξύ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), των οποίων de facto αρχηγός είναι η Μελόνι, και της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», με επικεφαλής τον Εθνικό Συναγερμό (RN) - το κόμμα της Λεπέν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν 68 θέσεις στο ID και 71 για το ECR, άθροισμα 139 βουλευτών σε σύνολο 720. Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ουγγρικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 θέσεις φαίνεται να μπορεί να κερδίσει η -διαιρεμένη σήμερα- ακροδεξιά.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος της Μελόνι στη μετεκλογική διαδικασία θα είναι καθοριστικός, δεδομένης της απροσδόκητης επιρροής της σε επίπεδο ΕΕ, ενώ χαίρει ήδη της εμπιστοσύνης της απερχόμενης επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ΜΕλόνι και την ομάδα ECR μετά τις ευρωεκλογές, αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα: Τόσο η κεντρώα ομάδα Renew όσο και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) -που αναμένεται να τερματίσουν δεύτεροι, πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)- την έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη λεγόμενη «σκληρή δεξιά».
Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί την πρόταση της Λεπέν. Σε συνέντευξή της στη Rai TV, η είπε ότι δεν είχε καμία κόκκινη γραμμή όταν επρόκειτο για πιθανές συμμαχίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στη νέα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβερνά τα τελευταία χρόνια. Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία -με άλλα λόγια- που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Με πληροφορίες από Guardian, Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση