GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ! ΣΤΗΝΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΛΠΟ για να μην πληρώσουν οι τράπεζες τον "αναβαλλόμενο φόρο"...

Τα 12 δισεκ. DTC αναλογούν στο 44% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στο παρελθόν ήταν 68%… Τα σχέδια για συλλογική λύση του D...


Τα 12 δισεκ. DTC αναλογούν στο 44% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στο παρελθόν ήταν 68%…

Τα σχέδια για συλλογική λύση του DTC ή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων πάγωσαν.
Στην Ελλάδα σε σύνολο κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών 27,4 δισεκ. τα 12 δισεκ. είναι DTC δηλαδή χαμηλής στάθμης κεφάλαιο και σε κάποιο βαθμό επιδρά και στις μετοχές τους, ωστόσο παρά το υψηλό DTC οι ελληνικες τράπεζες έχουν σχέση P/BV δηλαδή αποτίμηση χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα κεφάλαια... στον μέσο όρο της ευρωζώνης και Εθνική και Eurobank πάνω από τον μέσο όρο... θεωρούνται ακριβές τράπεζες.
Τα 12 δισεκ. DTC αναλογούν στο 44% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στο παρελθόν ήταν 68%…

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
6,4 δισεκ. Πειραιώς
7,5 δισεκ. Eurobank
6,4 δισεκ. Alpha bank
7,1 δισεκ. Εθνική
Άθροισμα 27,4 δισεκ.

Είχε εξεταστεί λοιπόν ένα σχέδιο ώστε το δημόσιο να εκδώσει ομόλογα ισόποσα με το DTC και έτσι να αντιμετωπιστεί συλλογικά αλλά μια τέτοια λύση όπως και άλλες παρόμοιες προσκρούουν στην DGComp στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και στην ΕΚΤ.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες με κέρδη 3,8 με 4 δισεκ. ετησίως μπορούν να μειώνουν έως 1 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο το DTC.
Το DTC είναι υποβαθμισμένα κεφάλαια αλλά με βάση τα 3ετή business plan οι ελληνικές τράπεζες στο διάστημα 2024 με 2026 θα επιτύχουν κέρδη σχεδόν 13 δισεκ. που σημαίνει ότι θα μειώσουν το DTC κατά 2,8 δισεκ. ευρώ

Το σχέδιο να υποστηριχθούν οι τράπεζες σε μια λύση για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 12 δισεκ. ευρώ προσκρούει στους θεσμούς της ΕΕ… επικρατεί η άποψη ότι άπαξ και οι ελληνικές τράπεζες είναι τόσο κερδοφόρες μπορούν να μειώνουν με άνεση το DTC κατά το ύψος του φορολογικού συντελεστή κάθε χρόνο…
Π.χ. εάν ο φορολογικός είναι 22% και μια τράπεζα έχει 1 δισεκ. κέρδη σημαίνει ότι μειώνει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση κατά 220 εκατ ευρώ ετησίως…
Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ουσιώδεις συζητήσεις για το θέμα αυτό…σκέψεις, θεωρητικές προτάσεις αλλά η ΕΕ λέει προσέξτε το θέμα αυτό αφορά πολλές χώρες και εάν δοθεί ένα bonus στην Ελλάδα… θα το ζητήσουν και άλλες Ιταλία, Ισπανία κ.α. οπότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού DGComp δεν είναι θετική.
www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *