Το επίθετο Καρχιμάκης, ασφαλώς είναι ευρέως γνωστό στο Λασίθι. Τον Μιχάλη Καρχιμάκη τον γνωρίζουμε για την πολιτική του διαδρομή, το πάθος τ...
Είναι μόλις 29 ετών ο Λευτέρης. Προσηνής και χαμογελαστός. Από τα νέα παιδιά της Ελλάδας που σε κερδίζουν με την ευγένεια και τις γνώσεις τους, που δεν διακατέχονται από την αλαζονεία της ημιμάθειας που καλλιεργήθηκε στο παρελθόν κι ας έχουν μια επιτυχημένη πορεία από πολύ νωρίς. Έχουν πάθος χωρίς ένταση, αναγνωρίζουν ως πατρίδα τους την Ελλάδα, αλλά είναι Ευρωπαίοι πολίτες, έτοιμοι να δουλέψουν και να ζήσουν όπου χρειαστεί στην Ευρώπη και να τιμήσουν την Ελλάδα.
Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου νέου ανθρώπου. Λασιθιώτης στην καταγωγή, μεγαλωμένος στην Αθήνα, με πάθος και αφοσίωσή στο στόχο και στις αρχές του, πέτυχε να διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική σε διακεκριμένο Ολλανδικό πανεπιστήμιο και να έχει μια έντονη πολιτική και κοινωνική δράση. Καθόλου κακά μέχρι εδώ. Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, καλλιεργώντας ελπίδες και προσδοκίες για την Κρήτη που μπορεί να έχει ένα εκπρόσωπο ο οποίος δεν γνωρίζει απλά από «πρώτο χέρι» τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά ζει, ασχολείται συνεχώς και δρα για αυτά, καθημερινά. Μπορεί δηλαδή να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας και της Κρήτης. Αρκεί να το θέλει. Κι αρκεί να εκλεγεί…
Και στα δύο αυτά ερωτήματα, χαμογελά. Μεγάλος πόθος να είναι χρήσιμος! Αυτό επιδιώκει και για αυτό ξεκίνησε ήδη να σαρώνει το Λασίθι και την Κρήτη για να βρεθεί κοντά σε όλους και όλες και να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο.
Γεννημένος τον Απρίλη του 1995 στην Αθήνα, μεγάλωσε μέσα σε μια πολιτική οικογένεια, όπου οι αντιλήψεις για κοινωνική δικαιοσύνη και διεκδίκηση τον διαμόρφωσαν σ’ ένα ανήσυχο και δημιουργικό νέο πολίτη. Μαζί με τις σπουδές του στην Νομική Αθηνών, παρακολούθησε με υποτροφία μαθήματα πολιτικής οικονομίας (minor in Political Economy).
Ήδη από τα εφηβικά και τα φοιτητικά του χρόνια ήταν παρών στις διεκδικήσεις προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα και σε άλλα κοινωνικά κινήματα με έμφαση στα οικολογικά ζητήματα, την έμφυλη ισότητα και το δικαίωμα στέγης για όλους. Με όλα αυτά τα κινήματα δημιούργησε δεσμούς, και όπως μαθαίνουμε, συμμετέχει ενεργά στην συνέλευση της 8ης Μάρτη, που πρωτοστατεί στη διεκδίκηση για πραγματική ισότητα των δύο φύλων, το Δυτικό μέτωπο και το διεθνές δίκτυο για το δικαίωμα στην Στέγη συμμετέχοντας σε συνέδρια σε Ισπανία, Ελλάδα και Γερμανία.
Ανήσυχος και με πλούσια δράση ως φοιτητής συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα της Co-Fund, του πρώτου χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά για επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Πρόκειται για πρωτοβουλία που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, ως απάντηση απέναντι στο νεοφιλελεύθερο ολιγοπωλιακό μοντέλο της κυβέρνησης της ΝΔ. Επιπλέον έχει ενεργή παρουσία στα περιβαλλοντικά κινήματα και μέσα από την ενεργή συνεργασία με τα αδελφά κόμματα του εξωτερικού όπως το PvDA στην Ολλανδία και το Σοσιαλιστικό κόμμα στη Γερμανία.
Μετά την αποφοίτησή του από την Νομική Αθηνών και πριν τις μεταπτυχιακές σπουδές του εργάστηκε ως ασκούμενος δικηγόρος σε μεγάλη συστημική τράπεζα, όπου βίωσε τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές των νέων συμμετέχοντας ενεργά στην συγκρότηση του σωματείου νέων και μισθωτών δικηγόρων. Απέκτησε δε πολύτιμες εμπειρίες, από την απασχόλησή του σε διεθνείς οργανώσεις, όπως το διεθνές ερευνητικό τμήμα της Νομικής υπηρεσίας του Κογκρέσου των Η.Π.Α. και την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Ο.Η.Ε. Στην νομική υπηρεσία του Κογκρέσου εργάστηκε ως ερευνητής και ασχολήθηκε κυρίως με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το δικαίωμα στην λήθη, η οποία με την σειρά της αποτέλεσε την βάση για τον κώδικα προστασίας των προσωπικών δεδομένων γνωστό ως GDPR. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής του δραστηριότητας εκπόνησε μια ακαδημαϊκή εργασία, την οποία παρουσίασε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Κογκρέσου και αναδημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα». Ως σύμβουλος της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ για νομικά ζητήματα συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση των διατάξεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης βιώνοντας έντονα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά το ζήτημα των διεθνών διαπραγματεύσεων υπό συνθήκες πίεσης.
Ο Λευτέρης Καρχιμάκης εργάζεται τώρα ως Λέκτορας Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία με την ερευνητική του δραστηριότητα να επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Κομβικό σημείο της ερευνητικής του πορείας αποτελεί η εργασία του για την κρίση στην Ελλάδα το 2010 και την συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ πολύ πρόσφατα παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο George Washington την έρευνα του για τα Πράσινα Ομόλογα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πανεπιστήμιο του Radboud παρουσίασε μια συγκριτική έρευνα για τις τακτικές διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη. Πέραν όμως της ευρωπαϊκής διάστασης η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά και στην συσχέτιση διαχείρισης κρίσεων και δημοκρατίας, π.χ. η έρευνα που πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιούλιο στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας για τα Τέμπη και την διαχείριση κρίσεων σε μία «τηλεοπτική δημοκρατία».
Η ακαδημαϊκή του εργασία και η έρευνα στο πανεπιστήμιο Leiden δεν τον αποπροσανατόλισε από την πολιτική δράση και την διεκδίκηση σε εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα. Πέρσι εκλέχτηκε με ποσοστό 80% επί των ψηφισάντων στο Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου, όπου σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων ομάδων εργαζομένων επιτεύχθηκαν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού και θεσπίστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια για την αυτόματα χορήγηση μόνιμου συμβολαίου στους Λέκτορες άμα την πλήρωση τους.
Η πολυσχιδής ερευνητική του δράση και η συνεχής αγωνία του να ενημερώνεται σε επιστημονικό επίπεδο για τα ποικίλα προβλήματα που απασχολούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πολιτική ζωή και αντανακλούν έντονα στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών, αποτελούν ένα εχέγγυο για την δράση του, αν στις επερχόμενες εκλογές εκλεγεί ως ευρωβουλευτής.
Κεντρικό σύνθημά του στην εκλογική του καμπάνια για τις ευρωεκλογές, είναι η συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα των νέων στις ευρωεκλογές. Γνωρίζοντας λεπτομερώς το πεδίο των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα, παλεύει ώστε οι νέοι ψηφοφόροι να ενημερωθούν για την δύναμη που εκχωρούν σε άλλους για διεκδικήσεις της ζωής τους με την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία. Και να πείσει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό μας σπίτι πρέπει να διαμορφώνει τις πολιτικές της μέσα από την φωνή των πολιτών. Εκτιμά επίσης ότι θεσμικά οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τη δράση τους, προωθώντας ένα δικό του σύστημα μηνιαίας λογοδοσίας και ενημέρωσης για όλα τα στάδια παραγωγής πολιτικής στα Ευρωπαϊκά όργανα και κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση