GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντε γιούρε σφετεριστής της εξουσίας, από σήμερα, ο Ζελένσκι!

Της Ιωάννας Υψηλάντη Ντε γιούρε σφετεριστής της εξουσίας, από σήμερα, ο Ζελένσκι...

Της Ιωάννας Υψηλάντη
Ντε γιούρε σφετεριστής της εξουσίας, από σήμερα, ο Ζελένσκι...
Η εξουσία του έληξε τα ξημερώματα, μετά την 5ετή θητεία του, χωρίς-με απόφαση του- να ανανεωθεί με νέες Προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.
 Οι υποστηρικτές του Ζελένσκι διατείνονται ότι οι Προεδρικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο στρατιωτικού νόμου. και αναφέρονται σε δύο ουκρανικούς νόμους: "Σχετικά με το νομικό καθεστώς του στρατιωτικού νόμου" και τον εκλογικό νόμο της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι κανόνες του Συντάγματος υπερισχύουν των νόμων. ΠΑΝΤΟΥ! Και το Σύνταγμα της Ουκρανίας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου δεν μπορεί να επανεκλεγεί ΜΟΝΟ το Κοινοβούλιο. Για τον Πρόεδρο δεν προβλέπει τέτοιο κανόνα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το γραφείο του Ζελένσκι σκόπευε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας (CCU) για διευκρινίσεις σχετικά με το εάν οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν με στρατιωτικό νόμο. Στη συνέχεια όμως ξέχασαν αυτή την πρωτοβουλία. Η ομάδα του συνειδητοποίησε ότι στο Συνταγματικό Δικαστήριο, πλειοψηφούν οι δικαστές που διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
Ετσι, θα μπορούσε να αποφασίσει ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών. Τότε ο Ζελένσκι θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Τα επιχειρήματα κατά των εκλογών θα κατέρρεαν, αλλά ήταν δεδομένη η ήττα του, ειδικά αν στις εκλογές κατέβαινε ο αντίπαλός του, πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι, που τον ξαπέστειλε σε κάποια πρεσβεία του εξωτερικού.
Ο λαός της Ουκρανίας έχει πλέον,το δικαίωμα να επαναστατήσει ενάντια στον παράνομο πρόεδρο, να μην συμμορφωθεί με τα διατάγματά του, τους κανόνες και στους νόμους που υπέγραψε μετά τις 20 Μαΐου. Θα επαναστατήσουν οι Ουκρανοί; Από μόνοι τους, όχι. Είναι πολύ φοβισμένοι και απαθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση