Την απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την επέκταση της συνορεύουσας ζώνης π...
Την απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την επέκταση της συνορεύουσας ζώνης προς το βορρά στα 24 μίλια κοινοποίησε η Λιβύη στον ΟΗΕ.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση της Τρίπολης απαντά στην Αίγυπτο που με διάταγμα καθόρισε τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για να ακυρώσει προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά.
Σημειώνεται πως οι δύο χώρες διαφωνούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους. Με την τωρινή επιστολή στον ΟΗΕ, η Τρίπολη υποστηρίζει πως τα θαλάσσια σύνορά της βρίσκονται ανατολικότερα.
Η κίνηση αυτή της Λιβύης δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα, αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την επέκταση ναυτικών μιλίων νοτίως της Κρήτης ασκώντας μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να θεωρεί προς το παρόν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα το θέμα. Η χώρα μας μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση όταν το κρίνει», ανέφερε μιλώντας την ΕΡΤ ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει το δικαίωμα αυτό σε όλες τις χώρες. Έρχεται ωστόσο να δημιουργήσει νέες εντάσεις στις σχέσεις Λιβύης και Αιγύπτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση