GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ! ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ το νέο συλλαλητήριο κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων...

Πλήθος μαθητών και φοιτητών συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (01-02-2024) στα Προπύλαια στο πλαίσιο του νέου μαχητικού πανεκπαιδευτικο...


Πλήθος μαθητών και φοιτητών συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (01-02-2024) στα Προπύλαια στο πλαίσιο του νέου μαχητικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί αμέσως μετά ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Βουλή.

Εξαιτίας της πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου και της πορείας διαμαρτυρίας υπήρξε διακοπή στην κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ σταδιακά έκλεισαν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Στάσεις εργασίας από ΟΛΜΕ – ΔΟΕ
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχουν κηρύξει νέες στάσεις εργασίας από τις 11:00 π.μ. προκειμένου να στηρίξουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην πορεία διαμαρτυρίας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ «στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 01/02 στις 12:00 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο 1/3 των τμημάτων οι καταλήψεις των Σχολών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμαι συνεχίζονται οι καταλήψεις στο 1/3 των τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, που αντιστοιχεί σε 150 περίπου τμήματα, από τα 433 στο σύνολο. Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τιτς κινητοποιήσεις τους και δηλώνουν αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι οι μέχρι τώρα μαζική αντίδρασή τους είναι αυτή που έχει κάνει την κυβέρνηση να καθυστερήσει την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.






Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα η πορεία, σημειώθηκαν συγκρούσεις μετά των φοιτητών και της αστυνομίας, με τους άντρες των ΜΑΤ να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει ένας τραυματίας φοιτητής, τον οποίο μεταφέρουν συμφοιτητές του. Σημειώνεται πως το εκπαιδευτικό κίνημα είναι σε αναβρασμό και κλιμακώνει τις δράσεις του, με τους φοιτητές να κάνουν νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, με καταλήψεις σε πολλές σχολές πανελλαδικά και νέα συλλαλητήρια μέχρι να αποσυρθεί το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και πλήθος μαθητών με καταλήψεις σε σχολεία και καλέσματα εκ νέου σε συλλαλητήρια. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προχωρούν σε νέες στάσεις εργασίας και καλούν στα συλλαλητήρια, με την ΟΛΜΕ να στηρίζει με ανακοίνωσή της το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.


«Θα το πάμε μέχρι τέλους»
«Θεωρούμε πως ο λόγος που το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί είναι επειδή το τεράστιο κύμα καταλήψεων που έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα έχει πιέσει την κυβέρνηση και δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πάει να το περάσει (το νομοσχέδιο) ενώ υπάρχουν τόσες αντιδράσεις από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα» λέει η Νέλη Ηλιοπούλου από τη Νομική Σχολή. «Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους, μέχρι αυτό το νομοσχέδιο να παρθεί πίσω, ακόμη και ως ιδέα» τονίζει η ίδια και συνεχίζει: «είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και την ακαδημαϊκή ελευθερία η εισαγγελική παρέμβαση κατά των φοιτητών».


«…παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας»
«Είμαστε για άλλη μία Πέμπτη εδώ… στόχος μας να μην κατατεθεί καν στη Βουλή το νομοσχέδιο, όπως δεν έχει γίνει εδώ και ένα μήνα…παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, παλεύουμε για να υπάρξει χρηματοδότηση, εξοπλισμός… δηλώνουμε από τώρα ότι την επόμενη Πέμπτη στις 8 Φεβρουαρίου που θα γίνει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο η Αθήνα θα βουλιάξει» λέει  η Ευγενία Κυριακουλάκου, πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο.







Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση