Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις κατά της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου δια στόματος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, από τ...
Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις κατά της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου δια στόματος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, από τους ενδότερους κύκλους των Συντηρητικών, οι οποίες εκφράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο κατώφλι του αρ. 10 της οδού Ντάουνινγκ, στην διάρκεια της οποίας καταβρέχθηκε από την καταρρακτώδη νεροποντή.
Δύο υπουργοί εξέφρασαν ευθύς αμέσως επιφυλάξεις όταν ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τα σχέδιά του, με την Esther McVey, νευραλγικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένει μέχρι οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές να περάσουν στους ψηφοφόρου, ενώ ο Chris Heaton-Harris, ο υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι δεν θα προκήρυττε εκλογές τώρα, αλλά ότι είναι πλήρως υπέρ της διεξαγωγής τους.
Ιδιωτικά επίσης, όχι δημοσίως δηλαδή και κατά περίπτωση ανώνυμα, υπάρχει σύγχυση σε ορισμένα τουλάχιστον τμήματα του Συντηρητικού Κόμματος σχετικά με το γιατί ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να προκηρύξει τις γενικές εκλογές νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν ευρέως.
«Απλώς δεν το καταλαβαίνω», δήλωσε ανώνυμα ένας βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος στο BBC. «Η οικονομία βελτιώνεται. Γιατί να μην της δώσουμε περισσότερο χρόνο για να φανεί αυτό;», τόνισε, ενώ ένας ανώτερος υπουργός που δεν κατονομάστηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ενοχλήθηκε που ο Σούνακ εκφώνησε την ομιλία του υπό καταρρακτώδη βροχή.
«Αν το όλο θέμα ήταν να υπενθυμίσει στο κοινό ότι ήταν ο κ. Furlough (ειρωνικό λογοπαίγνιο καθώς στην Αγγλία Mr. Furlough θεωρείται ο τεμπέλης τζέντλεμαν που δεν εργάζεται και μένει συνέχεια στο σπίτι του φτιάχνοντας λίστες καθηκόντων χωρίς πολλές ευθύνες ή ανάγκη να εργαστεί) γιατί δεν έκανε την ομιλία μέσα από την ίδια, εσωτερική αίθουσα ενημέρωσης;»,
Και οι δύο όμως είπαν χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι ευχαριστημένοι. Εμείς δεν είμαστε. Αυτό λέει μια ιστορία».
Ειδικές αναφορές επίσης έγιναν ευρέως και στο γεγονός ότι τον ήχο της ομιλίας του Σούνακ «έπνιξε» ο Steve Bray, ένας ακτιβιστής του Westminster, γνωστός ως Stop Brexit Man, ο οποίος αποφάσισε να παίξει μουσική μέσω ενός ηχείου την ίδια ώρα που άρχισε να μιλάει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το ρεφρέν από το Things Can Only Get Better του ποπ συγκροτήματος D:Ream της δεκαετίας του ’90 βροντοφώναζε, ειρωνικά, πάνω από τον Σούνακ, καθώς γινόταν όλο και πιο δύσκολο να τον ακούσει κανείς έξω από την οδό Ντάουνινγκ.
Αμήχανος, ο Σούνακ, αυτο-σαρκάστηκε στην προσπάθειά του να διαχειριστεί επικοινωνιακά το γεγονός της επισκίασής του από την ηχητική παρεμβολή, ψελλίζοντας, εξαιρετικά βρεμένος, ότι Things can only get Wetter, ατάκα που σχολιάστηκε ως άκαιρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Σκωτσέζοι
Ο John Swinney, ο ηγέτης του SNP και πρώτος υπουργός της Σκωτίας, λέει ότι θα παροτρύνει τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν το κόμμα του για να διώξουν τους Συντηρητικούς.
Αυτή «είναι η στιγμή για να απομακρύνουμε την κυβέρνηση των Τόρις και να βάλουμε τη Σκωτία στην πρώτη θέση ψηφίζοντας SNP. Θα δουλέψουμε νύχτα και μέρα για να τους προστατεύσουμε από τη ζημιά που έχει προκαλέσει το Westminster», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Σε αυτές τις εκλογές θα προβάλλουμε το γιατί οι αποφάσεις για τη Σκωτία πρέπει να λαμβάνονται εδώ – και θα μεταφέρω αυτό το μήνυμα σε κάθε μέρος της Σκωτίας», τόνισε.
Στην κυβέρνηση, «αναπτύξαμε την οικονομία της Σκωτίας, διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση της πρώτης γραμμής για το NHS και εξασφαλίσαμε ότι η Σκωτία έχει τον υψηλότερο αριθμό γενικών γιατρών ανά κάτοικο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βοηθάμε με το κόστος διαβίωσης μέσω μέτρων όπως οι δωρεάν συνταγές, η δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο για τους νέους κάτω των 22 ετών και τα εκτός αιχμής σιδηροδρομικά εισιτήρια όλη την ημέρα», υπογράμμισε, αναφερόμενος σε σημεία αιχμής, δηλαδή σε πολιτικές που ο Σούνακ είχε δηλώσει πως θα πετύχει τους στόχους του, ενώ οι ίδιες προτεραιότητες επιτεύχθηκαν στη Σκωτία με άλλη εφαρμογή, όπως ισχυρίζεται. Τέλος, τονίστηκε ότι η ψήφος στο SNP είναι ψήφος για να τεθεί η Σκωτία σε προτεραιότητα – και για να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση