Εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν το μέγεθος του σκανδάλου διαφθοράς στην ΕΕ... Την πλήρη έκταση του σκανδάλου QatarGate «δείχ...
Εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν το μέγεθος του σκανδάλου διαφθοράς στην ΕΕ...
Την πλήρη έκταση του σκανδάλου QatarGate «δείχνουν» εκατοντάδες αστυνομικά έγγραφα που διέρρευσαν, σύμφωνα με το Politico.
Όπως επισημαίνεται, τα αρχεία δείχνουν ότι βασικοί ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων του πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri και του βοηθού του Francesco Giorgi, κατέγραψαν σχολαστικά τις φερόμενες απόπειρες χειραγώγησης του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα αρχεία, Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία διοχέτευσαν προς τις «τσέπες» τους περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν Panzeri, Giorgi και άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν μετά από μια σειρά αιφνιδιαστικών επιχειρήσεων της βελγικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτυλίχθηκαν τραγελαφικές καταστάσεις οι οποίες περιελάμβαναν σακούλες με μετρητά και παρεμβάσεις από την αλλοδαπή.
Και όλα αυτά στις Βρυξέλλες, όπου υποτίθεται πως χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Σημαντικός αντίκτυπος
Ορισμένες ενέργειες που καταγράφονται στα έγγραφα, λέει το Politico, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. χειραγώγηση έξι κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Κατάρ και παροχή «ελευθέρας» χωρίς βίζα σε όσους κινούνταν μεταξύ Ντόχα και ΕΕ.
Μεταξύ των αρχείων που είδε το POLITICO ήταν ένα φύλλο excel με οκτώ καρτέλες που βρέθηκε στον φορητό υπολογιστή του Giorgi, και το οποίο κατασχέθηκε στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό αριθμούνταν εκατοντάδες επιχειρήσεις χειραγώγησης που φέρεται να πραγματοποίησε το δίκτυο μεταξύ 2018 και 2022.
Το υπολογιστικό φύλλο καταγράφει περισσότερες από 300 υποθέσεις για τις οποίες οι ύποπτοι φέρονται να έλαβαν παχυλές αμοιβές.
Μάλιστα, επισημαίνει το περιοδικό, πέτυχαν τους σκοπούς τους χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο συνεργατών που εργάζονταν μέσα στο Κοινοβούλιο, τους οποίους αποκαλούσαν «στρατιώτες» τους.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις νυν και πρώην ευρωβουλευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ανάμεσα στους υπόπτους είναι ο Panzeri, ο Giorgi και η Eύα Καϊλή, η σύντροφος του Giorgi.
Ενώ οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο Panzeri και το δίκτυό του χειραγωγούσαν το Κοινοβούλιο για λογαριασμό του Κατάρ και άλλων κρατών, τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι προσπαθούσαν επίσης να εκμεταλλευτούν την έλλειψη γνώσης ξένων αξιωματούχων σχετικά με τη δημοκρατία της ΕΕ.
Άτομο με γνώση της υπόθεσης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το αρχείο excel δεν είναι αξιόπιστο και δεν μπορεί να θεωρηθεί απόδειξη.
Αντίθετα, είπε, η λίστα σχεδιάστηκε για να «ενισχύσει» την εικόνα του Panzeri στους πελάτες του.
Είτε πρόκειται για αρχείο «πραγματικής χειραγώγησης» είτε απλώς για ένα αρχείο καταγραφής, οι καταχωρίσεις του προσφέρουν μια εικόνα σε σχέση με τη λειτουργία του μηχανισμού που δημιουργήθηκε από τους Panzeri, Giorgi και τους υποτιθέμενους συνεργούς τους.
Επίσης, τα έγγραφα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς τέτοιες επιχειρήσεις πέρασαν απαρατήρητες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι επιχειρήσεις χειραγώγησης
Σύμφωνα με το Politico, μεταξύ υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται ο Giorgi και ο Panzeri είναι η συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα από το Κατάρ στην ΕΕ.
Η συμφωνία έλαβε το πράσινο φως στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη των Giorgi και Panzeri.
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο η ψηφοφορία για την τελική έγκριση είναι σε αναμονή.
Άλλα έγγραφα από το φορητό υπολογιστή του Giorgi αποκαλύπτουν ότι σκόπευε να προτείνει στους Καταριανούς δύο «Σχέδια Δράσης» που περιγράφουν λεπτομερώς με ποιον να επικοινωνήσουν και πού να ασκήσουν πίεση για να εξασφαλίσουν τη συμφωνία βίζας.
Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συμφωνίας για τις βίζες, υποστήριξαν οι Giorgi και Panzeri, ήταν η αποτροπή των προσπαθειών ορισμένων ευρωβουλευτών να επικρίνουν το Κατάρ για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες και τους δημοσιογράφους.
Στο αρχείο excel ο Giorgi παίρνει τα εύσημα για την «εξουδετέρωση» έξι κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που καταδίκαζαν το Κατάρ, μεταξύ Ιουνίου 2021 και Νοεμβρίου 2022.
Ωστόσο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά ένα επικριτικό ψήφισμα στις 24 Νοεμβρίου 2022.
Χειραγώγηση κοινοβουλευτικών ακροάσεων: Οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ έτυχαν έντονης κριτικής σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη εκμετάλλευση μεταναστών.
Στο excel του ο Giorgi καυχιέται ότι «άλλαξαν το αφήγημα στο κοινοβούλιο» για το θέμα, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής τον Απρίλιο του 2021.
Πολιτικές επιθέσεις στους αντιπάλους του Κατάρ
Μια επιχείρηση το 2021, για παράδειγμα, είχε ως στόχο τον διορισμό του Naser Al-Raisi ως νέου προέδρου της Interpol.
Οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των ΗΑΕ, του γείτονά τους στον Κόλπο, διακόπηκαν μεταξύ 2017 και 2021.
Όπως πολλοί πολιτικοί και ΜΚΟ εκείνη την εποχή, η φίλη του Panzeri, ευρωβουλευτής Maria Arena, προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αντισταθούν στον διορισμό του Al-Raisi.
Ο Panzeri και ο Giorgi πήραν τα εύσημα για την επιστολή της Arena.
Ο δικηγόρος της Arena είπε στο POLITICO ότι δεν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Μια άλλη επιχείρηση είχε στόχο τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε διακόψει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ.
Ο Panzeri και ο Giorgi τιμολόγησαν το Κατάρ για ένα πακέτο ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς tweets και ταινιών σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Jamal Khashoggi, ενώ καταδίκασαν έντονα την ευθύνη του Ριάντ για τη δολοφονία.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Εύα Καϊλή, αντίθετα με τους Panzeri και Giorgi, έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία.
«Η έρευνα δείχνει ότι η κ. Καϊλή δεν έχει μιλήσει ποτέ υπέρ του Μαρόκου ή της Μαυριτανίας», είπε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος με email στο Politico.
«Σύμφωνα με έγγραφα από την έρευνα, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Καϊλή είχε κάποια εμπλοκή ή ότι έλαβε χρήματα».
Καϊλή: Δεν είχα σκεφτεί από πού ήταν τα λεφτά
Η πρώτη ανάκριση της Καϊλή από τις βελγικές αρχές ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2022. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε αρχικά άναυδη. «Είμαι σε ένα σημείο όπου δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε.
Χαρακτήρισε τον Giorgi «ιδεαλιστή και πολύ ευγενικό», αλλά είπε ότι είχε έλλειψη χρημάτων και ότι δυσκολευόταν να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.
Η ημέρα της σύλληψής τους, είπε η Καϊλή, ήταν «ημέρα απόλυτου πανικού». Ο σύντροφός της είχε συλληφθεί, ο πατέρας της επίσης και μάλιστα με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε δώσει η ίδια, ενώ η -τότε 1,5 ετών- κόρη της θα μπορούσε να καταλήξει προσωρινά στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Giorgi: Μετανιώνω που μπλέχτηκα
Το Politico μεταφέρει και όσα ανέφερε στη δική του ανάκριση, ο σύντροφος της Καϊλή, Giorgi, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, 40 λεπτά μετά τον Παντσέρι.
Στους ανακριτές είπαν για το πώς έφτασε στις Βρυξέλλες. Ήταν φοιτητής του Erasmus που το 2009 βρήκε μια θέση ως ασκούμενος στο Κοινοβούλιο. Από εκεί, πήγε να εργαστεί ως βοηθός του Παντσέρι, ο οποίος ήταν τότε ευρωβουλευτής.
«Για μένα, ο Panzeri είναι μέντορας, χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύντροφό μου», πρόσθεσε.
Παρόλο που το 2022 εργαζόταν πλέον ως βοηθός του ευρωβουλευτή Adrea Kozzolino Κοτσολίνο, ο Giorgi εξακολουθούσε να συνεργάζεται με τον Panzeri, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε ότι του ήταν υποχρεωμένος.
Αλλά πάντως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες. «Πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», είπε για τον ίδιο και τη σύζυγό του.
Για τον Panzeri είπε ότι είχε συμφωνήσει με το Κατάρ για τη δημιουργία μιας επιχείρησης άσκησης πίεσης εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Giorgi βοήθησε στο στήσιμο του σχεδίου και μάζευε σακούλες με χρήματα από τους απεσταλμένους του Κατάρ σε πάρκινγκ στις Βρυξέλλες.
Πρόσθεσε δε ότι ο Panzeri εργαζόταν επίσης για το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.
Αλλά πάντως εξέφρασε τη λύπη του για την εμπλοκή του στο σχέδιο του Panzeri: «Με άγχωνε, ήταν ‘άρρωστο’ σύστημα», παραδέχτηκε και πρόσθεσε ότι ανακουφίστηκε που μίλησε για όλα αυτά: «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια.
Δεν ξέρω γιατί παρασύρθηκα».
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση