GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΟΜΒΑ από την Haaretz! «ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ της Χαμάς πετάγονται από τα τούνελ και σκορπούν τον τρόμο στους Ισραηλινούς...»

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Haaretz από την πρώτη γραμμή για τον «ανταρτοπόλεμο» της Χαμάς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός του ...


Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Haaretz από την πρώτη γραμμή για τον «ανταρτοπόλεμο» της Χαμάς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα.

Οκτώ ημέρες μετά την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων γνωρίζουν ότι οι πιο σκληρές μάχες δεν έχουν γίνει ακόμα.

Σε μια βεράντα με θέα στη μεσογειακή ακτή της Γάζας το απόγευμα του Σαββάτου, ένας λοχίας στην Ταξιαρχία Πεζικού Givati μελετά το εβδομαδιαίο τμήμα της Τορά.

Έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που κλήθηκαν στις μονάδες τους στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες εξακολουθούν να αναφέρονται στην ημέρα της επίθεσης της Χαμάς ως «το Σαμπάτ».

Τώρα εδώ και οκτώ ημέρες πολεμούν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι στρατιώτες Givati, μέρος μιας ομάδας μάχης της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που επιχειρεί από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στον βορειοδυτικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, εξασφαλίζουν ένα διοικητήριο ταξιαρχίας σε μια από τις βόρειες γειτονιές της πόλης της Γάζας.

Οι ελιγμοί εδάφους του IDF στη Γάζα γίνονται κυρίως με τα πιο προηγμένα και καλύτερα προστατευμένα οχήματά: τα άρματα μάχης Merkava Mark IV και τα βαρέα οχήματα μάχης πεζικού Namer και Eitan (IFV).

Προελαύνουν χρησιμοποιώντας ισχυρά πυρά. Ακόμη και όταν οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει πολλές από τις μικρές πόλεις στα βόρεια, οι πυροβολητές μέσα στα τανκς και τα IFV εξακολουθούν να σαρώνουν τα ερείπια χρησιμοποιώντας τις θερμικές κάμερές τους, αναζητώντας οποιοδήποτε σημάδι ενέδρας.

Καθώς η θωρακισμένη νηοπομπή φεύγει από τη βάση Ζικίμ μέσα στο Ισραήλ και περνά από εκεί που κάποτε βρισκόταν ο πλέον αποσυναρμολογημένος φράχτης των συνόρων, η παρουσία των αόρατων τρομοκρατών της Χαμάς γίνεται αισθητή – καθως βλέπουν στον ουρανό δύο ρουκέτες οι οποίες στοχεύουν την πόλη Ασντόντ.

Ένα λεπτό αργότερα, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (IED) ανατινάζεται , αν και μετά βίας γίνεται αισθητός στα βαρέα οχήματα. Ένα Hummer που οδηγεί μια νηοπομπή ανεφοδιασμού χτυπιέται. Δύο νηοπομπές έχουν κολλήσει στη στενή αμμώδη πίστα η οποία βρίσκεται παράλληλα με την παραλία.

«Υπάρχουν πολλά πυρά φορητών όπλων και ρουκετοβομβίδες», λέει ο Ταγματάρχης Γιφτάχ, ένας αξιωματικός που άφησε τις σπουδές του στη νομική για να επιστρέψει στην ταξιαρχία. «Αλλά μετά βίας βλέπουμε τους τρομοκράτες. Είναι υπόγεια και βγαίνουν μόνο για να σας κάνουν ενέδρα. Έχουμε ήδη βρει αρκετές εξόδους από τούνελ. Όταν συμβεί αυτό, καλούμε τον Yahalom (μια επίλεκτη μονάδα μηχανικής μάχης και κατεδάφισης), που τους ανατινάζει». Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές έξοδοι που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, και παρά τις δηλώσεις του IDF για τη δολοφονία εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς, πολλοί ένοπλοι εξακολουθούν να προσπαθούν να στήσουν ενέδρα στις δυνάμεις.

Καθώς ο ήλιος αρχίζει να δύει σε ένα άλλο Σαμπάτ, ένας κρυμμένος εκτοξευτής όλμων αρχίζει να προσπαθεί να χτυπήσει το φυλάκιο.

Τις επόμενες ώρες, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μετακινήσουν το διοικητήριο ή θα παραμείνουν εκεί για δεύτερη νύχτα. Καθώς η ομάδα μάχης εισχωρεί πιο βαθιά στην πόλη της Γάζας, υπάρχουν περισσότερα κτίρια και δρόμοι όπου έχουν στηθεί ενέδρες.

Η καταστροφή μέσα στην πόλη δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στις πόλεις στα βόρεια. Κοντά στο διοικητήριο βρίσκεται ένα μεγάλο σχολικό κτίριο. Η πτέρυγα που βλέπει στον στύλο έχει καταστραφεί. «Δεν θέλαμε να πυροβολήσουμε στο σχολείο», λέει ένας από τους διοικητές της ταξιαρχίας, «αλλά η Χαμάς πυροβόλησε εναντίον μας από εκεί και έπρεπε να απαντήσουμε. Μας πυροβόλησαν και από το τζαμί». Ο στενός μιναρές γέρνει τώρα στη μία πλευρά.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο αντιαρματικοί πύραυλοι έπληξαν ένα από τα Namer IFV, σκοτώνοντας και τους 10 στρατιώτες Givati που βρίσκονταν μέσα.

«Η πανοπλία μας είναι εξαιρετική», λέει ο διοικητής, «αλλά ακόμη και η καλύτερη πανοπλία έχει τρωτά σημεία».

Μια ευπάθεια ανακαλύφθηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς χρησιμοποίησε drones για να ρίξει χειροβομβίδες από ψηλά στους πυργίσκους των τανκς. Η προηγμένη έκδοση του Merkava που χρησιμοποιείται από τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του IDF έχει το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας Trophy, αλλά δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα απειλή. Πολλά από τα άρματα μάχης Merkava έχουν πλέον «κλωβούς αντιμετώπισης» – μεταλλικές ράβδους συγκολλημένες πάνω από τον πυργίσκο, οι οποίοι εμποδίζουν τέτοιες χειροβομβίδες να εκραγούν στο πλήρωμα του τανκ.

«Δεν ήμουν μητέρα τότε»
Η παρουσία γυναικών στρατιωτών, που ήταν τόσο εμφανείς στις μάχες της 7ης Οκτωβρίου, συνεχίζεται στην επίθεση εδάφους. Γυναίκες αξιωματικοί είναι παρούσες στο διοικητήριο μέσα στη Γάζα και μεταξύ των ιατρικών ομάδων. Ένα από τα Eitan IFV έχει τοποθετηθεί από τον βετεράνο παραϊατρικό Yonat Daskal. Πριν τον πόλεμο εργαζόταν ως υπάλληλος της υπηρεσίας διάσωσης Magen David Adom.

Μαζί με στρατιωτικούς γιατρούς, η 32χρονη μητέρα δύο παιδιών χρησιμοποιεί το Eitan – ένα νέο όχημα που βρίσκεται σε υπηρεσία μόνο λίγους μήνες – για να μεταφέρει τραυματίες στρατιώτες σε ελικόπτερα που περιμένουν λίγο έξω από τη Λωρίδα. «Το Eitan μας δίνει νέες δυνατότητες που δεν είχαμε πριν για να σταθεροποιήσουμε την κατάστασή τους», λέει. «Υπάρχει ακόμη χώρος εδώ για αποθήκευση μεταγγίσεων αίματος στο ψυγείο».

Όπως πολλοί από τους έφεδρους και περισσότερους ανώτερους αξιωματικούς στην επιχείρηση, αυτός δεν είναι ο πρώτος πόλεμος της Daskal στη Γάζα. Υπηρέτησε ως παραϊατρικός και το 2014. «Αλλά εκείνη τη φορά μπήκα με τα πόδια», σπεύδει να προσθέσει. «Και επίσης, τότε δεν ήμουν μητέρα».

Έχασε τα πρώτα γενέθλια της κόρης της Stav την Κυριακή. Ο σύζυγός της έχει κληθεί επίσης και υπηρετεί στη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου.

Αυτός είναι ο τρίτος πόλεμος στη Γάζα για τον υποδιοικητή ταξιαρχίας, Αντισυνταγματάρχη Ido, έχοντας υπηρετήσει το 2014 στον ίδιο τομέα (στη βόρεια πόλη Beit Hanoun) και το 2009 στην επιχείρηση Cast Lead, στον νότιο τομέα της Λωρίδας . Τότε, ήταν αξιωματικός πεζικού που υπηρετούσε στην Ταξιαρχία Nahal. Στη συνέχεια επανεκπαιδεύτηκε ως αξιωματικός τανκ γιατί, όπως λέει, «ενώ οι περισσότεροι αξιωματικοί πεζικού απλώς ονειρεύονται να διοικήσουν μια από τις ταξιαρχίες πεζικού, εγώ βλέπω τον εαυτό μου ως επαγγελματία στρατιώτη – και σε αυτό το επάγγελμα, πρέπει να ξέρεις πώς να δουλεύεις με πανοπλίες.»

Το πιο δύσκολο και επικίνδυνο κομμάτι της επιχείρησης, όταν οι στρατιώτες θα πρέπει να βγούν από τα οχήματα και να προχωρήσουν με τα πόδια, δεν έχει έρθει ακόμα.

1 σχόλιο

  1. Έτσι όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα, σου 'ρχεται ν' αρχίσεις ταχύρρυθμα πλεξίματος, ώστε να πλέξεις κάλτσες για τον Ισραηλινό στρατιώτη.
    Ι. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση