Ημέρα εθνικού πένθους είναι η σημερινή 24η Μαρτίου στη Ρωσία μετά το μακελειό στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall της Μόσχας, στην πιο ...
Ημέρα εθνικού πένθους είναι η σημερινή 24η Μαρτίου στη Ρωσία μετά το μακελειό στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall της Μόσχας, στην πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στο ρωσικό έδαφος εδώ και δύο δεκαετίες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS-K).
«Ολόκληρη η χώρα πενθεί μαζί με αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτήν την απάνθρωπη τραγωδία», μετέδωσε σήμερα το πρωί το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24.
Το τηλεοπτικό δίκτυο πρόβαλε πλάνα από τεράστιο ψηφιακό πάνελ που έχει τοποθετηθεί σε τοίχο της αίθουσας συναυλιών που δέχθηκε την επίθεση, το οποίο δείχνει ένα κερί σε μαύρο φόντο και στο οποίο αναγράφεται: «Crocus City Hall. 22/03/2024. Πενθούμε…».
Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του πλήθους με αυτόματα όπλα ενώ έριξαν εύφλεκτο υλικό προκαλώντας πυρκαγιά στον χώρο, σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές, σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 133 ανθρώπους.
Καταγγέλλοντας μια «βάρβαρη τρομοκρατική» πράξη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Σάββατο ότι θα τιμωρηθούν σκληρά οι ένοχοι της επίθεσης. Τέσσερις «αλλοδαποί πολίτες» συνελήφθησαν στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Η επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε στην αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στο Κρασνογκόρσκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, είναι η πιο φονική που έχει διαπραχθεί στη Ρωσία εδώ και περίπου είκοσι χρόνια και η πιο αιματηρή, για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στην Ευρώπη.
Ο απολογισμός των νεκρών ανερχόταν σήμερα το πρωί σε 133 και των τραυματιών σε 152, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Οι έρευνες στα συντρίμμια του κτηρίου που καταστράφηκε από τις φλόγες και κατέρρευσε εν μέρει η οροφή του συνεχίζονται και θα πάρουν μέρες, σύμφωνα με τις αρχές, γεγονός που προκαλεί φόβους για βαρύτερο απολογισμό.
Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο η Ρωσία πολεμάει στη Συρία και το οποίο δραστηριοποιείται επίσης στον ρωσικό Καύκασο, έχει διαπράξει και άλλες επιθέσεις στη χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε αναλάβει ποτέ εκεί την ευθύνη για μια επίθεση τέτοιου μεγέθους.
Σε έναν από τους λογαριασμούς του στο Telegram, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωνε ήδη από το βράδυ της Παρασκευςή ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τέσσερα μέλη του και την ενέτασσε «στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται» κατά της οργάνωσης και «τις χώρες που πολεμούν το Ισλάμ».
Παγκόσμιος αποτροπιασμός για το βίντεο ντοκουμέντο που αποδίδεται στον ISIS
Ένα βίντεο που φαίνεται ότι τράβηξαν οι δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα μεταδόθηκε σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί συνήθως το Ισλαμικό Κράτος.
Το βίντεο αυτό διάρκειας ενός λεπτού και 31 δευτερολέπτων, στο οποίο έχουν παραποιηθεί τα πρόσωπα και οι φωνές για να μην αναγνωρίζονται, δείχνει τουλάχιστον τέσσερα άτομα οπλισμένα με τουφέκια εφόδου και μαχαίρια να βρίσκονται μέσα στο κτήριο της αίθουσας συναυλιών Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ.
Οι επιτιθέμενοι πυροβολούν πολλές φορές, ανθρώπινα σώματα πέφτουν στο έδαφος και στο βάθος φαίνεται να ξεσπά πυρκαγιά, απόρροια του εύφλεκτου υλικού, που πέταξαν στον χώρο οι δράστες της φρικιαστικής επίθεσης.
Όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο, το καλάσνικοφ που κρατάει ένας από τους δράστες της επίθεσης διαθέτει φωσφοριζέ μέρη (κάνη, κύριο σώμα και υποκόπανος). Το συγκεκριμένο όπλο μάλιστα είχε παρουσιαστεί και παλιότερα σε φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί από μέλη του ISIS. Ο άνδρας που κρατά το φωσφοριζέ καλάσνικοφ, τρέχει στην αίθουσα και αρχίζει να πυροβολεί άγρια προς όλες τις κατευθύνσεις, σκορπίζοντας τον θάνατο. Συγκλονιστική είναι επίσης η εικόνα της επίθεσης με μαχαίρι εναντίον πολίτη που βρισκόταν ακόμη εν ζωή, του οποίου ο τρομοκράτης κόβει τον λαιμό.
Παράλληλα είναι ξεκάθαρο από τις εικόνες και τη ροή τους, ότι το εν λόγω βίντεο έχει τραβηχτεί από κάποιο μέλος της τρομοκρατικής ομάδας, την ώρα της επίθεσης.
Ο άνδρας που τραβάει το βίντεο λέει δύο φορές: «Φέρτε το όπλο. Σκοτώστε τους, μη δείξετε έλεος».
Ο ένοπλος που κινηματογραφεί την ανατριχιαστική επίθεση ακούγεται να λέει: «Οι άπιστοι θα νικηθούν, αν θέλει ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Οι άπιστοι θα ηττηθούν. Βγήκαμε έξω για χάρη του Αλλάχ».
Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο έχει προκαλέσει λόγω της σκληρότητας του την οργή και τον αποτροπιασμό, στην παγκόσμια κοινότητα. Μέχρι στιγμής πάντως, ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησαν την τζιχαντιστική οργάνωση για την τρομοκρατική επίθεση.
Ποντολιάκ: «Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό»
Η FSB ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι είχαν «κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά» και σκόπευαν να διαφύγουν στη χώρα αυτή, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το είδος των επαφών αυτών ούτε στοιχεία για την ύπαρξή τους.
«Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», επανέλαβε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάηλο Ποντολιάκ, απορρίπτοντας τις «παράλογες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες αυτές.
Ο Μιχάηλο Ποντολιάκ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες ότι ελπίζει αυτή η επίθεση να μην γίνει «πρόσχημα» για «κλιμάκωση της βίας» σε σαφή νύξη του για την Ουκρανία.
Παρά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τον βουλευτή Αλεξάντρ Κίνσταϊν, ορισμένοι από τους υπόπτους προέρχονται από το Τατζικιστάν. Οι αρχές της χώρας αυτής δήλωσαν ότι «δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από τις ρωσικές αρχές» πάνω στο ζήτημα αυτό.
Σοκαρισμένοι οι Ρώσοι πολίτες
Σε κατάσταση σοκ δεκάδες Ρώσοι συνέρρεαν χθες Σάββατο σε κέντρα δωρεάς αίματος στη Μόσχα ή σε αυτοσχέδια μνημεία που είχαν στηθεί στη μνήμη των νεκρών της επίθεσης.
«Όταν βλέπεις αυτήν την κατάσταση δεν θες να μείνεις μακριά, θες να βοηθήσεις», δήλωσε στο AFP ο Βλαντισλάβ, ένας 18χρονος φοιτητής, που στεκόταν σε μια σειρά για να δώσει αίμα.
Σε πολλά διαφημιστικά πάνελ και σε στάσεις λεωφορείων στη Μόσχα, υπήρχαν αφίσες, στις οποίες αναγραφόταν: «Πενθούμε 22/03/2024».
Τα μουσεία και τα θέατρα της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά το σαββατοκύριακο λόγω της επίθεσης.
Επίσης οι κινηματογραφικές αίθουσες έκλεισαν χθες (23/3) και σήμερα (24/3), με τους υπευθύνους τους να εκφράζουν τα «συλλυπητήριά» τους στις οικογένειες των θυμάτων.
Τι φοβάται η Δύση
Η αγωνία αλλά και η ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το πώς θα απαντήσει το Κρεμλίνο στο τρομοκρατικό χτύπημα, είναι πλέον εύλογες. Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμείνει στο σενάριο της Ουκρανίας ή ακόμη χειρότερα, θελήσει να εμπλέξει κι άλλες χώρες, τότε η κλιμάκωση της έντασης θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μέλους της κρατικής Δούμας στη Ρωσία: «Το Κίεβο μπορεί να εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση».
Από την άλλη πλευρά, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία επιμένουν, η μεν πρώτη πως δεν έχει ενδείξεις για εμπλοκή του Κιέβου, η δέ δεύτερη ότι ξεκάθαρα δεν εμπλέκεται. Ωστόσο η επιμονή της Ουάσινγκτον και του Κιέβου, δεν φαίνεται να κατευνάζει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα στηριχθεί απόλυτα στη δική του έρευνα και στις δικές του πληροφορίες.
Αξιόπιστοι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα το Κρεμλίνο να αξιοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση ως πρόσχημα για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και με χρήση βαρέων όπλων, τα οποία διαθέτει η Μόσχα.
Η αντίδραση του Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ, μετά από την ουκρανική ανακοίνωση τη μέρα της σφαγής, στην οποία η χώρα ανέφερε ότι την ενορχήστρωσε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το βράδυ του Σαββάτου (23/3) πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους καθώς αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας «κάθαρμα».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι αναζητεί τρόπους για να «ρίξει την ευθύνη» στην Ουκρανία για τη σφαγή στην αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Αυτό που συνέβη στη Μόσχα είναι προφανές. Ο Πούτιν και τα άλλα καθάρματα προσπαθούν απλά να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον», δήλωσε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του, αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι διατύπωσαν την εκδοχή μιας ουκρανικής ανάμειξης στο τρομοκρατικό χτύπημα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ήταν «απολύτως προβλέψιμο» ότι ο Πούτιν έμεινε σιωπηλός για 24 ώρες προτού συνδέσει τους πυροβολισμούς αυτούς με την Ουκρανία και ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες «τρομοκράτες» που έστειλε ο Πούτιν να πολεμήσουν και να σκοτωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν «σίγουρα αρκετοί» για να σταματήσουν τους τρομοκράτες στο εσωτερικό της χώρας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση