GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ! 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου...

15 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Α...


15 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια της Αθήνας. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκτεταμένων ταραχών, συγκρούσεων και διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη την ελληνική επικράτεια, που χαρακτηρίστηκαν και ως Δεκεμβριανά του 2008.

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2023, πλήθος πολιτών αφήνει λουλούδια και σημειώματα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. «Δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε» γράφει ένα από τα μηνύματα που είχαν αφήσει στο μνημείο στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ξεψύχησε ο 15χρονος. Νωρίτερα το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ στις 18:00, συγκέντρωση από συλλογικότητες και φορείς έλαβε χώρα στο ίδιο σημείο. Χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων, έχοντας προβεί από το πρωί σε 50 προσαγωγές. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα έβαλαν φωτιά σε κάδους επί της Ιπποκράτους.

Περί τις 19:00 ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή.


 Το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο Γρηγορόπουλος βρισκόταν στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό. Λίγο πριν τις 9 μ.μ., ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από την περιοχή δέχτηκε αποδοκιμασίες (κατά άλλους και αντικείμενα) από ομάδα νεαρών. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να δολοφονήσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

«Ρε ‘σεις, με χτυπήσανε». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του 15χρονου μαθητή, ενώ όσοι ήταν κοντά του φώναζαν «Ασθενοφόρο». Όσο ο Αλέξης ήταν πεσμένος στο έδαφος, άρχισε να μαζεύεται πλήθος. Κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το παιδί είναι νεκρό, μέχρι τη στιγμή που κάποιος σήκωσε τη μπλούζα του και είδε την τρύπα στο σημείο της καρδιάς.

Ο Αλέξης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος, όπως έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση, μεταφέροντας αρχικά την πρώτη επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε, για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα «εξοστρακίστηκε», κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση