GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΑΠΟΧΗ των δικηγόρων! Συνεχίζεται για τις ποινικές δίκες και τα funds...

Με απόφασή της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να αναστείλει την αποχή των μελών τους δίκες δημοσίου κ...


Με απόφασή της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να αναστείλει την αποχή των μελών τους δίκες δημοσίου και όσες αφορούν νομική βοήθεια, αλλά θα συνεχιστεί για τις ποινικές δίκες και τα funds έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Παρ' όλα αυτά η καθολική αποχή από τις δίκες θα ισχύσει την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου (21/22 Φεβρουαρίου) καθώς και στις 23/2, καθώς θα πραγματοποιηθεί πορεία στο υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά αιτήματά τους. Επίσης, οι δικηγόροι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα επετείου του τραγικού δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Πέμπτη, 15.2.2024, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Α. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας».
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, κατ’ αποδοχή των σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας, διευρύνουν την δικηγορική ύλη σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την κοινωνία και τον κλάδο, ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και τον αναβαθμίζουν σε ουσιαστικό παράγοντα απονομής της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας που αφορούν όλες τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί γραμμάτια μέχρι 31.12.2023, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οι δικηγόροι δεν έκαναν χρήση του άρθρου 69 του ν. 5016/2023 και εκείνων όπου έγινε χρήση της άνω διάταξης, ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%).
B. Το σχέδιο νόμου «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, παρά τις όποιες τροποποιήσεις επήλθαν, απέχει των προτάσεων της Ολομέλειας και μάλιστα σε σημαντικά θέματα, που θίγουν τη φιλελεύθερη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει ένα ευρωπαϊκό ποινικό νομοθέτημα, οδηγώντας σε μία άκρα αυστηροποίηση των ποινών, φαλκιδεύει ουσιώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου και στοχοποιεί το δικηγόρο ως ποινικό υπερασπιστή.

Γ. Στο ζήτημα του δικαστικού χάρτη της χώρας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του δικηγορικού σώματος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποδοχή των θέσεών του, όπως έχουν διαμορφωθεί με αποφάσεις της Ολομέλειας.
Δ. Βασικά οικονομικά αιτήματα του κλάδου, (κατάργηση, άλλως, μείωση ΦΠΑ σε δικαστηριακές υποθέσεις, επέκταση απαλλαγής από ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25000 ευρώ, υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, επανεξέταση των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση αμοιβών εμμίσθων κλπ), παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την αναστολή της αποχής των μελών τους από: Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.
Η αναστολή της αποχής θα ξεκινήσει από το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Κατά τα λοιπά ισχύει η από 7.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας (Πρόταση για αποχή μέχρι και την Δευτέρα 26.2.2024 από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα και από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), με το ισχύον πλαίσιο).

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να προτείνει καθολική αποχή την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του άνω σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε περίπτωση δε, που η Kυβέρνηση εμμείνει στην προτεινόμενη ρύθμιση του 349 ΚΠΔ, η Ολομέλεια προτείνει την αναστολή της απόφασής της για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Συνάντηση με τον υφ. Εργασίας

Το πρωί της Πέμπτης, οι δικηγόροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με αιτήματα τη διατήρηση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την καταβολή των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης του προηγουμένου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών σε βιώσιμη βάση.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την αντιμετώπιση των άνω ζητημάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικηγόρων και ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων να μείνουν ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν με καταδιωκτικά μέτρα λόγω απώλειας των ρυθμίσεων».

Επίσης, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό και τους προέδρους ΔΣ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Φινοκαλιώτη και ΔΣ Πειραιά Ηλία Κλάππα, τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ και υπεύθυνο ασφαλιστικού Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και εκπροσώπους των επιστημονικών και ασφαλιστικών φορέων, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Σπανάκη και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μηλαπίδη. Στη συζήτηση κατατέθηκαν τα αιτήματα της Ολομέλειας και του Συντονιστικού των Φορέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση