Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει το μακελειό στη Γάζα με πάνω από 100 νεκρούς, κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής β...
Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει το μακελειό στη Γάζα με πάνω από 100 νεκρούς, κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με την Χαμάς, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους που συνωστίζονταν για λίγο αλεύρι, ενώ το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για ποδοπάτημα των συγκεντρωμένων και θύματα από τις ρόδες των φορτηγών που στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, χτύπησαν κόσμο.
Το περιστατικό περιπλέκει τις προσπάθειες εκεχειρίας, με τις ΗΠΑ να ζητούν απαντήσεις, τον Μπορέλ να κάνει λόγο για σφαγή και την Κίνα να δηλώνει σοκαρισμένη.
Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα
Το μακελειό απέδειξε περίτρανα το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, όπου απελπισμένοι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν για ένα σακί αλεύρι.
Παράλληλα, η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Άννα Παπασωτηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, γιατί σε καμία εμπόλεμη ζώνη του κόσμου την εποπτεία των ανθρωπιστικών αποστολών δεν την αναλαμβάνει ο αντίπαλος στρατός. Τέτοιου είδους αποστολές τις αναλαμβάνουν οργανώσεις εξ ορισμού ουδέτερες, διεθνώς αναγνωρισμένες, με εμπειρία στη διανομή της βοήθειας και της διαχείρισης πλήθους, παράγοντες που αποτελούν εγγύηση ασφαλείας.
Το Ισραήλ βρίσκεται υπόλογο για μία ευθύνη που ανέλαβε. Είναι κατανοητό που έχει ενστάσεις για τη συμμετοχή του ΟΗΕ, με δεδομένο ότι η αρμόδια υπηρεσία του στη Γάζα, κατηγορείται για σχέσεις με τη Χαμάς.
Ωστόσο, προκύπτουν και οι ευθύνες των δυτικών χωρών και των αραβικών κρατών. Παρατηρούν από απόσταση το δράμα, κάνουν εκ των υστέρων καταγγελτικές δηλώσεις ή αρκούνται, όπως η Ιορδανία, να κάνουν περιστασιακά ρίψεις από αέρος. Αναδεικνύεται, λοιπόν, η ανάγκη καλύτερου συντονισμού όλων, να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ να ανοίξει και το βόρειο πέρασμα του Ερέζ για να φτάνει ευκολότερα η ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος στη βόρεια Γάζα και αν μη τι άλλο, να επανακαθοριστούν τα όρια για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου.
Πώς συνέβη το μακελειό – Οι διαφορετικές εκδοχές Χαμάς και Ισραήλ
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά των πεινασμένων και απελπισμένων Παλαιστινίων που έτρεχαν προς τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια, στη πόλη της Γάζας. Πολλοί ανέβηκαν πάνω στα οχήματα για να αρπάξουν ό,τι μπορούν όταν ξαφνικά ο ισραηλινός στρατός άρχισε να πυροβολεί, προκαλώντας τις πρώτες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
«Υπήρξε ποδοπάτημα. Υπήρξαν άνθρωποι που πoδοπατήθηκαν, άλλους τους πάτησαν φορτηγά, καθώς προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το χάος. Φορτηγά συγκρούστηκαν με άλλα φορτηγά, γεγονός που προκάλεσε περισσότερα θύματα» λέει ο δημοσιογράφος του CNN, Έλιοτ Γκότκαϊν.
Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, το ποδοπάτημα προκλήθηκε όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε να πυροβολεί το πλήθος.
Διαφορετική είναι η εκδοχή του ισραηλινού στρατού. Όπως υποστηρίζει άνοιξε πυρ, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει το χάος και το ποδοπάτημα. «Δεν υπήρξε καμία επίθεση από τον ισραηλινό στρατό προς το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. (…) Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο, τα άρματα μάχης, τα οποία βρίσκονταν εκεί για την ασφάλεια του κομβόι, βλέπουν τους κατοίκους της Γάζας να ποδοπατούνται και προσπαθούν προσεκτικά να διαλύσουν το πλήθος με προειδοποιητικά πυρά» τονίζει ο Ντάνιελ Χαγκάρι.
Διεθνής καταδίκη του Ισραήλ
Πιστή στο δόγμα του ισορροπισμού η Ουάσιγκτον, με τον Τζο Μπάιντεν να παραδέχεται ότι περιπλέκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων. «Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες εκδοχές για το τι συνέβη. Δεν έχω απάντηση ακόμη» σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επικριτικός προς το Ισραήλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ένα ακόμη μακελειό με θύματα αμάχους στη Γάζα. «Αυτοί οι θάνατοι είναι εντελώς απαράδεκτοι».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη σφαγή και ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες των ισραηλινών πυρών σε κομβόι βοήθειας στη Γάζα, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη «δολοφονία αθώων πολιτών».
Με ανάρτησή της στο «Χ», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Είμαι βαθιά αναστατωμένη από τις εικόνες στη Γάζα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διερευνηθεί τι συνέβη και να διασφαλιστεί ότι η διαφανής ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί σωσίβιο για όσους έχουν ανάγκη και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτήν. Στεκόμαστε στο πλευρό των αμάχων, ζητώντας την προστασία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε ευθέως τον ισραηλινό στρατό και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας. «Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Στη Γάζα δε σφαγιάστηκαν βάναυσα μόνο παιδιά, γυναίκες και άμαχοι αλλά καταστράφηκε και η πίστη δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο διεθνές σύστημα, στη δικαιοσύνη και στο δίκαιο».
Σε απαράδεκτα γεγονότα, που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 100 αμάχων, αναφέρθηκε το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Αμερικανοί στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά τη διεθνή κατακραυγή για το μακελειό
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων και διεθνούς καταδίκης του μακελειού στη Γάζα την ώρα που απελπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε ουρά για λίγα τρόφιμα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ανοίξουν έναν θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα, προκειμένου να παραδώσουν «ας ελπίσουμε μεγάλες ποσότητες» ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης.
Ένας θαλάσσιος διάδρομος θα ήταν η κορύφωση των προσπαθειών για να επεκταθεί η παροχή της βοήθειας μέσω ξηράς και η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ να διευκολύνει την είσοδο περισσότερων φορτηγών και το άνοιγμα περισσότερων διαδρομών» προς τη Γάζα, δήλωσε ο Κίρμπι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Το Ισραήλ υποστηρίζει το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη ρίψη τροφίμων και προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας τις ερχόμενες ημέρες. «Οι Ισραηλινοί έχουν επιχειρήσει οι ίδιοι αεροπορικές ρίψεις και υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας να κάνουμε το ίδιο», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Λίγο νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι διέταξε τον στρατό να προχωρήσει σε εναέριες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα.
Η βοήθεια που φτάνει σήμερα στη Γάζα δεν αρκεί, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Αναφερόμενος στο μακελειό κατά τη διάρκεια διανομής επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για ένα “τραγικό” γεγονός. “Οι ανθρώπινες απώλειες ραγίζουν την καρδιά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας άλλο ένα γλωσσικό ολίσθημα, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στην Ουκρανία, όπου μαίνεται πόλεμος με τη Ρωσία και όχι στη Γάζα. Οι σύμβουλοί του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι μιλούσε για το παλαιστινιακό έδαφος.
Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Γάζα, βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Ντέιβιντ Ντέτουλα, απόστρατος πτέραρχος που κάποτε ήταν ο διοικητής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, είπε νωρίτερα ότι οι αεροπορικές ρίψεις είναι κάτι που οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να εκτελέσουν αποτελεσματικά. «Είναι κάτι εντός του πλαισίου της αποστολής τους», σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, όμως τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση