GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1984: «Πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ανήμερα των γενεθλίων του!»

Δημήτρης Τριάντος Μια Γαλλική εφημερίδα γράφει: «Για τον λαό του είναι πάνω και από Βασιλιάς, ένα σύμβολο, χωρίς αυτόν η ελληνική μουσική δ...


Δημήτρης Τριάντος
Μια Γαλλική εφημερίδα γράφει: «Για τον λαό του είναι πάνω και από Βασιλιάς, ένα σύμβολο, χωρίς αυτόν η ελληνική μουσική δεν θα ήταν αυτή που ξέρουμε σήμερα.
«Αντιλαλούνε τα βουνά; Απόψε κάνεις μπαμ; Γλυκοχαράζουν τα βουνά; Χωρίσαμε ένα δειλινό; Ακρογιαλιές δειλινά; Ξημερώνει και βραδιάζει; Απόψε στις ακρογιαλιές ; Είμαστε αλάνια; Με παράσυρε το ρέμα; Δώδεκα η ώρα; Τα καβουράκια ;Τα λερωμένα τ΄ άπλυτα ; Της γερακίνας γιος; Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα ; Ανάθεμά σε θάλασσα; Νύχτες μαγικές; Αργοσβήνεις μόνη; Γιατί με ξύπνησες πρωί; Ζαΐρα; Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις ; Όμορφη Θεσσαλονίκη; Πέφτεις σε λάθη; Αραμπάς περνά ; Πήρα τη στράτα κι έρχομαι ; Σαν απόκληρος γυρίζω ; Τα ξένα χέρια; Μπαξέ-Tσιφλίκι; Σερσέ λα φαμ κ.α.
Από τον «Τζίμη τον Χοντρό» πέρασε Τσαρούχης, Μινωτής, Κούνδουρος, Καμπανέλλης, Μίκης, Μάνος και από το " Χάραμα" στην Καισαριανή από τον Αλέκο Παναγούλη και την Ο. Φαλάτσι μέχρι τον Α. Ωνάση και την Τζ. Κέννεντυ. Από τους φανατικούς ο Ανδρέας Παπανδρέου, του κάνει πρόταση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του απαντά « Ανδρέα μου, τώρα είμαι ο Τσιτσάνης όλων των Ελλήνων, εάν έρθω μαζί σου, τους μισούς θα τους χάσω!».
Ο Χατζιδάκις σχολιάζει: το «Αρχόντισσα μου, μάγισσα τρανή» έχει την ίδια δύναμη και αλήθεια που συναντάς στον “Ερωτόκριτο”» του Κορνάρου και στο “ Ματωμέvο Γάμο” του Λόρκα»; ο Μίκης θα αναφωνήσει «Θα 'θελα να με θεωρούν έναν ταπεινό μαθητή του»; το «Κάνε λιγάκι υπομονή» χρησιμοποιεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στον κινηματογραφικό «Θίασο» ως αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης εποχής; ο Vassilikos διασκευάζει με ηλεκτρονικούς ήχους την Σεράχ και σε κάποια beach bars γίνεται το απόλυτο καλοκαιρινό hit! ; το 2015, η διάσημη Ολλανδή βιολίστρια Emmy Storms επιλέγει Τσιτσάνη να τελειώσει την συναυλία της ; το 1995, ο Γούντι Άλεν, στην ταινία “Mighty Aphrodite” επιλέγει το «Νέο Μινόρε»; η Μαρίζα Κωχ προσθέτει «'Οταν ακούς τα τραγούδια του αναγκαστικά χορεύεις, αφού δεν μπορείς να πετάξεις!»; .
"Αισθανόμουν ταπεινός, πιο μικρός από τους άλλους ανθρώπους, γιατί ο μουσικός τότε είχε κακή φήμη, πήγαινε στα πανηγύρια κι ο καθένας κολλούσε τις δεκάρες, παίξε ρε, μην πω και τα υπόλοιπα. Έγινα μουσικός με την σκέψη, εάν δεν γίνω μεγάλος, να τα εγκαταλείψω ".
Δεν πρόλαβε να ζήσει και την επίσημη δικαίωση, στις 9 Δεκεμβρίου του 2017, η UNESCO συμπεριέλαβε το ρεμπέτικο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας !
τα «χασικλίδικα ανθρώπων του υποκόσμου» σήμερα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά εφάμιλλα με τα αργεντίνικα τάνγκο, τα αμερικανικά μπλουζ, τα πορτογαλέζικα φάδος σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
40 χρόνια πέρασαν, σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου του 1984, η τηλεόραση μεταδίδει την είδηση από το Λονδίνο: «Πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ανήμερα των γενεθλίων του! »
«Να με θάψετε με το μπουζούκι μου και την ώρα που θα με κατεβάζετε να μου παίξετε την Συννεφιασμένη Κυριακή», … λίγα 24ωρα μετά, στο Α' Νεκροταφείο, ο κόσμος πατούσε πάνω στα μνήματα για να πλησιάσει με κάθε τρόπο τον τάφο, να τραγουδήσει και να πραγματοποιήσει την επιθυμία του (φωτο 2, ο τάφος του την επομένη της κηδείας), αναπαύεται στην ίδια γειτονιά με Βουγιουκλάκη, Λαμπέτη, Λογοθετίδη, Κούν κ.α.
Φωτο 3. Φωτογραφημένος στο βασίλειο του στο «ουζερί Τσιτσάνης», σέρβιρε μόνο τυρί και ψητή σαρδέλα, εκεί θα γράψει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, ανάμεσα τους την «Συννεφιασμένη Κυριακή», το 1948, που πατάει στον Βυζαντινό ρυθμό της "Υπερμάχω".
Φωτο 4. Η Ρόμι Σνάιντερ στο " Χάραμα "

 Από το Αρχείο της ΕΡΤ , η συναυλία που διοργάνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης προς τιμήν του Τσιτσάνη στο Κατράκειο της Νίκαιας τον Αύγουστο του 1983. Συγκινητική η στιγμή που οι 2 γίγαντες τραγουδούν μαζί το «Κάποια μάνα αναστενάζει»
Στην προσφώνηση του ο Μίκης : Ανάμεσα στα πλατάνια φυτρώνουν και χορταράκια και μολόχες και τσουκνίδες, τι να κάνουμε Βασίλη μου, όλα καλά και άγια στην Φύση, σε καταλαβαίνω όμως Βασίλη μου όταν οι μολόχες αρχίζουν και κάνουν δηλώσεις και ο κόσμος τις παίρνει για πλατάνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση