Να καμιά φορά που πληρώνουν για την απληστία τους και οι τραπεζίτες. Η τιμωρία περί της οποίας ο λόγος δεν επιβλήθηκε σε κάποια χώρα της ανε...
Να καμιά φορά που πληρώνουν για την απληστία τους και οι τραπεζίτες. Η τιμωρία περί της οποίας ο λόγος δεν επιβλήθηκε σε κάποια χώρα της ανεπτυγμένης οικονομικά Δύσης –όπου οι μεγάλες απάτες του τραπεζικού και συνολικά του χρηματοπιστωτικού τομέα όταν αποκαλυφθούν καταλήγουν συνήθως σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων και απαλλαγή των απατεώνων από τις ποινικές ευθύνες– αλλά στην Κίνα.
Δικαστήριο της πολυάνθρωπης χώρας καταδίκασε την περασμένη Δευτέρα σε θάνατο μεγαλοτραπεζίτη για μίζες που σούφρωνε επί χρόνια, εκμετάλλευση εμπιστευτικής πληροφόρησης και χρηματιστηριακές απάτες.
Το Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο της πόλης Τσάνγκτε στην επαρχία της κεντρικής Κίνας Χουνάν επέβαλε συγκεκριμένα την ποινή του θανάτου, με διετή αναστολή, στον Tian Huiyu, πρώην πρόεδρο της China Merchants Bank, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει δεξί χέρι του πρώην οικονομικού τσάρου της χώρας. Η διετής αναστολή σημαίνει ότι αν ο τραπεζίτης παραμείνει φρόνιμος και δεν διαπράξει άλλα σοβαρά εγκλήματα στη διάρκεια της επόμενης διετίας, τότε θα μπορούσε να γλιτώσει τον θάνατο και η ποινή του να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο Tian κρίθηκε επίσης ένοχος για κατάχρηση της θέσης-κλειδί που κατείχε σε κρατική επιχείρηση, χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών για χρηματιστηριακές συναλλαγές και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Tian χρησιμοποίησε την προνομιακή θέση του και πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες προκειμένου να καρπωθεί παράνομα κέρδη άνω των 41 εκατ. δολαρίων από το χρηματιστήριο. «Διέρρευσε» επίσης εσωτερικές πληροφορίες που αφορούσαν μετοχές σε άλλους επενδυτές οι οποίοι αποκόμισαν παράνομα κέρδη μεγαλύτερα του 1,1 εκατ. δολαρίων. Ο Τιαν δεν πλούτισε μόνο από το insider trading. Eκμεταλλεύτηκε τις θέσεις που κατείχε στη διάρκεια της εργασιακής του καριέρας προκειμένου να βοηθήσει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια και δουλειές. Σε αντάλλαγμα έβαλε στην τσέπη μίζες οι οποίες συνολικά ξεπέρασαν τα 30 εκατ. δολάρια.
Βετεράνος τραπεζίτης ο Tian, πέρασε πάνω από τρεις δεκαετίες δουλεύοντας σε κάποια από τα μεγαλύτερα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας. Μεταξύ άλλων εργάστηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, China Construction Bank, και σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης επισφαλών χρεών, την China Cinda Asset Management. Στη δεκαετία του 1990, ο Tian υπηρέτησε ως γραμματέας του Wang Qishan, πρώην οικονομικού τσάρου της Κίνας που τότε ήταν επικεφαλής της China Construction Bank. Το 2013, ο Tian προήχθη σε πρόεδρο της China Merchants Bank.
Η λαμπρή καριέρα του τελείωσε τον Απρίλιο του 2022 όταν απομακρύνθηκε από την ηγεσία της τράπεζας. Μερικές ημέρες αργότερα η Κεντρική Επιτροπή Επιθεώρησης Πειθαρχίας (CCDI) που ερευνά ζητήματα διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ήταν υπό έρευνα για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας και του νόμου». Τον Οκτώβριο του 2022 διαγράφηκε από το κόμμα και συνελήφθη. Κατηγορήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα και ομολόγησε την ενοχή του στη διάρκεια της δίκης του τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ποινή έρχεται καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εντείνει τις προσπάθειες εκκαθάρισης της διαφθοράς στο τεράστιο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας του. Περισσότερα από δώδεκα ανώτερα στελέχη των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κίνας έχουν ερευνηθεί ή κατηγορηθεί από πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του Li Xiaopeng, πρώην προέδρου της China Everbright Group, και του Liu Liange, πρώην προέδρου της Bank of China.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση