GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ! ΕΙΔΙΚΟ επίδομα μητρότητας και στους "ομόφυλους συζύγους"...

Την ειδική παροχή μητρότητας 9 μηνών που επεκτάθηκε, με τον νόμο 5078/23, και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες,...


Την ειδική παροχή μητρότητας 9 μηνών που επεκτάθηκε, με τον νόμο 5078/23, και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, θα δικαιούνται πλέον και οι ομόφυλοι σύζυγοι στην περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού, αρκεί με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ να καθορίζεται ποιος από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης. Τη δυνατότητα αυτή έχουν και οι λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων στις οποίες επεκτείνεται το επίδομα.

Επίσης, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και 24/9/2023.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η μητέρα ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών. Ειδικά για περίπτωση υιοθεσίας η καταβολή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον ΕΦΚΑ. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας μη μισθωτών δικαιούται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Επίσης, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης.

Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος, ανεξάρτητα αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Η καταβολή παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων περ. α παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) που μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *