Σε πανικό βρίσκονται στο Κίεβο μετά την είδηση ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να δώσει εντολή κατάπαυσης του πυρός στ...
Σε πανικό βρίσκονται στο Κίεβο μετά την είδηση ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να δώσει εντολή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα αποφέρουν την αναγνώριση των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου, καθώς οι Ουκρανοί δεν δείχνουν έτοιμοι για να σταματήσουν τον πόλεμο, ενώ ανησυχούν πως ενδεχομένως σπάσει το μέτωπο των συμμάχων που τους στηρίζουν.
Νωρίτερα, ρωσικές πηγές επισήμαναν στο πρακτορείο Reuters ότι αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν στη ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός, τότε το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να αναβιώσουν, αλλά η Ρωσία θα διαπραγματευθεί μόνο με νόμιμους ηγέτες στο Κίεβο.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λευκορωσία ότι οι συνομιλίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν «τις σημερινές πραγματικότητες επί του εδάφους». Η Ρωσία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού το Κίεβο δήλωσε ότι δεν θα διεξάγει φέτος προεδρικές εκλογές λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο του.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δηλώσεις για την επιθυμία της Μόσχας να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν στόχο να τορπιλίσουν την πρωτοβουλία του Κιέβου για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ελβετία.
«Ο Πούτιν προσπαθεί απεγνωσμένα να τορπιλίσει τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου» δήλωσε ο Κουλέμπα σε ανάρτηση του στο Χ, την ώρα που οι ανώτεροι στρατιωτικοί της Ουκρανίας αναγνωρίζουν ότι εδάφη θα χαθούν για να επέλθει ειρήνη.
«Γιατί οι ρωσικές ‘πηγές’ ξαφνικά αναφέρουν στα ΜΜΕ ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στα σημερινά σύνορα; Η εξήγηση είναι απλή. Ο Πούτιν προσπαθεί απεγνωσμένα να τορπιλίσει τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου. Φοβάται την επιτυχία της. Ο περίγυρός του στέλνει ψευδή μηνύματα περί δήθεν ετοιμότητας για κατάπαυση του πυρός παρά το ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιτίθενται σκληρά στην Ουκρανία, ενώ οι πύραυλοι τους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέφτουν πάνω στις ουκρανικές πόλεις και σε κατοικημένα σημεία» έγραψε ο Κουλέμπα στην ανάρτηση του στο Χ.
Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, ο Πούτιν δεν επιθυμεί να σταματήσει την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.
«Μόνο μια βασισμένη σε αρχές και ενιαία φωνή της παγκόσμιας πλειοψηφίας θα τον υποχρεώσει να κάνει επιλογή προς όφελος της ειρήνης και όχι του πολέμου. Αυτός είναι συγκεκριμένα ο στόχος της Συνόδου κορυφής για την ειρήνη. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τη φοβάται τόσο. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό, να συμμετάσχουν σ’ αυτήν όσο τον δυνατόν περισσότεροι ηγέτες απ όλες τις ηπείρους και μέρη του κόσμου» πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Η πρόταση Πούτιν
Τρεις από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται, ανέφεραν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε αγανάκτηση σε σύσκεψη που είχε με μικρή ομάδα συμβούλων του, γιατί θεωρεί ότι η Δύση υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία και ο ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκλείει τις διαπραγματεύσεις.
«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμάει όσο χρειαστεί, αλλά είναι επίσης έτοιμος για εκεχειρία, για “πάγωμα” του πολέμου», ανέφερε μία από τις πηγές του Reuters, που το πρακτορείο την περιγράφει ως ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στο Κρεμλίνο. Οι πηγές που επικαλείται το Reuters μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένου ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters, δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στο διάλογο, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί «έναν αιώνιο πόλεμο».
Το Reuters ζήτησε σχόλιο και από τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας της Ουκρανίας, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Η τοποθέτηση, την περασμένη εβδομάδα, του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, ερμηνεύθηκε από δυτικούς αναλυτές ως ένδειξη των προθέσεων του Κρεμλίνου να προσαρμόσει τη ρωσική οικονομία στα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος ώστε να μπορέσει να αντέξει σε μία παρατεταμένη σύγκρουση. Η αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας έγινε την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει τις πιέσεις στα μέτωπα και επιτυγχάνει εδαφικά κέρδη.
Ωστόσο οι πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ο Πούτιν θέλει περισσότερο να μπει τέλος στις εχθροπραξίες εκμεταλλευόμενος και την ευνοϊκή για τη Ρωσία συγκυρία.
Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις που γίνονται σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο, δύο από τις πηγές του Reuters εκτίμησαν ότι ο Πούτιν θεωρεί πως οι τελευταίες επιτυχίες σε στρατιωτικό επίπεδο είναι αρκετές για να πείσει τους Ρώσους ότι ο πόλεμος αυτός έχει κερδηθεί.
Τρεις από τις πηγές του Reuters εκτιμούν ότι ο Πούτιν αντιλαμβάνεται πως οποιαδήποτε άλλη σημαντική προώθηση των ρωσικών θέσεων προϋποθέτει ένα νέο κύμα επιστράτευσης, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να αποφύγει.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται νέα επιστράτευση, αλλά στρατολογεί πλέον εθελοντές για να πολεμήσουν στα μέτωπα.
Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι δεν είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας όσο βρίσκεται στην ουκρανική προεδρία ο Ζελένσκι, εκτός αν η Ρωσία τον παρακάμψει και συμφωνήσει απευθείας με την Ουάσινγκτον.
Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η διάσκεψη στην Ελβετία
Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έχει πει ότι κατά την άποψή του ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία πρέπει να σέβεται «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» και χαρακτήρισε την Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνευση.
Η Ουκρανία ετοιμάζεται για τη διάσκεψη που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ελβετία, με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου διεθνούς μετώπου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Η διάσκεψη θα γίνει κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε να μην παραστεί ο Πούτιν.
Μιλώντας στην Κίνα, στις 17 Μαϊου, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η διάσκεψη στην Ελβετία θα γίνει με στόχο να διατυπωθεί ένα κοινό αίτημα προς την Ρωσία για απόσυρση των δυνάμεών της από την Ουκρανία. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε», είπε ο Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα.
Το αφήγημα που έχει ο Πούτιν
Ο Πούτιν θεωρεί μη διαπραγματεύσιμη την αποδοχή των εδαφικών κερδών που έχει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, όπως άφησαν να εννοηθεί όλες οι πηγές του Reuters. Ο Πούτιν πάντως είναι έτοιμος να «παγώσει» τις επιχειρήσεις στις υφιστάμενες γραμμές. «Ο Πούτιν θα πει – κερδίσαμε, το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε κι εμείς διαφυλάξαμε την ακεραιότητά μας, ότι έχουμε πλέον ένα χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι που είναι αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές του πρακτορείου.
Οι Ρώσοι ελέγχουν σήμερα περίπου το 18% των εδαφών της Ουκρανίας και προωθούν τις θέσεις τους στην περιοχή του Χαρκόβου.
Αν το Κίεβο επιμείνει να αρνείται τον διάλογο, «η Ρωσία θα προχωρήσει περισσότερο», ανέφερε μία από τις πηγές του Reuters, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν αργά και σταθερά θα καταλάβει κι άλλα εδάφη της Ουκρανίας, μέχρι να υποχρεωθεί ο Ζελένσκι να ζητήσει ο ίδιος τον τερματισμό του πολέμου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πραγματοποιεί συστηματικά ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων και οι τελευταίες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούν μία κλιμάκωση.
Ο Πούτιν είπε ότι η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι στις ασκήσεις συμμετείχε η Λευκορωσία, όπου η Ρωσία είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν προέβη στις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε συνέντευξη Tύπου στο Μινσκ μετά τις διήμερες συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση