Ο Παλαιστίνιος τριτοετής φοιτητής ιατρικής στην Αβάνα της Κούβας , Μοτέ Αλ Μασάρ , διαβεβαίωσε ότι...
Ο Παλαιστίνιος τριτοετής φοιτητής ιατρικής στην Αβάνα της Κούβας, Μοτέ Αλ Μασάρ, διαβεβαίωσε ότι... ο λαός του θα πετύχει τη νίκη επί των σιωνιστικών ορδών που απειλούν να τον καταστρέψουν.
Πριν από λίγες ημέρες, τα θερμά και συγκινητικά λόγια του Μοτέ Αλ Μασάρ, ενός νεαρού Παλαιστίνιου φοιτητή ιατρικής, συγκίνησαν τον κουβανικό λαό, όταν από την "Αντιιμπεριαλιστική Εξέδρα" (La Tribuna antimperialista) της Αβάνας μίλησε για τις βαρβαρότητες που υφίσταται ο λαός του, ο οποίος σφαγιάζεται εδώ και πέντε μήνες από τον ισραηλινό στρατό.
Ο Moτέ, στην τρυφερή ηλικία των 24 ετών, αντανακλά τη θλίψη στα μάτια του, γιατί γνωρίζει πολλά για τον πόλεμο, για την απώλεια αγαπημένων προσώπων, μελών της οικογένειας και των φίλων του στη μακρινή του Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που πολιορκείται και απειλείται με ισοπέδωση από τους Σιωνιστές.
Εκεί ζούσε με τον πατέρα του, τη μητέρα του και έξι αδέλφια. Ως παιδί και έφηβος, έγινε μάρτυρας τριών πολέμων: του 2008, του 2012 και του 2014. Τον τελευταίο, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, τον έχει υποστεί από μακριά, γεγονός που ίσως κάνει την αγωνία του ακόμα μεγαλύτερη.
Η πραγματικότητα στη Γάζα είναι καλά γνωστή στον Mοτέ. Ο θάνατος, η πείνα, η έλλειψη φαρμάκων και η βάναυση μεταχείριση του άμαχου πληθυσμού είναι ένα μόνιμο καθημερινό φαινόμενο. Μαζί με τη σχεδόν ανύπαρκτη επικοινωνία με την οικογένειά του, ακόμα και τη δυνατότητα να λάβει οδυνηρές ειδήσεις.
Στη συνέντευξή του στο Cubadebate, είπε πώς είναι να ζεις μέσα στον πόλεμο, τον συνεχή φόβο και την απώλεια σχεδόν καθημερινά κοντινών του ανθρώπων, όπως συνέβη στην αρχή αυτής της τελευταίας ισραηλινής κλιμάκωσης, όταν εν μέσω των σπουδών του έλαβε την είδηση της απώλειας ενός φίλου που θεωρούσε αδελφό του. Ήταν ένα από τα πρώτα θύματα σε έναν κατάλογο που ήδη ξεπερνά τους 31.000 νεκρούς Παλαιστίνιους.
Αυτές τις στιγμές τον στεναχωρεί που δεν ξέρει τι έχει συμβεί στον 12χρονο μικρό αδελφό του, που είναι άρρωστος και δεν ξέρει τι πραγματικά έχει. Προφανώς πρόκειται για ασθένεια του ήπατος. "Αυτά είναι τα δεινά του πολέμου. Πολλά παιδιά δεν αντέχουν ούτε την πείνα", λέει.
Ο μόνος τρόπος για να μαθαίνει από την οικογένειά του, κάθε τέσσερις ή πέντε ημέρες, είναι μέσω του διαδικτύου. Τα αδέλφια του και κάποιοι φίλοι του διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πάνε σε μέρη όπου υπάρχει σύνδεση και να τον κρατούν ενήμερο για το τι συμβαίνει.
Όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει, ψάχνει στα κοινωνικά δίκτυα για τις περιοχές όπου έγιναν οι τελευταίες επιθέσεις για να μάθει αν η οικογένειά του έχει πληγεί. Το άγχος είναι συνεχές.
Από τότε που τελείωσε τις σπουδές του στη Γάζα το 2018, άρχισε να αναζητά υποτροφίες για να σπουδάσει ιατρική και πήρε μία στην Κούβα.
Εξιστορεί, την υπερηφάνεια του να βρίσκεται σε μια χώρα που μοιάζει με τη δική του. Την υποστήριξη του κουβανικού λαού, που είχε πάντα, και ευχαρίστησε την ευκαιρία που του έδωσε "αυτή η χώρα για να εκπληρώσω το όνειρό μου".
Όπως ανέφερε, υπάρχουν περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων γιατρών που ειδικεύονται στην ιατρική.
Όταν ο Mότε πήρε το μικρόφωνο στην Tribuna antimperialista στις 2 Μαρτίου, τα συγκινητικά λόγια του νεαρού Παλαιστίνιου, που μίλησε σε άπταιστα ισπανικά, ήταν για την υπεράσπιση του λαού του και του λαού του:
"Η Παλαιστίνη θα νικήσει. Μια μέρα θα υψώσουμε τη σημαία μας στο τζαμί Αλ Ακσά, στην πρωτεύουσα του λαού μας".
Από την άφιξή του στην Αβάνα το 2018, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας.
Resumen
"cubaniagriega"
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση