GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ! Σχέδιο Μπάιντεν για επανεγκατάσταση μεταναστών σε Ιταλία και Ελλάδα...

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μετανάστες από την Λατινική Αμερική για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία σε ένα κυβερνη...


Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μετανάστες από την Λατινική Αμερική για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία σε ένα κυβερνητικό σχέδιο να αποθαρρύνει όσους συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που καταγράφονται στα γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τον έλεγχο όσων θέλουν να περάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές που όπως αναφέρει το CBS γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι τα κέντρα αυτά επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε έρευνα στα γραφεία. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στις ΗΠΑ εάν δεν έχουν ζητήσει προστασία σε τρίτη χώρα.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τα γραφεία αυτά «επέτρεψαν τον εξαπλασιασμό του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το Δυτικό Ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε να μοιραστούμε πρόσθετες πληροφορίες προς το παρόν».
Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί τα γραφεία για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φαίνεται ότι αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την Ελλάδα, όπως αναφέρει το μέσο.
«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να τα εκμεταλλευτούν για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Μαγιόρκας.

Διαψεύδει ο Καιρίδης
Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, διαψεύδει το δημοσίευμα του CBS News τονίζοντας πως πρόκειται για ψευδές δημοσίευμα, διευκρινίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους.
«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός, λέγοντας πως εκτός από την εν λόγω διάψευση θα δημοσιεύσει και διάψευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην συνέχεια ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε:
«Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες.
Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο.
Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *