Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό ψήφι...
Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό ψήφισμα υπογράμμιζε την «ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ χαρακτήρισε το κείμενο «υποκριτικό» και καταγγέλλει ότι δεν απαιτεί ευθέως την παύση πυρός.
Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων και έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα).
Η Ρωσία επέκρινε το σχέδιο διότι δεν απαιτεί με σαφήνεια κατάπαυση του πυρός, αναφέρεται στην «ανάγκη» για αυτή και προσθέτει πως το ΣΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες «για να εξασφαλιστεί», συνοδευόμενη από «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» που απομένουν στα χέρια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Το κείμενο επαναβεβαιώνει εξάλλου την υποστήριξη του κορυφαίου οργάνου του Οργανισμού στη λύση των δύο κρατών.
Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα
Την ίδια ώρα, δεκάδες νεκρούς άφησε πίσω της η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας, το οποίο είναι η μεγαλύτερη υγειονομική δομή του παλαιστινιακού θύλακα κα πολιορκείται από την περασμένη Δευτέρα. Eντός της ημέρας αναμένεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία για σχέδιο που θα καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε 90 άτομα κατά τη διάρκεια της επιδρομής του στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας, την ώρα που εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του περιέγραψαν συνθήκες ομηρίας και κακομεταχείρισης αποό τους Ισραηλινούς.
Η Χαμάς καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «αιματηρή σφαγή» του Ισραήλ στο Αλ-Σίφα και δήλωσε ότι οι νεκροί ήταν άμαχοι, ασθενείς και εκτοπισμένοι.
Το Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, είναι μία από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούν, έστω και εν μέρει, στο βόρειο τμήμα του θύλακα.
Φιλοξένησε περισσότερους από 7.000 ασθενείς και εκτοπισμένους πριν από την τελευταία επίθεση, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές.
Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι περίπου 300 «ύποπτοι» ανακρίθηκαν στο συγκρότημα και περισσότεροι από 160 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ «για περαιτέρω έρευνα».
«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, τα στρατεύματα εξουδετέρωσαν τρομοκράτες και εντόπισαν όπλα στην περιοχή του νοσοκομείου, ενώ απέτρεψαν τη βλάβη των πολιτών, των ασθενών, των ιατρικών ομάδων και του ιατρικού εξοπλισμού», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Ο Ismail al-Thawabta, διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι σκότωσε μαχητές και δήλωσε ότι όλοι οι νεκροί ήταν τραυματισμένοι ασθενείς και εκτοπισμένοι.
«Ο ισραηλινός στρατός κατοχής χρησιμοποιεί το ψέμα και την εξαπάτηση στη διάδοση του αφηγήματός του στο πλαίσιο της δικαιολόγησης των συνεχών εγκλημάτων του, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε στο Ρόιτερς.
Οι μαρτυρίες
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μίλησαν στο Al Jazeera για τις πολύωρες συλλήψεις τους κατά τη διάρκεια της εισβολής του ισραηλινού στρατού και της πολιορκίας του νοσοκομείου al-Shifa.
Η επιδρομή ξεκίνησε νωρίς τη Δευτέρα και ο στρατός δήλωσε ότι είχε στείλει ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη πεζικού και αρμάτων μάχης.
«Ήμασταν σε ένα από τα κτίρια μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Αλ-Σίφα», δήλωσε ο Saleh Abu Sakran.
«Οι στρατιώτες πυροβόλησαν το κτίριο όπου βρισκόμαστε. Μας ζήτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας και να κατέβουμε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και μας έβαλαν μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών δίπλα στο νοσοκομείο, όπου μας ανέκριναν».
Το βράδυ της Τρίτης, ο στρατός τους διέταξε να κατευθυνθούν προς τις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Abu Sakran. Δεν γνώριζε την τύχη των κρατουμένων που βρίσκονταν μέσα στο συγκρότημα.
Μια γυναίκα αφηγήθηκε τη δοκιμασία που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής φυγής της από το Αλ-Σίφα.
«Αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες περπατώντας ανάμεσα στα ισραηλινά οχήματα και τις μπουλντόζες, και τα παιδιά υπέφεραν πολύ, ενώ τα τανκς μας πυροβολούσαν», είπε η γυναίκα, που είναι διαβητική.
«Η Γάζα δεν είναι Γάζα. Όλα τα μέρη έχουν καταστραφεί. Περάσαμε τρεις μέρες χωρίς να φάμε. Ένιωθα ότι θα πέθαινα».
Ορισμένοι από τους τραυματίες και τους ασθενείς από το Αλ Σίφα al-Shifa έφτασαν στο νοσοκομείο Baptist στην πόλη της Γάζας για περίθαλψη.
Ο Moath al-Kahlout, σε ρεπορτάζ από την πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει από την Τρίτη.
«Συνεχίζονται. Πολλοί σκοτώθηκαν στους δρόμους ενώ διέφευγαν και τα πτώματά τους βρίσκονται ακόμη εκεί», είπε.
Το Ισραήλ αντιμετώπισε σφοδρή κριτική τον περασμένο Νοέμβριο, όταν τα στρατεύματα εισέβαλαν για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν σήραγγες που δήθεν χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διοίκησης και ελέγχου από τη Χαμάς.
Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνήθηκαν ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς ή για την προστασία μαχητών.
Αμείωτη σφαγή
Εν τω μεταξύ, σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εκτοπιστεί λόγω επιθέσεων σε άλλα τμήματα του θύλακα.
Τουλάχιστον πέντε γυναίκες και εννέα παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών.
Ένα άλλο ισραηλινό πλήγμα έπληξε τον κοντινό καταυλισμό Bureij, σκοτώνοντας οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες.
Στο διπλωματικό πεδίο
Ο επικεφαλής της Μοσάντ πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της CIA και της Αιγύπτου στο Κατάρ, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το «χάσμα» στις συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός «μειώνεται».
Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός και να «γυρίσει την πλάτη του» στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ δεσμεύεται να εισβάλει στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να επιβιώσουν, δήλωσε η UNICEF.
Μοιάζει ακραίο αυτό που θα πω αλλά νομίζω ότι ο Παλαιστινιο-Ισραηλινός πόλεμος είναι αντιπερισπασμός στον Ρωσο-Ουκρανικό. Τα δύο μεγάλα γεωπολιτικά στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί τουλάχιστον ως προς τα κράτη πυρήνες.
ΑπάντησηΔιαγραφή