GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γερμανία το νέο «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης...

Το RND συσχετίζει τη δημοσιονομική κρίση της Γερμανίας με αυτήν της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Η FAZ φαίνεται συγκρατημένα α...


Το RND συσχετίζει τη δημοσιονομική κρίση της Γερμανίας με αυτήν της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Η FAZ φαίνεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

Εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης που βιώνει η Γερμανία, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) προβαίνει σε μία συσχέτιση με την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 2010.

«Ευφάνταστοι ισολογισμοί, εξωραϊσμένοι αριθμοί – με αυτά συνδέονταν συχνά οι Έλληνες στην Ευρώπη. Τώρα, όμως, ουκ ολίγες Ελληνίδες και Έλληνες αντιμετωπίζουν με μία χαιρεκακία τη Γερμανία, από τα δημοσιονομικά της οποίας λείπουν ξαφνικά δισεκατομμύρια – η κυβέρνηση μπαίνει στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό.

Οι ρόλοι άλλαξαν
Δημοσιονομικό χάος, κλειστά αεροδρόμια, διαρκώς καθυστερημένα τρένα, απεργίες στους σιδηροδρόμους, ύφεση: στη Γερμανία, που κατά τη διάρκεια της κρίσης έπαιζε τον σχολικό διευθυντή κουνώντας το δάχτυλο και επιβάλλοντας αυστηρά προγράμματα λιτότητας στους Έλληνες, δεν λειτουργεί τίποτα πλέον απ’ ότι φαίνεται, όπως διαπιστώνουν με έκπληξη τα ελληνικά μέσα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

«Οι ρόλοι άλλαξαν: στη δεκαετία του 2010 η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο”, τώρα πολλοί χαρακτηρίζουν τη Γερμανία ως τον «ασθενή της Ευρώπης”», παρατηρεί το RND και συνεχίζει: «Οι ταπεινώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυρίως από τους πολιτικούς και τα μέσα της Γερμανίας, έχουν χαραχθεί βαθιά στις μνήμες των περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων. Από την κρίση κι έπειτα τίποτα στη σχέση των δύο λαών δεν είναι ίδιο με πριν».

Ταυτοχρόνως, «ενώ η γερμανική κυβέρνηση ψάχνει τώρα χρήματα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης βαδίζει βάσει προϋπολογισμού. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 διαμόρφωσε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα ποσό κατά 500 εκατομμύρια υψηλότερο από αυτό που προϋπολογιζόταν.

Όπως έκανε και το 2022, η Ελλάδα θα ξεπεράσει και φέτος τους δημοσιονομικούς της στόχους. Κατά την τελευταία διετία καμία άλλη χώρα στην Ευρωζώνη δεν μείωσε το ποσοστό χρέους της τόσο γρήγορα όσο η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η χώρα έχει στη διάθεσή της αποθεματικά ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε μονάχα να ονειρευτεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνοτουρκική προσέγγιση
Έπειτα από χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι βελτιώνονται εκ νέου, όπως διαπιστώθηκε και κατόπιν της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η προσέγγιση», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως «τις τελευταίες δεκαετίες την κάθε βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας διαδεχόταν μία ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής συνόδου κορυφής αποτελούν αφορμή για μία συγκρατημένη αισιοδοξία». Μπορεί από τις διαβουλεύσεις στην Αθήνα να μην επετεύχθη και κάποια υπέρβαση, όμως ούτως ή άλλως «κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Το σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται και πάλι σε διάλογο».


Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης σε χειραψία με τον πρόεδρο Ερντογάν

Τα σχέδια για την επέκταση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας περιλαμβάνουν περισσότερους του ενός τομείς, από τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι τον τουρισμό. Πολλά απ’ όσα ακούγονται ενδέχεται να είναι και λόγια του αέρα, ωστόσο ακόμη και αυτά «είναι προτιμότερα από την πολεμική ρητορική που είχε υιοθετήσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια».

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως υπογραμμίζει η F.A.Z., τα πιο περίπλοκα και ακανθώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο, «θα επιλυθούν μονάχα εάν κινηθούν αμφότερες οι πλευρές. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ακύρωση της ρήτρας casus belli, δηλαδή της απειλής πολέμου που υπερψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο το 1995 για την περίπτωση που η Ελλάδα αυξήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Αιγαίο από 6 σε 12 ναυτικά μίλια».

Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και φοιτητής νομικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *