Σάλος επικρατεί με τον οίκο Christie’s, καθώς έβγαλε σε δημοπρασία ελληνικές αρχαιότητες που συνδέονται με αρχαιοκαπηλία. Σύμφωνα με ρεπορτά...
Σάλος επικρατεί με τον οίκο Christie’s, καθώς έβγαλε σε δημοπρασία ελληνικές αρχαιότητες που συνδέονται με αρχαιοκαπηλία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian ο οίκος Christie’s απέσυρε τα τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης, αφού κορυφαίος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι καθένα από αυτά συνδέεται με έναν καταδικασμένο έμπορο αρχαιοτήτων. Ο Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε λεηλατημένες αρχαιότητες και δίκτυα διακίνησης, είπε στον Guardian ότι επιβαρυντικά στοιχεία υπήρχαν στην αλληλογραφία του ίδιου του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, η οποία κατασχέθηκε από την αστυνομία.
Επέκρινε τον Christie’s ότι δεν αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα, που επρόκειτο να τεθούν στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης στις 9 Απριλίου, ήταν εύκολο να διαπιστωθεί πως σχετίζονται με τον Gianfranco Becchina, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων. Είπε ότι, ενώ ο κατάλογος του Christie’s ανέφερε ότι είχε πουλήσει τρία από τα τέσσερα αγγεία στη δημοπρασία του στη Γενεύη το 1979, είχε παραλείψει το γεγονός ότι είχαν αποσταλεί στον οίκο δημοπρασιών από τον Becchina.
«Πρόκειται για μια νέα εικόνα για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η αγορά στο υψηλότερο επίπεδό της. Σκόπιμα αποκλείουν τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτά τα τρία παραδείγματα, παρόλο που γνώριζαν αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια», δήλωσε. Ανάμεσα στα, παρολίγον προς πώληση, αγγεία συγκαταλέγεται ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, από το 570-560 π.Χ. περίπου. Είχε εκτιμηθεί ότι θα έπιανε 15.000 έως 20.000 δολάρια στη δημοπρασία «Αρχαία ελληνικά αγγεία από τη συλλογή Zimmermann», αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί από την ηλεκτρονική σελίδα.
Ο κατάλογος του Christie’s σημειώνει: «Τα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνέλεξε ο Dr. Manfred Zimmermann (1935-2011) συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων ιδιωτικών συλλογών του είδους τους που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού-αρχές του 21ου αιώνα».
Παράλληλα, προς δημοπρασία είχε τεθεί το Lot 3, το καπάκι μιας φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, περίπου 570-550 π.Χ., που εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια, και το Lot 10, μια υδρία ή γλάστρα με τον Διόνυσο με ένα κέρας, περίπου 530-520 π.Χ., που εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση