Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας κα...
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του, αντέδρασε, τονίζοντας πως «το Ισραήλ δεσμεύεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Πιο αναλυτικά το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης τις οποίες υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποφαίνεται επί της ουσίας της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, κατά συνέπεια, δεν κρίνει αν στοιχειοθετείται ότι το Ισραήλ διαπράττει όντως γενοκτονία στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά κρίνει αν τα επιχειρήματα της Πρετόριας είναι ευλογοφανή.
Ωστόσο, το Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που δύναται να λάβει για να εμποδίσει πράξεις που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα. Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση γενοκτονίας.
Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί ενώπιον του σώματος εντός ενός μηνός σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την δικαστική εντολή.
Η απόφαση ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Το ότι το Δικαστήριο δε ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός ερμηνεύεται από το Νετανιάχου ως άδεια για να συνεχίσει το Τελ Αβίβ να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Ενώ από την πλευρά της, η Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι για να εφαρμοστούν τα έξι μέτρα θα πρέπει να γίνει άμεση κατάπαυση του πυρόςΤο Διεθνές Δικαστήριο διαπιστώνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει πράξεις κατά παράβαση της σύμβασης για τη γενοκτονία pic.twitter.com/tpQXqHuUEF
— cunumalos (@cunnumalos) January 26, 2024
«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.
Η Joan E. Donoghue, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, άνοιξε τη συνεδρίαση διαβάζοντας την πολυαναμενόμενη απόφαση που ελήφθη από μια επιτροπή 17 δικαστών για μια υπόθεση που βρίσκεται στον πυρήνα μιας από τις πιο δύσκολες συγκρούσεις στον κόσμο, αυτή του Ισραήλ με τη Χαμάς και της στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα. Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.
Τα έξι μέτρα που καλείται να πάρει το Ισραήλ
Τα έξι μέτρα που καλείται να πάρει το Ισραήλ αναλυτικά είναι:
1. Να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει οποιεσδήποτε πράξεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν γενοκτονικές, όπως για παράδειγμα, δολοφονία μελών μιας ομάδας, πρόκληση σωματικών βλαβών, πρόκληση συνθηκών που έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή μιας ομάδας, αποτροπή γεννήσεων.
2. Να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν θα διαπράξει γενοκτονικές πράξεις.
3. Να αποτρέψει και να τιμωρήσει οποιαδήποτε δημόσια σχόλια θα μπορούσαν να θεωρηθούν υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα.
4. Να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.
5. Να αποτρέψει οποιαδήποτε καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υπόθεση γενοκτονίας.
6. Και να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο σε 30 μέρες από την έκδοση της εντολής.
Νετανιάχου: H κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική». «Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.
«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. «Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.
«Χάγη και κουραφέξαλα», η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας
Στον απόηχο της προσφυγής της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για τη Γάζα, οι ισραηλινές αερογραμμές αναστέλλουν τα δρομολόγια προς Γιοχάνεσμπουργκ.
Παράλληλα, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα. «Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.
Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα
Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη. «Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».
Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου – «Αποφασιστική νίκη»
Η Νότια Αφρική χαιρέτισε μια «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος δικαίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.
«Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει».
Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ερντογάν: «Πολύτιμη απόφαση»
Και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δήλωση, μετά την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος: «Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα.
Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέρμα στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».
H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει πλήρη εφαρμογή των εντολών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως περιμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Αίγυπτος «ανυπομονεί το Διεθνές Δικαστήριο να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός»
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος «ανυπομονεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως έχει αποφανθεί το Δικαστήριο σε παρόμοιες περιπτώσεις», υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεών του.
Τεχεράνη: Οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη
Η Τεχεράνη από την δική της πλευρά, επιθυμεί να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε σήμερα οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. «Σήμερα, οι αρχές του ισραηλινού ψευδοκαθεστώτος… πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη για διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν με ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
183 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 377 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παραμένουν “εντατικές οι μάχες στην καρδιά του Khan Younis” στα νότια του θύλακα της Γάζας, με δυνάμεις να χτυπούν δεκάδες μαχητές της Χαμάς και υποδομές από αέρος και έδαφος. Επίσης πλήττονται στόχοι της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και κατά μήκος της ακτογραμμής της. Σε περισσότερους από τρεις μήνες πολέμου, εκτοπίστηκαν από τη Γάζα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστινίοι και σκοτώθηκαν 26.083 σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση