Πολλοί αγωνιούν για τον καιρό που θα επικρατήσει από την Πρωτοχρονιά καθώς και τις πρώτες ημέρες του 2024. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα φ...
Πολλοί αγωνιούν για τον καιρό που θα επικρατήσει από την Πρωτοχρονιά καθώς και τις πρώτες ημέρες του 2024. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως έχουν τα Μερομήνια.
Αναλυτές που μελετούν τον καιρό λοιπόν έχουν την απάντηση για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον Ιανουάριο του 2024 με βάση τα Μερομήνια. Μάλιστα όλοι συνηγορούν ότι προς τα μέσα και προς το τέλος του μήνα θα έχουμε κρύο και χιόνια.
Προς το τέλος του Ιανουαρίου θα υπάρξουν έχει βροχές, αέρας, κρύο και αρκετά χιόνια
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας – λαογράφος, Μιχάλης Γεροντής, στην επιστολή του με τίτλο: «Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024», αναμένονται Πρωτοχρονιά και Φώτα με δυσκολίες του καιρού καθημερινά, σχεδόν ως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024.
Μετά αρχίζει μία ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πλημμύρες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Προς το τέλος του μήνα θα υπάρξουν έχει βροχές, αέρας, κρύο και αρκετά χιόνια.
Χιόνια στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον Νίκο Βογιατζή, τα Μερομήνια για τον Ιανουάριο προβλέπουν κανένα σύννεφο από 1 έως 10 του μηνός. Από τις 11 έως 20 αναμένεται ήπιος καιρός με αέρα, ίσως βροχές και κρύο. Τέλος, από τις 21 έως και το τέλος του μήνα ίσως βροχές και αέρας.
Σύμφωνα με τον Λαρισαίο αναλυτή του καιρού, Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο Ιανουάριος 2024 θα κυλήσει ως εξής: «Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά».
Τι είναι τα μερομήνια
Τα Μερομήνια αποτελούν μια πανάρχαια μέθοδο πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή: Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας «πει» για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου και πάει λέγοντας.
Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.
Τα Μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν, έχουν όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.
Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα Μερομήνια.
Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα Μερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση