Το Netflix κυκλοφόρησε τη σειρά «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού», προκαλώντας αντιδράσεις για τη σχέση του με τον Ηφαιστίωνα. Τι εξηγ...
Το Netflix κυκλοφόρησε τη σειρά «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού», προκαλώντας αντιδράσεις για τη σχέση του με τον Ηφαιστίωνα. Τι εξηγεί ο ιστορικός Ήρκος Αποστολίδης.
Ο Ήρκος Αποστολίδης, ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για το ποιος ήταν πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και για το τι ίσχυε εκείνη την εποχή. Υπάρχει μία τάση στην Αμερική, της αποδόμησης μεγάλων προσωπικοτήτων. Ο αρχαίος κόσμος δεν λειτουργούσε έτσι.
Το Netflix κυκλοφόρησε πρόσφατα την σειρά «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού». Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ των έξι επεισοδίων εξερευνά τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από ακαδημαϊκή σκοπιά, μέσω της αρχαιολογικής μελέτης και των συνεχιζόμενων ανασκαφών σε μια τοποθεσία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Θύελλα αντιδράσεων για το φιλί με τον Ηφαιστίωνα
Επιπροσθέτως, η σειρά «διεισδύει» στη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον στρατηγό Ηφαιστίωνα, μια αμφιλεγόμενη σχέση που έχει απασχολήσει πολλούς ιστορικούς, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για φιλία ή ερωτική σχέση. Μία σχέση που όπως παρουσιάστηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά το φιλί του με τον Ηφαιστίωνα.
«Για 25 χρόνια έχω ασχοληθεί με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον σε αμερικανικά ντοκιμαντέρ. Υπάρχει μία τάση στην Αμερική, της αποδόμησης μεγάλων προσωπικοτήτων. Ο αρχαίος κόσμος δεν λειτουργούσε έτσι. Δεν ενδιαφέρονταν κανείς για το εάν ήταν κάποιος ομοφυλόφιλος. Ήταν ο Αλκιβιάδης και ο Καίσαρας, αυτά είναι γνωστά. Δεν σημαίνει τίποτα. Οι κουτσομπόληδες της αρχαιότητας προσπαθούσαν να βρουν πολλά πράγματα για εκείνον, όπως ότι πίνει. Τίποτα από αυτά δεν είναι αποδεδειγμένα. Αλλά ακόμα και εάν ήταν, δεν ήταν έκφυλος», σημείωσε αρχικά.
«Στην αρχαιότητα η ομοφυλοφιλία ήταν μέσα στο παιχνίδι. Ο Πλούταρχος μεταδίδει τέτοιες είδους πληροφορίες από τους κουτσομπολίστικες πληροφορίες της αρχαιότητας. Η λέξη ‘ερωμένος’ δεν σήμαινε αυτό που σημαίνει σήμερα. Ερωμένος σήμαινε ο φίλτατος, ο αγαπητός. Η εικόνα αυτή είναι προϊόν φαντασίας για να πουλήσει σε μια πουριτανική κοινωνία. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση».
Δυστυχώς, εξαιτίας της αμάθειας που κυριαρχεί στα χρόνια μας, ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνει στα Αρχαία Ελληνικά "ερώμενος". Πάνω σε παιδαριώδη λάθος ερμηνεία-μετάφραση χτίζουν όλο το ανοητολογικό αφήγημα!
ΑπάντησηΔιαγραφή