Η Γαλλία μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ειδικές δυνάμεις και άλλες στρατιωτικές μονάδες να διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα, προκειμένου...
Η Γαλλία μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ειδικές δυνάμεις και άλλες στρατιωτικές μονάδες να διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα, προκειμένου να θέσει ένα «στρατηγικό δίλημμα» στη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα Monde που επικαλείται πηγές της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Παρίσι έχει «αναγνωρίσει σιωπηρά» μόνο την παρουσία αξιωματικών της DGSE (σσ: το γαλλικό αντίστοιχο της CIA στην Ουκρανία). «Ακόμη και ο πιθανός θάνατος ορισμένων από αυτούς μπορεί να διαψευστεί εύλογα σε αυτό το σημείο», ανέφερε το δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, η παρουσία του γαλλικού στρατού στην Ουκρανία διαψεύδεται από το Παρίσι. Επισήμως, οι ειδικές δυνάμεις, τα μέλη των οποίων δεν είναι μυστικοί πράκτορες και υπάγονται στο Γενικό Επιτελείο, δεν περνούν τα ουκρανικά σύνορα.
«Η ιδέα να επιτραπεί σε αυτούς τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα, ενδεχομένως μαζί με άλλες συμβατικές μονάδες, βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής σκέψης», τονίζεται στο άρθρο. Ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται ως μέσο δημιουργίας ενός «στρατηγικού διλήμματος» για τη Μόσχα, σημειώνει η Monde.
Κατά τη γνώμη του συντάκτη του άρθρου, η γαλλική στρατιωτική παρουσία θα μπορούσε να προστατεύσει ορισμένα ουκρανικά εδάφη και να περιορίσει τα ρωσικά πλήγματα.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι διάσκεψη για την υποστήριξη του Κιέβου που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Σε αυτήν προσκλήθηκαν οι ηγέτες περίπου δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η ΟΔΓ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Δανία και η Ολλανδία.
Μετά τη συνάντηση, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία, αλλά δεν κατέληξαν σε συναίνεση. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Την επόμενη ημέρα, οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων στην Ουκρανία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε την ίδια δήλωση αναφερόμενο στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ τόνισε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει μόνη της αν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η ήττα του Κιέβου στην τρέχουσα σύγκρουση απειλεί με στρατιωτική σύγκρουση το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση