GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΦΕΓΓΑΡΙ του Σκουληκιού!» Η (ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ) Πανσέληνος του Μαρτίου...

Απόψε  κοσμεί τον νυχτερινό ουρανό η Πανσέληνος Μαρτίου, που είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού». Πρόκειται για το πρώτο ολόγιομο φ...


Απόψε  κοσμεί τον νυχτερινό ουρανό η Πανσέληνος Μαρτίου, που είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού».

Πρόκειται για το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι της Άνοιξης, το οποίο θα είναι ξεχωριστό, καθώς θα φέρει μαζί του και το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης».Η πανσέληνος θα μοιάζει μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη λίγα λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Τι είναι η σεληνιακή οφθαλμαπάτη
Η Πανσέληνος Μαρτίου 2024 θα είναι εντυπωσιακή, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη μας από ό,τι συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι θα φαίνεται μεγαλύτερη σε μέγεθος.
Σύμφωνα με το αγροτικό περιοδικό «Almanac», πρόκειται για το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης», κατά την οποία το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο επειδή μπορούμε πιο εύκολα να το συγκρίνουμε με κοντινά στην Γη αντικείμενα. Αντιθέτως, όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο μακριά, η θέα σε αυτό είναι απρόσκοπτη και έτσι φαίνεται μικρότερο.
Όπως και οι περισσότερες πανσέληνοι έτσι και αυτή του Μαρτίου έχει «βαφτιστεί» από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής.
Όσον αφορά την επερχόμενη πανσέληνο, μέχρι πριν από μερικά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι το «Φεγγάρι του Σκουληκιού» πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη. Η εμφάνιση των σκουληκιών «προσκαλεί» τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης.
Ωστόσο, μετά από έρευνα διαπιστώθηκε μέσα από τα γραπτά του καπετάνιου Τζόναθαν Κάρβερ, καπετάνιου κατά τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες και αρχίζουν να αναδύονται από τα χειμερινά τους κρησφύγετα τον Μάρτιο. Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχίζουν να αναδύονται τον Μάρτιο όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *