GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Μελόνι μήνυσε καθηγητή γιατί της έκανε κριτική...

Η Τζόρτζια Μελόνι δεν αγαπά τις κριτικές, ιδίως όταν αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Η ίδια, ως γνωστόν, δεν αποκήρυξε ποτ...


Η Τζόρτζια Μελόνι δεν αγαπά τις κριτικές, ιδίως όταν αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Η ίδια, ως γνωστόν, δεν αποκήρυξε ποτέ ανοικτά την περίοδο του φασισμού. Περιορίστηκε στο να καταδικάσει, γενικώς, όλες τις δικτατορίες. Η πιο πρόσφατη σύγκρουση είναι εκείνη με τον Ιταλό ιστορικό, φιλόλογο και διανοούμενο της Αριστεράς, Λουτσιάνο Κάνφορα, επί δεκαετίες καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μπάρι, στην Κάτω Ιταλία. Πριν από δύο χρόνια –δηλαδή προτού η Ιταλίδα πολιτικός εκλεγεί πρωθυπουργός– σε συνάντηση με μαθητές λυκείου της πόλης του, αναφέρθηκε στη στάση της Μελόνι στο Ουκρανικό.

«Mέσα στην ψυχή της είναι νεοναζί και γι’ αυτό τον λόγο συμπαρατάχθηκε αμέσως με τους Ουκρανούς νεοναζί. Εχει γίνει μια σημαντική πολιτικός και είναι καταευχαριστημένη με αυτό της τον ρόλο», είπε ο γνωστός ιστορικός, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης, μεταξύ των άλλων, της αρχαίας Ελλάδας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός απάντησε ότι η τοποθέτηση αυτή είναι «απαράδεκτη», ιδίως επειδή «προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος θα έπρεπε να ασχολείται με την εκπαίδευση και, στην πραγματικότητα, απευθύνεται στους νέους με προπαγάνδα χαμηλού επιπέδου».

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μήνυσε τον Κάνφορα για δυσφήμηση και η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε για τις 16 Aπριλίου. Μόλις η είδηση έγινε γνωστή στην Ιταλία, πάνω από τριάντα οργανώσεις και σύνδεσμοι της χώρας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον διανοούμενο. Στην έκκλησή τους γράφουν ότι «άσκησε νόμιμο δικαίωμα κριτικής στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής» και ότι «στην πραγματικότητα, η Μελόνι θέλει να πλήξει το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και γνώμη, το οποίο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα».

Στις οργανώσεις που αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό του Λουτσιάνο Κάνφορα συμπεριλαμβάνονται συνδικάτα, ενώσεις φοιτητών και ο Σύνδεσμος Ανταρτών Παρτιζάνων, οι οποίοι πολέμησαν τον φασισμό. Παράλληλα, αποφάσισαν να βάλουν την υπογραφή τους στην έκκληση πάνω από διακόσιοι καθηγητές, συνδικαλιστές, μέλη κινημάτων και κομμάτων του προοδευτικού χώρου αλλά και ιερείς.
Λουτσιάνο Κάνφορα

Το θέμα είναι πολύ λεπτό και, σαφώς, η έκφραση του Κάνφορα θα μπορούσε να κριθεί υπερβολική. Αυτό που υπογραμμίζουν πολλοί, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται η ελευθερία έκφρασης. Ιδίως όταν με την όποια δήλωση κατακρίνεται ένας ισχυρός πολιτικός. Ο οποίος –είναι σαφές– διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα, από επικοινωνιακής απόψεως, για να υποστηρίξει τον εαυτό του και να απαντήσει. Μέχρι τώρα, άλλωστε, όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, συνήθιζαν να αποσύρουν όλες τις μηνύσεις για δυσφήμηση τις οποίες είχαν καταθέσει.

Η Τζόρτζια Μελόνι, όμως, είναι εντελώς διαφορετικής άποψης και το απέδειξε και σε μιαν άλλη υπόθεση, στην οξεία αντιπαράθεση με τον γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο. Πριν από τέσσερα χρόνια, σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού La7, o Σαβιάνο αναφέρθηκε στον θάνατο ενός μικρού παιδιού κατά τον διάπλου της Μεσογείου και τόνισε:

«Θα σας ξανάρθαν στη μνήμη όλες οι εκφράσεις-σκουπίδια που ακούστηκαν για τις ΜΚΟ: “ταξί της θάλασσας, κρουαζιέρες…”. Aυτό που αισθάνομαι να πω είναι μόνον “μπάσταρδοι”. Στη Μελόνι και στον Σαλβίνι. “Μπάσταρδοι, πώς μπορέσατε;” Πώς μπόρεσε να προκληθεί όλος αυτός ο πόνος, πώς μπόρεσε να περιγραφεί με τον τρόπο αυτό; Επιτρέπεται να έχει κανείς πολιτική άποψη, αλλά όχι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Και σε αυτή την περίπτωση, η Μελόνι δεν απέσυρε τη μήνυση και ο Σαβιάνο, τελικά, καταδικάστηκε για δυσφήμηση από το δικαστήριο της Ρώμης σε πληρωμή προστίμου χιλίων ευρώ. «Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνησή μας προσπάθησε να εκφοβίσει όλους όσοι την τρομάζουν. Οπως κάνει ο Ορμπαν», ήταν το σχόλιο του Ιταλού συγγραφέα, σύμβολο του αγώνα κατά της Καμόρα, της μαφίας της Νάπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση