Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι και κάποιος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την κατ...
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι και κάποιος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την καταστροφή τους, μια απόφαση που σύμφωνα με τους υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και να επηρεάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που εξαρτώνται από θεραπείες όπως αυτή κάθε χρόνο.
Η πρώτη στο είδος της απόφαση έρχεται καθώς τουλάχιστον 11 πολιτείες έχουν ορίσει ευρέως την ιδιότητα του ατόμου ως αρχόμενη από τη γονιμοποίηση στους πολιτειακούς νόμους τους, σύμφωνα με την ομάδα αναπαραγωγικών δικαιωμάτων Pregnancy Justice και οι πολιτείες σε εθνικό επίπεδο εξετάζουν πρόσθετους περιορισμούς στις αμβλώσεις και την αναπαραγωγή, αυξάνοντας το θέμα ενόψει των εκλογών του 2024. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει αυτή τη θητεία αν θα περιορίσει την πρόσβαση σε ένα φάρμακο για την άμβλωση, η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί επί του θέματος από τότε που ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade το 2022.
Πώς το δικαστήριο έφτασε σε αυτή την απόφαση
Η υπόθεση της Αλαμπάμα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον ένας ασθενής που έριξε και κατέστρεψε κατά λάθος τα κατεψυγμένα έμβρυα άλλων ζευγαριών θα μπορούσε να θεωρηθεί υπαίτιος σε αγωγή για παράνομο θάνατο. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής μπορούσε, γράφοντας ότι εδώ και καιρό θεωρεί ότι «τα αγέννητα μωρά είναι "παιδιά"» και ότι αυτό ισχύει και για τα κατεψυγμένα έμβρυα, παρέχοντας στα γονιμοποιημένα ωάρια την ίδια προστασία με τα μωρά βάσει του νόμου περί παράνομου θανάτου ανηλίκου, όπως γράφει η Washington Post.
«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», έγραψε το δικαστήριο. «Δεν είναι ο ρόλος αυτού του Δικαστηρίου να δημιουργήσει έναν νέο περιορισμό με βάση τη δική μας άποψη για το τι είναι ή δεν είναι σοφή δημόσια τάξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν, όπως εδώ, ο λαός αυτής της Πολιτείας έχει υιοθετήσει μια συνταγματική τροποποίηση που αποσκοπεί άμεσα στο να σταματήσει τα δικαστήρια από το να αποκλείουν την "αγέννητη ζωή" από τη νομική προστασία».
Η απόφαση ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε την αγωγή επειδή είπε ότι τα έμβρυα δεν πληρούσαν τον ορισμό του παιδιού. Φορείς και νομοθέτες κατά των αμβλώσεων έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να καταστήσουν παράνομη την καταστροφή εμβρύων, αν και κανένα Ανώτατο Δικαστήριο άλλης πολιτείας δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος κατ' αυτόν τον τρόπο.
Ανησυχία για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις λένε ότι η απόφαση είναι το «φυσικό επόμενο βήμα» από το κίνημα κατά των αμβλώσεων. Η διαπίστωση του δικαστηρίου, σημειώνουν, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Η Dana Sussman, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Pregnancy Justice, δηλώνει: «Χρειάζεται μόνο μία πολιτεία να είναι η πρώτη που θα κάνει την αρχή, και τότε η επόμενη θα αισθάνεται λιγότερο ριζοσπαστική. Πρόκειται για σοβαρό λόγο ανησυχίας για οποιονδήποτε νοιάζεται για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των ανθρώπων και την περίθαλψη των αμβλώσεων».
Για να δοθεί στην ασθενή η καλύτερη δυνατή πιθανότητα εγκυμοσύνης, είπε η Sussman, αποθηκεύονται πολλαπλά έμβρυα με την ελπίδα ότι η ασθενής μπορεί να προσπαθήσει ξανά, εάν μια εγκυμοσύνη αποτύχει. Ως αποτέλεσμα, συχνά γονιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια και διατηρούνται κατεψυγμένα. Αφού μια ασθενής μείνει έγκυος, το τι θα γίνει με τα εναπομείναντα έμβρυα μπορεί να είναι μια βασανιστική επιλογή.
Η απόφαση της Αλαμπάμα θα μπορούσε να κάνει την επιλογή αυτή πιο δύσκολη, καθώς οι γονείς ή οι κλινικές αναλογίζονται αν η διάθεση των γονιμοποιημένων ωαρίων θα μπορούσε να τους καταστήσει υπεύθυνους για ποινικές ζημίες, λένε δικηγόροι. Θα μπορούσε επίσης να κάνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πιο απρόθυμους να παράσχουν φροντίδα και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εμβρύων, καθώς μπορεί να ανησυχούν μήπως καταστρέψουν κατά λάθος ένα έμβρυο, δήλωσε η Karla Torres, ανώτερη σύμβουλος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.
Τέλος, σε ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Πολιτείας της Αλαμπάμα, προειδοποίησε επίσης ότι η απόφαση θα μπορούσε να κάνει την επιδίωξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης πιο ακριβή ή να οδηγήσει στο κλείσιμο κλινικών γονιμότητας ή στη μετακίνηση εκτός πολιτείας λόγω του αυξημένου κινδύνου αγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση