Η συμβολική ροζ ελληνική σημαία που εκτίθεται στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη αποσύρεται μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτ...
Η συμβολική ροζ ελληνική σημαία που εκτίθεται στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη αποσύρεται μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατόπιν πολλών αντιδράσεων
Η σημαία είναι έργο της εικαστικού Τζόρτζια Λάλε, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες.
«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.
Οι διοργανωτές της έκθεσης ανέφεραν επίσης ότι «Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους».
Την είδηση της εμπλοκής του υπουργείου στο κατέβασμα του έργου κοινοποίησε ο δημοσιογράφος Μ. Ιγνατίου και επιβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε δήλωση σχετική.
Εκτός από τις άλλες αντιδράσεις, το θέμα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός κατά την ομιλία του στην Βουλή: «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.
Η Τζόρτζια Λάλε έχει κάνει μία παρόμοια κίνηση με τη σημαία της Αμερικής, την οποία είχε βάψει γαλάζια για το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση.
Δεν ζει και ο Καντιωτης,να κατεβασει τις θεουσες με τον κοτσο.Ατυχια.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μπαϊντενόπουλος": Οι ΛΟΑΤΚΙ είναι η ψυχή του αμερικανικού έθνους." Τώρα βλέπουμε αυτό. Ίσως σχετίζεται ίσως όχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά διαφωνώ με κάθε είδους παρέμβαση στην ελληνική σημαία. Αν η εικαστικός ήταν συνεπής με όσα λέει, θα έπρεπε να επιλέξει είτε το μάυρο (θάνατος, μελανιές, θλίψη) είτε το κόκκινο (αίμα).
Το κοινό αυτών των γυναικών είναι πρωτίστως η κακοποίηση. Όχι το φύλο τους. Επίσης, δεν κακοποιούνται, ούτε δολοφονούνται μόνο γυναίκες από άντρες.
Ι. Κ
Πολύς θόρυβος για ένα τίποτα, ή αν προτιμάτε, συζήτηση "περί όνου σκιάς". Από που κι ως που μια κουρελού (κυριολεκτικά) χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης; Ο κάθε κατά φαντασίαν καλλιτέχνης παρουσιάζει τα πονήματα της ανεπάρκειάς του ως καλλιτεχνική "έκφραση".
ΑπάντησηΔιαγραφή