GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΙ ΟΜΩΣ! Ο Κ. Μητσοτάκης έπεσε (ξαφνικά) σε μεγάλη παγίδα...

Μπορεί να έχει κάνει το μοιραίο λάθος και (όμηρος της πολιτικής του αμετροέπειας) να έχει πέσει σε μια (ξαφνική και άκρως επικίνδυνη) παγίδα...


Μπορεί να έχει κάνει το μοιραίο λάθος και (όμηρος της πολιτικής του αμετροέπειας) να έχει πέσει σε μια (ξαφνική και άκρως επικίνδυνη) παγίδα για τον ίδιο, με αφορμή το γάμο των ομοφύλων, ο Κ. Μητσοτάκης; Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται δύσκολο, συμβαίνει.

Ήδη παρασκηνιακά η αναστάτωση φουντώνει και όπως τουλάχιστον εξηγούν οι παλιές καραβάνες της πολιτικής ίντριγκας για πρώτη φορά ο (κατά τα λοιπά «πανίσχυρος») πρωθυπουργός, εξαιτίας δικών του επιλογών απειλείται με οδυνηρές εκπλήξεις. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί και από τα ανακλαστικά και τις (πραγματικές) διαθέσεις της αντιπολίτευσης.

Ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης υπό τα βάρος των αντιδράσεων που γιγαντώνονται στη βάση της ΝΔ και συνεχίζοντας τα μπρος πίσω ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι πάει πιο …πίσω την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μέχρι τώρα έκανε τα σλάλομ υπολογίζοντας ότι με τις ψήφους της αντιπολίτευσης μπορούσε να καλύψει ανά πάσα στιγμή μέσα στη Βουλή τις όποιες διαρροές από τη ΝΔ.

Ωστόσο η κίνηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς να καταθέσουν άμεσα δικές τους προτάσεις νόμου θεωρείται σωστή στην κοινοβουλευτική σκακιέρα και το ερώτημα είναι εάν θα δώσουν και συνέχεια ώστε να αποδειχθεί κίνηση ματ ή θα μείνει ημιτελής.

Τι σημαίνει αυτό; Η κυβέρνηση προφανώς θα τις απορρίψει παραπέμποντας στη δική της (μελλοντική) πρωτοβουλία. Επομένως τα δύο κόμματα “νομιμοποιούνται” να δηλώσουν πια ότι εφόσον αρνείται δεν θα ψηφίσουν κι αυτά το νομοθέτημά της οψέποτε έρθει στην Βουλή.

Σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ στριμώχνεται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο ενώ παράλληλα βγαίνει στη “σέντρα” το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα κληθεί υπό τα νέα δεδομένα να επανεξετάσει και τη δική του στάση προκειμένου να μην κατηγορηθεί ως (εξόφθαλμο) δεκανίκι της κυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, χάνοντας τη δεδομένη έως σήμερα στήριξη της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να “αναμετρηθεί” με το ίδιο το κόμμα και τους βουλευτές του.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι με την “άνεση” της ευρύτερης συναίνεσης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στη ΝΔ.

Χωρίς κομματική πειθαρχία ωστόσο όχι μόνο τους 157 (εξαιρουμένου του Σαμαρά) δεν πρόκειται να συγκεντρώσει αλλά ακόμη και οι 151 είναι εντελώς αβέβαιοι.

Ήδη κατά τους υπολογισμούς που γίνονται εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι διαφωνούντες ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 30

Αν επομένως η αντιπολίτευση πιάσει την πολιτική ευκαιρία που της δόθηκε (και δεν επηρεαστεί από άλλους πειρασμούς) για τον κ. Μητσοτάκη είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Να ψηφίσει χωρίς κομματική πειθαρχία θα είναι εντελώς αδύνατο.

Ακόμη και με κομματική πειθαρχία, όμως, τα ρήγματα είναι πολύ πιθανά και το ρίσκο ακόμη πιο μεγάλο.

Η τρίτη επιλογή είναι να τραπεί σε άτακτη φυγή και να παγώσει εντελώς το νόμο. Αλλά και αυτό, προοιωνίζεται μια βαριά ήττα ειδικά στα κοινά που –ενόψει και ευρωεκλογών- απευθύνεται με τέτοιες πρωτοβουλίες…
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση