Tελεσίγραφο έως τις 8 Ιουνίου, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, απηύθυνε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβου...
Tελεσίγραφο έως τις 8 Ιουνίου, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, απηύθυνε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας Μπένι Γκαντζ, ζητώντας του να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο «όραμα», όπως είπε, για τη σύγκρουση στη Γάζα, το οποίο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα μπορούσε να κυβερνήσει την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Σύμφωνα με τον Γκαντζ το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο έξι σημείων μέχρι τις 8 Ιουνίου για τη Γάζα, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων, την κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ, τις προσπάθειες εξομάλυνσης με τα αραβικά κράτη και άλλα.
Εάν οι προσδοκίες δεν εκπληρωθούν, είπε ο Γκαντζ, τότε θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Ο Γκαντζ δήλωσε ότι «η ενότητα πρέπει να είναι πραγματική και όχι “ένα φύλλο συκής” που καλύπτει το αδιέξοδο στην ηγεσία του πολέμου. «Η κωλυσιεργία πρέπει να σταματήσει», λέει.
Ζητεί μια δραστική στρατηγική αλλαγή – μετακίνηση από το «σε γενναίες αποφάσεις και αποφασιστικές διαδικασίες».
Σε αυτή την κρίσιμη διασταύρωση, «η ηγεσία πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα, να βρει τους κινδύνους, να εντοπίσει τις ευκαιρίες και να δημιουργήσει μια επικαιροποιημένη εθνική στρατηγική», ανέφερε και τόνισε: «Ώρα να γυρίσουμε σπίτι».
Τα έξι αιτήματα
Ο Γκαντζ λέει ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο πρέπει να διαμορφώσει και να θέσει σε εφαρμογή «ένα σχέδιο δράσης» μέχρι τις 8 Ιουνίου για την επίτευξη «έξι στρατηγικών στόχων»:
1. «Να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι».
2. «Να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Χαμάς, να αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας και να αποκτήσουμε τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας [της Γάζας];»
3. Παράλληλα με αυτόν τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας, «να δημιουργήσουμε έναν διεθνή μηχανισμό πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα, που θα περιλαμβάνει αμερικανικά, ευρωπαϊκά, αραβικά και παλαιστινιακά στοιχεία – ο οποίος θα χρησιμεύσει επίσης ως βάση για μια μελλοντική εναλλακτική λύση που δεν θα είναι η Χαμάς και δεν θα είναι ο [πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής] Αμπάς;»
4. «Να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και να αποκατασταθεί η δυτική Νεγκέβ (που γειτνιάζει με τη Γάζα και έγινε στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου)-»
5. «Να προωθήσει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία μιας συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση κατά του Ιράν και των συμμάχων του;» και
6. “Να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο για τη [στρατιωτική/εθνική] θητεία βάσει του οποίου όλοι οι Ισραηλινοί θα υπηρετούν το κράτος και θα συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια”.
Ο Μπένι Γκαντζ υπόσχεται να δώσει στο λαό του Ισραήλ “έναν ορίζοντα ελπίδας και να αποκαταστήσει τη δύναμη του Ισραήλ“. Προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ενός “μακροχρόνιου και σκληρού υπαρξιακού πολέμου – ακόμη πιο σκληρού από ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα” και προκαλεί ευθέως τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου:
“Κοιτάζω στα μάτια σας απόψε και σας λέω – η επιλογή είναι στα χέρια σας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση