GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΕΡΜΑΝΙΑ! ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ για την απαγόρευση στον Βαρουφάκη...

Τι έγραψε η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου Απαγόρευση στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη φέρεται να έχει εκδώσ...


Τι έγραψε η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου

Απαγόρευση στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη φέρεται να έχει εκδώσει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό ισχυρίστηκε ο πολιτικός το Σάββατο στην Πλατφόρμα. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών (BMI) δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει στο taz το Σάββατο.

Ο Έλληνας πολιτικός επρόκειτο να μιλήσει στο επίμαχο «Παλαιστινιακό Συνέδριο» στο Βερολίνο την Παρασκευή. Ωστόσο, η αστυνομία διέλυσε την εκδήλωση την Παρασκευή δύο ώρες μετά την έναρξη της. Οι έως και 250 συμμετέχοντες στο συνέδριο κλήθηκαν να φύγουν από την αίθουσα νωρίς το βράδυ. Ο Βαρουφάκης έγραψε στην πλατφόρμα Χ το απόγευμα του Σαββάτου ότι του είχαν απαγορευτεί και να μιλήσει στους συμμετέχοντες μέσω Zoom. Αντίθετα, δημοσίευσε το βίντεο του μήνυμά του, το οποίο υποτίθεται ότι θα μεταδόθηκε στο Βερολίνο, στην πλατφόρμα Χ το βράδυ της Παρασκευής.

Εκτός από τον Βαρουφάκη, απαγορεύσεις δραστηριότητας επιβλήθηκαν και κατά του συγγραφέα Salman Abu Sittah και του γιατρού και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Ghassan Abu Sittah κατά τη διάρκεια της «Διάσκεψης της Παλαιστίνης». Ο Ghassan Abu Sitta, ο οποίος ήθελε να αναφέρει στο Βερολίνο για το τι είχε βιώσει ως γιατρός κατά την αποστολή του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για περισσότερες από τρεις ώρες. Του απαγορεύτηκε η είσοδος και έπρεπε να επιστρέψει αμέσως στο Λονδίνο.

Βαρουφάκης και Ισραήλ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη Κίνημα 2025 (DiEM25), το οποίο παρουσίασε στο Volksbühne του Βερολίνου το 2016. Για αυτό είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Karin de Rigo, η κορυφαία υποψήφια του γερμανικού κλάδου DIEM MERA25, είπε στο taz ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην αποθαρρυνόμαστε από τακτικές εκφοβισμού». Θα κάνουν εκστρατεία για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γερμανία και, από τον Ιούνιο, επίσης στις Βρυξέλλες. Οι ενέργειες των γερμανικών αρχών «θυμίζουν παράξενα μια πιο σκοτεινή περίοδο της γερμανικής ιστορίας».

Η απαγόρευση δραστηριότητας είναι ένα κοφτερό ξίφος που χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέδωσε απαγόρευση δραστηριοτήτων κατά της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής «Ισλαμικό Κράτος». Στις 2 Νοεμβρίου 2023, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser διέταξε την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas.

Οι διοργανωτές του «Παλαιστινιακού Συνεδρίου» στο Βερολίνο άσκησαν δριμεία κριτική στις ενέργειες της αστυνομίας την Παρασκευή. Τα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν υπονομευθεί, είπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο. Η δικηγόρος Nadija Samour είπε το Σάββατο για τους διοργανωτές ότι η αστυνομία είχε λάβει μια εντελώς δυσανάλογη απόφαση. Μικρότερα μέτρα ήταν δυνατά. Οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας της συγκέντρωσης τορπιλίστηκε από την αστυνομία. Δεν υπήρξαν κακουργηματικές καταθέσεις, κάτι που παραδέχτηκε και η αστυνομία.

Η διαμαρτυρία συγκεντρώνεται στους δρόμους
Ο διοργανωτής δεν γνώριζε την απαγόρευση των δραστηριοτήτων και είχε ενημερωθεί μόνο λίγο νωρίτερα. Από την πλευρά των διοργανωτών, η αστυνομική ενέργεια ήταν παράνομη. Έχουν καταθέσει ένσταση στην αστυνομία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη συνάντηση που είχε ουσιαστικά προγραμματιστεί μέχρι την Κυριακή.

Το Σάββατο, πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της διάλυσης του συνεδρίου. Η Berliner Morgenpost ανέφερε 1.700 άτομα με παλαιστινιακές σημαίες και κασκόλ keffiyeh, καθώς και πινακίδες και αφίσες από σοσιαλιστικές οργανώσεις. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Viva, viva Palestine», «Η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ» ή «Το Ισραήλ βομβαρδίζει – η Γερμανία χρηματοδοτεί». Όχι πολύ μακριά από τη διαδήλωση, μια μικρή ομάδα ανθρώπων διαδήλωσε με σημαίες του Ισραήλ.

Περίπου 900 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην πόλη, κυρίως κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Η αστυνομία του Βερολίνου είχε ζητήσει επιπλέον αστυνομικούς από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Αμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Σχόλιο:

Μια παλαιότερη εκδοχή έλεγε ότι ο ΔΜΣ και η αστυνομία του Βερολίνου είχαν επιβεβαιώσει την απαγόρευση δραστηριότητας στην ΤΑΖ. Η αστυνομία αρχικά παρέπεμψε το ΤΑΖ στο BMI, το BMI στο Τμήμα Εσωτερικών της Γερουσίας του Βερολίνου. Κανείς δεν αρνήθηκε αρχικά ότι υπήρχε απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Βαρουφάκη. Μια εκπρόσωπος της Διοίκησης Εσωτερικών του Βερολίνου απάντησε σε αντίστοιχο ερώτημα το βράδυ του Σαββάτου λέγοντας ότι η LEA (Κρατική Υπηρεσία Μετανάστευσης), ως υφιστάμενη αρχή του Τμήματος Εσωτερικών και Αθλητισμού της Γερουσίας, δεν είχε διατάξει απαγόρευση δραστηριότητας κατά του κ. Βαρουφάκης.
https://taz.de/Palaestina-Kongress-in-Berlin/!6004217/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση